• Fjärdedomare
    Nermin Cisic
2017.06.01, kl 19:00

Mållöst på Östgötaporten

Det allsvenska mötet mellan AIK och IFK Norrköping FK på Östgötaporten slutade mållöst. Toppmötet lockade 12 303 åskådare och målchanserna var få, men i den 90:e minuten fick AIK ett gyllene läge att avgöra, men skottet gick över det halvöppna målet.
IFK Norrköping - AIK Starelva 2017

AIK:s Starelva

Norrköping bjöd på sol, men ingen riktig sommarvärme, då AIK sprang in på Östgötaporten för att möta serietvåan IFK Norrköping FK. AIK har haft ett bra facit i Norrköping under senare år och noterat sex segrar och en oavgjord på de åtta senaste besöken i Östergötlands största stad. Matchen inleddes otroligt jämnt och inga målchanser skapades under den första kvarten, men strax därefter brände det till. Den före detta AIK-spelaren Niclas Eliasson slog från vänsterkanten ett inlägg som passerade Karl Holmberg, men fångades upp av Nicklas Bärkroth vars direktskott touchade täckande Nils-Eric Johansson och styrdes in den bortre, vänstra stolpen och vred sig sedan över kortlinjen till en resultatlös hörna.

23

Hemmalaget tog i samband med denna målchans över initiativet något samtidigt som AIK fortsatte sitt samlande av gula kort då Per Karlsson och Johan Blomberg under matchens första 18 minuter fick syna domare Stefan Johannessons kort. AIK:s 17-årige Daniel Mushitu startade för första gången en tävlingsmatch och var i den 23:e minuten nära att stjäla bollen av IFK Norrköpings lagkapten Andreas Johansson nere vid hemmalagets straffområde, men den rutinerade spelaren lyckades med delad tur och skicklighet reda upp situationen.

30

AIK:s Kristoffer Olsson har ett förflutet som juniorspelare i IFK Norrköping och delar av hemmapubliken buade därför vid AIK-mittfältarens alla bolltouchar. I den 30:e minuten slog Niclas Eliasson ett inlägg från högerkanten som nådde nickstarka Sebastian Andersson vid den bortre stolpen, men forwarden stördes effektivt av Daniel Sundgren och nicken seglade ofarligt utanför målet. Målchansen blev den sista i den första halvleken och 0-0 lös på resultattavlan.

57

IFK Norrköping inledde den andra halvleken med endast tio spelare då Linus Wahlqvist var kvar i omklädningsrummet och äntrade planen först efter 31 sekunders spel. I halvlekens tredje minut slog Niclas Eliasson en frispark från högerkanten, efter att själv ha blivit fälld av Nils-Eric Johansson, och det blev farligt. Så farligt att flera i publiken jublade för mål, men bollen var utanför det högra krysset. I den 57:e minuten spelade Amin Affane ut bollen till Anton Salétros på vänsterkanten och han spelade snett, inåt, bakåt till Kristoffer Olsson som sköt direkt och tvingade Michael Langer till en räddning under ribban då han styrde bollen till en resultatlös hörna.

Två minuter senare var det nära 1-0 till AIK efter att Kristoffer Olsson slagit ut bollen till Anton Salétros som från vänsterkanten spelade in en frestande boll framför mål som nästan nådde fram till Daniel Mushitu som i skottläget fick en nätt tryckare av Christopher Telo och därmed inte fick fram benet. Bollen rullade vidare till Johan Blomberg som från högersidan av straffområdet hittade Daniel Mushitu framför mål och AIK-forwarden klackade bollen mot mål, men i bröstet på målvakten Michael Langer.

90

Det kändes mer och mer som om det skulle sluta oavgjort då AIK effektivt lyckades stänga ytorna för hemmalaget som aldrig fick igång något vägvinnande spel. I den 90:e minuten kom den stora chansen för AIK. Efter ett väl uppbyggt anfall slog Amin Affane en underbar crossboll för Anton Salétros som nådde den innan kortlinjen och slog in bollen mot inhopparen Denni Avdić. Hemmalagets Andreas Johansson nickade undan, men bollen fångades upp av framrusande Kristoffer Olsson som hittade Denni Avdić vid strafflinjen och hans vänsterskott räddades av målvakten, men returen togs av Kristoffer Olsson vid kortlinjen till vänster om målet och lades tillbaka till Anton Salëtros vars skott via benet på Andreas Johansson studsade fram till Daniel Sundgren vid den bortre, högra stolpen. Målchansen var klar, men inhopparen Nikola Tkalčić kastade sig och täckte vilket tvingade AIK-spelaren att skjuta högt. Avslutet gick en dryg decimeter över ribban till stor besvikelse för samtliga AIK:are på plats på Östgötaporten. Med facit i hand speglade det oavgjorda resultatet matchbilden väl, men vad nära det var att AIK hade fått med sig tre poäng hem.