AIK

Allsvenskan omgång 29
2 – 1
Slutspelad
30 October, 19:00
Friends Arena
Publik: 19 870

IFK Göteborg

 • Domare
  Kristoffer Karlsson, Höganäs
 • Ass. domare 1
  Peter Magnusson, Stockholm
 • Ass. domare 2
  Mikael Hallin, Stockholm
 • Fjärdedomare
  Johan Krantz, Uppsala
2017.10.30, kl 19:00

AIK säkrade andraplatsen

AIK besegrade IFK Göteborg med 2-1 (2-0) inför 19 870 åskådare på Friends Arena i årets sista hemmamatch efter mål av Chinedu Obasi och Rasmus Lindkvist. Segern innebar att AIK säkrade andraplatsen i Allsvenskan med en omgång kvar av serien.
SOLNA, SVERIGE - 30 OKTOBER 2017 : VEMGÖRVAD under matchen i Allsvenskan mellan AIK och Göteborg på Friends Arena den 30 Oktober i Solna ( Foto: Jesper Zerman / Pic-Agency.com ) 

Nyckelord Keywords: Fotboll, Allsvenskan, AIK, Göteborg

AIK:s Startelva

8

Det var hemmalaget som kopplade grepp om matchen från första stund. Man balanserade tålamod och kreativitet utmärkt, breddade väl på bägge kanter, förflyttade spel snabbt från sida till sida med ett utmärkt långpassningsspel, och gjorde så att gästerna fick slita hårt för att komma någonstans alls i sitt presspel. Och det skulle också resultera i ett tidigt ledningsmål för AIK. Efter att lagen skapat varsitt skottläge inledningsvis, genom Stefan Ishizaki respektive Søren Rieks, tog AIK ledningen i matchens åttonde minut. Rasmus Lindkvist chippade läckert i djupled mot Stefan Ishizaki nere vid kortlinjen, som nickade in bollen mot första stolpen där Chinedu Obasi var först och stötte in 1-0 från nära håll, ett riktigt snyggt mål som var Obasis fjärde i årets allsvenska.

20

Den ofta förekommande bilden att lag faller tillbaka en aning efter att ha tagit ledningen fick vi dock inte se denna kväll. Istället fortsatte AIK att mala på framåt, och skapade också målchanser titt som tätt. Rasmus Lindkvist hittade in med ett farligt inspel, Stefan Ishizaki fick ett fint skottläge inne i straffområdet, Nisse Johansson var ytterst nära att kunna stöta in en hörna, och Kristoffer Olsson hade ett riktigt tungt skott som IFK-målvakten Pontus Dahlberg gjorde en utmärkt räddning på. Allt detta innan vi ens hunnit halvvägs genom den första halvleken.

46

Successivt trappades dock chanskavalkaden ner en aning, även om det fortsatt var AIK som hade ett bastant grepp om tillställningen. Gästernas få anfallsförsök kom genom kontringar, där man överlag var tämligen uddlösa, eller genom fasta situationer, vilket var det sätt man skapade sina bästa målchanser på ikväll. Det såg länge ut som att resultatet i halvtid skulle stanna vid 1-0, vilket får sägas hade varit ett smickrande resultat för IFK Göteborg sett till matchbilden. Men när klockan hunnit in på halvlekens enda stopptidsminut skulle AIK lyckas utöka sin ledning. Anfallet startades med en lång diagonalboll ut till Robert Taylor, som spelade höger wingback ikväll och gjorde det med den äran, som i sin tur med ytterligare en finfin crossboll hittade Rasmus Lindkvist ute till vänster, precis vid straffområdesgränsen. Lindkvist drog till direkt på volley med sin vänsterfot, och via en styrning på Emil Salomonssons knä fick bollen en perfekt båge över Pontus Dahlberg och dök ner tätt under ribban, aningen turligt men som sagt ändå ett ofrånkomligen rättvist 2-0-mål.

70

Den andra halvleken inleddes med en matchbild som till stor del liknade den första, sånär som på att gästerna lyckades räta upp sitt försvarsspel på ett klart bättre sätt, vilket innebar att AIK fick jobba hårdare för att komma till avslutslägena. Successivt balanserades istället matchbilden, och Göteborg började emellanåt kunna skapa några skapliga anfallsförsök. Det var också genom sitt klart bästa anfall, när matchklockan passerat 70 minuter, som man fick med sig den hörna man skulle komma att reducera på. Slagen från höger av Tobias Hysén landade hörnan mitt i straffområdet i en klunga av flera spelare, där innermittfältaren Vajebah Sakor fick pannan på bollen och styrde den mot mål. Oscar Linnér fick högerhanden på bollen, men kunde inte hindra den från att fortsätta in i mål till 2-1, och plötsligt var det en viss nerv i matchen igen.

88

Målet lyfte också gästerna ytterligare, medan AIK gick in i en period där man tenderade att fortsatt spela ett svårt passningsspel, men utan den stora rörelse som gjort just det spelet så framgångsrikt i den första halvleken. IFK Göteborg skapade också några ytterligare halvchanser, dock utan att komma riktigt nära något kvitteringsmål. Istället borde AIK genom inhopparen Nicolás Stefanelli avgjort matchen i den 88:e minuten, när argentinaren fick avsluta helt fri i straffområdet efter ett delikat inspel från Rasmus Lindkvist, men Stefanellis avslut gick utanför den högra stolpen. AIK kunde dock spela av matchen utan att ytterligare mål föll, och man säkrade därmed andraplatsen i Allsvenskan säsongen 2017.

Text: Jonathan Storm

Matchhändelser

 • Domaren blåser igång matchen

 • 8'

  Mål

  Chinedu Obasi (Stefan Ishizaki)

 • 27'

  Varning

  Sebastian Eriksson

 • 33'

  Varning

  Sam Adekugbe

 • 45'

  Fjärdedomaren visar att det återstår minst 1 min av halvleken

 • 46'

  Mål

  Rasmus Lindkvist (Robert Taylor)

 • 47'

  Domaren blåser av första halvlek

 • 46'

  Domaren blåser igång andra halvlek

 • 49'

  Byte

  Billy Nordström IN

  Søren Rieks UT

 • 62'

  Varning

  Vajebah Sakor

 • 72'

  Mål

  Vajebah Sakor

 • 73'

  Byte

  Sebastian Olsson IN

  Vajebah Sakor UT

 • 76'

  Byte

  Nicolás Stefanelli IN

  Chinedu Obasi UT

 • 77'

  Byte

  Simon Thern IN

  Robert Taylor UT

 • 79'

  Varning

  Sebastian Olsson

 • 82'

  Byte

  Patrik Karlsson Lagemyr IN

  Mikael Boman UT

 • 86'

  Varning

  Johan Blomberg

 • 90'

  Fjärdedomaren visar att det återstår minst 4 min av matchen

 • 91'

  Byte

  Denni Avdić IN

  Henok Goitom UT

 • 94'

  Domaren blåser av matchen

Laguppställning

AIK

IFK Göteborg

   #34 Oscar Linnér (mv)
   #3 Per Karlsson
   #4 Nils-Eric Johansson (K)
   #5 Jesper Nyholm
   #7 Kristoffer Olsson
   #8 Johan Blomberg
   #9 Rasmus Lindkvist
   #14 Robert Taylor
   #20 Chinedu Obasi
   #24 Stefan Ishizaki
   #36 Henok Goitom
   #22 Nicolás Stefanelli
   #6 Simon Thern
   #10 Denni Avdić
   #13 Kyriakos Stamatopoulos (mv)
   #15 Agustin Gomez
   #17 Daniel Mushitu
   #39 Amin Affane
   Pontus Dahlberg (mv) #12
   Emil Salomonsson #2
   Sam Adekugbe #5
   Sebastian Eriksson (K) #6
   Tobias Hysén #7
   Søren Rieks #8
   Mikael Boman #16
   Vajebah Sakor #22
   David Boo Wiklander #23
   Thomas Rogne #28
   Mikkel Diskerud #42
   Billy Nordström #3
   Sebastian Olsson #24
   Patrik Karlsson Lagemyr #26
   Elías Már Ómarsson #9
   Martin Smedberg-Dalence #11
   Kristopher Da Graca #15
   Erik Dahlin (mv) #25

Huvudpartners

Ligapartners dam

Affärspartners

Samhällspartner

Välgörenhetspartner

© AIK Fotboll 2023

Sök på AIK Fotboll