FC Flora

Träningsmatch
2 – 0
Slutspelad
22 juni, 14:00
A. Le Coq Arena, Tallinn, Estland
Publik: 341

AIK

 • Domare
  Romer Tarajev, Tartu
 • Ass. domare 1
  Neeme Neemlaid, Tallinn
 • Ass. domare 2
  Hannes Reinvald, Tallinn
 • Fjärdedomare
  Kristo Külljastinen, Paide

AIK föll i märklig match

AIK förlorade med 0-2 (0-0) mot FC Flora på A. Le Coq Arena i Tallinn i en mycket märklig match. AIK dominerade den första halvleken fullständigt mot ett hemmalag som under långa stunder inte kom över halva planen, men lyckades inte göra mål på de målchanser som skapades. Istället vann FC Flora efter två snabba mål i mitten av den andra halvleken.

Spelarna fick värma upp till tonerna av tung hårdrock på A. Le Coq Arena under en solig, men lite kylig eftermiddag i Estlands huvudstad, Tallinn. De första tio minuterna var ganska jämna med en knapp fördel för AIK, men efter en kvarts spel tog AIK över totalt och förde spelet mot ett motståndarlag som knappt kom över halva planen. I den 16:e minuten fick Stefan Ishizaki bollen på mittplanen, avancerade centralt och försökte från 20 meter sig på ett mellanting mellan skott och lobb (lite som 1-1-målet borta mot Kalmar FF 2016), men målvakten Richard Aland kunde enkelt fånga in bollen.

I den 22:a minuten fick Simon Thern bollen strax utanför straffområdet, vände upp och sköt direkt, men Richard Aland lyckades under ribban tippa bollen till en hörna. Högerhörnan från Stefan Ishizaki fångades upp av Anton Salétros på bortre kanten och han lyfte in bollen mot Nils-Eric Johansson vars centrerade nick rensades bort till en resultatlös hörna. Två minuter senare fick Johan Blomberg ett bra skottläge i straffområdet, men avslutet täcktes till ännu en resultatlös hörna.

I den 31:a minuten borde AIK ha tagit ledningen efter att Johan Blomberg på högerkanten fångat upp ett misslyckat utkast av FC Floras målvakt. Blomberg avancerade fram på kanten och spelade in till Henok Goitom som ur fritt läge sköt över. Två minuter senare lyfte Daniel Sundgren fram bollen till en frispringande Eero Markkanen som höll i bollen och försökte lobba in ett ledningsmål, men avslutet gick över till stor frustration från forwarden. Med drygt tre minuter kvar av halvleken vädjade AIK-spelarna efter en signal för straffspark efter att inlägget från Anton Salétros mot Johan Blomberg sett ut att ha tagit på en försvarares utsträckta arm.

FC Flora gjorde nio spelarbyten i paus och AIK ett. Rikard Norling ersatte comebackande Henok Goitom med Masoud Juma Choka. Den andra halvleken blev inte alls den första lik och AIK fick inte alls samma utdelning som i den första gällande bollinnehav. I den 67:e minuten kom chansen för Masoud Juma Choka då han framspelad av Simon Thern kom in i fritt läge till höger i straffområdet och avslutet passerade den utrusande målvakten, men en försvarsspelare stoppade den från att rulla över mållinjen.

I den 69:e minuten slog Roman Sobtšenko en boll som skar genom AIK-försvaret och nådde fram till högermittfältaren Rauno Alliku som med en snabb touch överlistade Oscar Linnér med vad som var FC Floras första avslut på hela matchen. En kalldusch för AIK och knappt tre minuter senare var det dags igen. Rauno Alliku bröt fram på högerkanten och spelade in till Rauno Sappinen som vid den främre stolpen retfullt enkelt petade in bollen mellan stolpen och AIK-målvakten. 2-0 från ingenstans till FC Flora och matchen kändes helt avgjord med tanke på AIK:s andra halvlek.

Med två minuter kvar av ordinarie tid slog inhopparen Denni Avdić från mittplan vad som kunde ha blivit matchens passning då han sökte Masoud Juma Choka, men en försvarare lyckades med en glidtackling i sista tiondelen få bort bollen och förhindra ett friläge för AIK-spelaren.

Text: Stefan Mellerborg

Matchhändelser

 • Domaren blåser igång matchen

 • 45'

  Domaren blåser av första halvlek

 • 45'

  Byte

  Martin Miller IN

  Maksim Gussev UT

 • 45'

  Byte

  Rauno Alliku IN

  Erik Sorga UT

 • 45'

  Byte

  Brent Lepistu IN

  German Šlein UT

 • 45'

  Byte

  Rauno Sappinen IN

  Mark Anders Lepik UT

 • 45'

  Byte

  Madis Vihmann IN

  Markkus Seppik UT

 • 45'

  Byte

  Mihkel Ainsalu IN

  Markus Poom UT

 • 45'

  Byte

  Joseph Saliste IN

  Kevin Aloe UT

 • 45'

  Byte

  Joonas Tamm IN

  Marco Lukka UT

 • 45'

  Byte

  Zakaria Beglarishvili IN

  Roman Sobtšenko UT

 • 45'

  Byte

  Masoud Juma Choka IN

  Henok Goitom UT

 • 45'

  Domaren blåser igång andra halvlek

 • 63'

  Byte

  Denni Avdić IN

  Stefan Ishizaki UT

 • 66'

  Byte

  Roman Sobtšenko IN

  Martin Miller UT

 • 69'

  Mål

  1-0 Rauno Alliku (Roman Sobtšenko)

 • 72'

  Mål

  2-0 Rauno Sappinen (Rauno Alliku)

 • 73'

  Ahmed Yasin IN

  Johan Blomberg UT

 • 73'

  Nebiyou Perry IN

  Simon Thern UT

 • 73'

  Daniel Mushitu IN

  Eero Markkanen UT

 • 90'

  Fjärdedomaren visar upp minst två minuters stopptid

 • 92'

  Domaren blåser av matchen

Startelvor och avbytare

FC Flora

AIK

   #33 Richard Aland (mv)
   #2 Märten Kuusk
   #4 Kevin Aloe
   #6 German Šlein (K)
   #17 Marco Lukka
   #18 Roman Sobtšenko
   #20 Maksim Gussev
   #35 Markus Poom
   #43 Markkus Seppik
   #50 Erik Sorga
   #71 Mark Anders Lepik
   #7 Martin Miller
   #9 Rauno Alliku
   #10 Brent Lepistu
   #11 Rauno Sappinen
   #21 Madis Vihmann
   #23 Mihkel Ainsalu
   #27 Joseph Saliste
   #31 Joonas Tamm
   #49 Zakaria Beglarishvili
   #13 Ingmar Krister Paplavskis (mv)
   #73 Mait Toom (mv)
   Nils-Eric Johansson (K) #4
   Jesper Nyholm #5
   Simon Thern #6
   Johan Blomberg #8
   Eero Markkanen #11
   Sauli Väisänen #15
   Daniel Sundgren #21
   Stefan Ishizaki #24
   Anton Salétros #29
   Oscar Linnér (mv) #34
   Henok Goitom #36
   Masoud Juma Choka #43
   Denni Avdić #10
   Daniel Mushitu #17
   Ahmed Yasin #19
   Nebiyou Perry #38
   Kyriakos Stamatopoulos (mv) #13
   Gabriel Aphrem #40
   Melker Antonsson #44

Exklusiva partners

CSR-partner

Ligapartners

© AIK Fotboll 2019