Magnus Sjöblom, Asmundtorp
  • Fjärdedomare
    Henrik Molin, Östersund

Stark insats på Jämtkraft Arena

AIK besegrade Östersunds FK med 3-0 (1-0) på Jämtkraft Arena efter att ha kontrollerat matchen. AIK tog ledningen genom Daniel Sundgren och ökade i den andra halvleken på efter mål av Nicolás Stefanelli och Denni Avdić.
OSTERSUND, SWEDEN - AUGUST 20: Jesper Nyholm, Oscar Linner, Haukur Hauksson, Henok Goitom,, Rasmus Lindkvist, Daniel Sundgren, Kristoffer Olsson, Nicolas Stefanelli, Amin Affane, Nils-Eric Johansson, Johan Blomberg of AIK during the Allsvenskan match between Ostersunds FK and AIK at Jamtkraft Arena on August 20, 2017 in Ostersund, Sweden. (Photo by Nils Petter Nilsson/Ombrello via Getty Images)

AIK:s startelva

När startelvorna presenterades av de båda lagen inför matchen så rådde det ingen tvekan om att Östersunds FK hade det största fokuset på torsdagens returmatch i play off till gruppspelet i Uefa Europa League. Graham Potter hade bytt ut tio av elva spelare från det första mötet i Grekland. Samtidigt kom AIK till spel utan fyra tunga pjäser i form av Per Karlsson, Stefan Ishizaki, Chinedu Obasi och Simon Thern.

11

Efter en avvaktande inledning skapade hemmalaget den första målchansen i den elfte minuten efter att högerbacken Tim Björkström slagit fram en boll längs högerkanten till Johan Bertilsson som innan kortlinjen spelade in bollen till Alhaji Gero som ur ett bra läge sköt utanför den bortre, vänstra stolpen. Den efterföljande insparken från Oscar Linnér hamnade via Henok Goitom, Kristoffer Olsson, Amin Affane och Nicolás Stefanelli hos Johan Blomberg på mittplan. Blomberg avancerade och släppte ut bollen till Daniel Sundgren till höger i straffområdet som fick med sig bollen i duellen med den före detta AIK-spelaren Patrick Kpozo och lurade enkelt bort mittbacken Douglas Bergqvist innan han elegant sköt in 1-0 i det bortre, vänstra hörnet. Ett riktigt klassmål av urgnagaren.

19

I den 19:e minuten var det nära 2-0 till de vitklädda gästerna efter att Kristoffer Olsson nått Henok Goitom med en 30-metersboll. Goitom gick upp i luften för att nicka bollen, men knuffades samtidigt i ryggen av Samuel Mensah och fick istället bollen på armen och målvakten Andreas Andersson kunde fånga den. AIK-forwarden vädjade förgäves efter en straffspark. Sju minuter senare svarade Kristoffer Olsson för ännu en bra aktion då han på vänsterkanten vände bort Ludvig Fritzson och avancerade mot straffområdet där han chippade bollen mot framrusande Daniel Sundgren som sånär frispelades, men Patrick Kpozo lyckades i sista stund bryta bollbanan. Den relativt händelsefattiga halvleken slutade 1-0 till AIK.

49

Östersunds FK inledde den andra halvleken bra och redan i den första minuten var det nära kvittering efter att Patrick Kpozo slagit ett inlägg från vänsterkanten som nådde huvudet på lagkapten Bobo Sollander och nicken gick drygt två meter utanför målet. I den 49:e minuten var det nära igen efter att Ludvig Fritzson tagit sig ner på högersidan av AIK:s straffområde och från kortlinjen lyckades han slå ett inlägg som sånär nådde huvudet på både Bobo Sollander och Alhaji Gero, men Haukur Hauksson var på plats och störde och målchansen rann ut i sanden. När matchklockan hade passerat 50 spelade minuter ändrades förutsättningarna något efter att redan varnade innermittfältaren Curtis Edwards gick in stenhårt på mittplan och träffade bollen, men stämplade Daniel Sundgren i andraläget och domare Bojan Pandžić hade inget annat val än att sända engelsmannen av planen.

67

Utvisningen satte mer fart på Östersunds FK medan AIK kändes aningen avvaktande, ett inte helt ovanligt scenario då ett lag blir decimerat. AIK tog dock tag i spelet igen och i den 67:e minuten skickade Johan Blomberg fram bollen till Nicolás Stefanelli på högerkanten och han tog emot och avslutade snabbt. Bollen gick mellan benen på Douglas Bergqvist och in vid den närmsta stolpen. 2-0 till AIK och matchen kändes avgjord. Östersunds FK var dock nära en reducering i den 73:e minuten efter att Alhaji Gero från vänsterkanten hittat in till inhopparen Fouad Bachirou som drog till från nästan 25 meter och bollen satt stenhårt i ribban bakom Oscar Linnér.

87

Nio minuter senare var det AIK:s tur att träffa överliggaren. Kristoffer Olsson nickade ner bollen till Nicolás Stefanelli som från ca 20 meter drog till och bollen gick i en båge över Andreas Andersson och via ribban gått till inspark. Om inte matchen redan var avgjord så var den definitivt det några minuter senare efter att Johan Blomberg vunnit boll på offensiv planhalva och via Henok Goitom samt Nicolás Stefanelli fick inhopparen Denni Avdić skottläge från ca 23 meter och bollen gick via den vänstra stolpen in i mål. 3-0 till AIK efter att målskytten varit på planen i mindre än fyra minuter. Förlusten var Östersunds FK:s första på hemmaplan sedan den 6 november 2016 och AIK:s andra raka seger på Jämtkraft Arena.