• Fjärdedomare
    Glenn Nyberg
2018.03.18, kl 18:15

AIK ute ur cupen

AIK:s cupresa 2018 tog slut i semifinalen, efter tunga 0–2 (0–0) mot Djurgården inför 21 200 åskådare på Friends Arena. Därmed bröts också AIK:s tolv matcher långa förlustfria svit mot rivalen Djurgården.
Startelva AIK-DIF Cup 2018

AIK:s Startelva

6

Den pyroteknik som välkomnade spelarna in i cupderbyt gav en sådan kraftig rökutveckling att matchen inte sparkades igång förrän 58 minuter efter utsatt tid. Men när röken väl skingrat sig var det AIK som inledde piggast. Nicolas Stefanelli hade tidigt ett rungande skott som Djurgårdsmålvakten Andreas Isaksson lyckades styra till hörna. Och strax därpå gav Robert Lundström sånär AIK ledningen när han dundrade Kristoffer Olssons inspel förbi Isaksson – men där bakom fanns Jonas Olsson som kunde rädda bollen från att leta sig in i nät.

31

Efter AIK:s starka inledning jämnade Djurgården ut spelet ju längre den första halvleken led. Gästerna – som inte hade släppt in något mål vare sig i gruppspelet eller i kvartsfinalen mot BK Häcken – stördes inte heller nämnvärt över av att man tvingade byta ut mittbacken Jonas Olsson på grund av skada. Efter en dryg halvtimmes spel skulle Djurgården i stället få matchen bästa möjlighet att spräcka dödläget sedan AIK:s Rasmus Lindkvist tagit bollen med handen efter en hörna, en handling som fick kvällens huvuddomare Andreas Ekberg att peka på straffpunkten. Men Oscar Linnér ville annat. Med en stark enhandsräddning nere vid sin vänstra stolpe hindrade AIK-målvakten Kerim Mrabtis straffspark från att gå i mål. Strax före pausvilan fick Mrabti chans till revansch, men hans kraftfulla frispark från 25 meter räddades även den av Linnér och den första halvleken slutade mållös.

46

Endast 31 sekunder in i den andra halvleken kom matchens första mål, och det var gästande Djurgården som lyckades göra det. Anfallaren Tino Kadewere tog till vara på Per Karlssons olyckliga nickrensning när han med vänstern sköt in 0–1, retfullt intill Oscar Linnérs vänstra stolpe.

67

Efter chockstarten av den andra halvleken tvingades AIK jaga, men ett för dagen tålmodigt Djurgården visade sig vara svårforcerat och kom inte att bjuda på mycket. I stället ökar gästerna på till 0–2 halvvägs in i halvleken. Återigen är det Tino Kadewere som håller sig framme, den här gången genom att nicka fram en fristående Kerim Mrabti som kan stöta in 0–2 bakom en utrusande Oscar Linnér.

79

AIK:s försök att skaka liv i matchen blir resultatlöst, trots ett större bollinnehav under semifinalens sista fjärdedel. Hoppet tänds visserligen när Tarik Elyounoussi blir neddragen av Andreas Isaksson och AIK tilldöms straff – men Isaksson rättar snabbt till sitt misstag då han kniper norrmannens försök från elva meter. Djurgården vinner cupderbyt och avancerar därmed till final, där Malmö FF väntar. För AIK:s del gäller det att ladda om inför den allsvenska seriestarten om två veckor. ”Vi kommer inte upp i standard i dag. Vi är givetvis intresserade av att analysera vad det beror på”, säger en besviken Rikard Norling på presskonferensen efter matchen.