• Fjärdedomare
    Ozan Camlibel
2018.04.22, kl 17:30

Skador och drömmål när AIK besegrade IFK Göteborg

Skador och drömmål präglade matchen när AIK på söndagskvällen besegrade IFK Göteborg. Mål av Stefan Silva och Kristoffer Olsson gav resultatet 2-0 (1-0), men skador på Silva och Robert Lundström gav lite smolk i den svartgula glädjebägaren.
DSC_9088

AIK:s startelva

10

AIK inledde matchen lovande, hade ett spelmässigt övertag och lite tydligare och mer vägvinnande spelvägar när man byggde spel. Man skapade också en tidig målchans efter knappt tre minuter genom dubbla tunga distansskott, båda blockerades dock av Göteborgs-försvarare, den senare till hörna. Tio minuter in i matchen tvingades man dock till en förändring i laget när Robert Lundström skadade sig till synes allvarligt, och bars ut på bår. In i hans ställe kom Stefan Silva, och Ahmed Yasin som inlett på topp fick kliva ner på höger wingback-position.

20

Inbytte Silva skulle också komma att spräcka målnollan tio minuter senare, en hårt pressad diagonal crossboll mot bortre delen av straffområdet av Rasmus Lindqvist nådde fram till Silva som med ryggen mot mål vred runt och sköt direkt på volley, träffen blev magnifik och bollen seglade in i det bortre krysset, helt otagbart för Pontus Dahlberg i IFK-målet, ett riktigt drömmål av Stefan Silva.

30

Tyvärr tvingades AIK dock till ytterligare förändringar när Silva fick utgå när en halvtimme spelats, till synes var det en ljumske som inte riktigt höll. In klev istället Nabil Bahoui, som alltså blev tredje spelare i anfallet jämte Goitom bara under den första halvleken. Bahoui skulle också komma att få en bra chans på frispark bara några minuter senare efter att Robin Jansson tagit en lång rusch med boll uppåt i plan, och fällts tätt utanför straffområdet. Bahouis frispark var helt okej slagen, och satt tätt under ribban, men Pontus Dahlberg kunde styra ut till en hörna utan några större bekymmer.

Gästerna å sin sida försökte ideligen att spela sitt sin väluppbyggda anfallsfotboll, men hade svårt att åstadkomma egentligen någonting. Bollarna nådde mittfältet som sjönk djupt och mötte boll, men när man skulle hitta vägar framåt i plan tappade man boll tämligen omgående allt som oftast. Lite längre kom man på omställningsspelet, men även där hade man svårt att förvalta fart och bollinnehav till avslut och målchanser.

49

I den andra halvlekens allra första minut fick gästerna åtminstone till ett skapligt avslut, när Gustav Engvall försökte vrida in ett distansskott från vänsterytan, men bollen passerade ganska klart utanför den bortre stolpen. Istället utökade AIK ledningen knappt fem minuter in i halvleken, och det kom efter ett riktigt drömanfall, med ständigt kreative Kristoffer Olsson som dirigent. Olsson väggspelade på ett tillslag med Nabil Bahoui, bollen till sist till Rasmus Lindqvist som klackade fram Olsson i djupled, som behärskat och elegant chippade bollen i mål över en utrusande Pontus Dahlberg. Mycket vackert mål på nytt av AIK, och en riktigt brant uppförsbacke för IFK Göteborg.

Tempot sjönk därefter en aning i matchen, AIK spelade samlat, varierade speltempot och var fortsatt noggranna i det allra mesta man gjorde. Gästerna försökte flytta fram positionerna, sätta en högre press när man inte hade boll, men AIK hade hela tiden inte några större bekymmer att spela sig ur pressen, vilket tvingade gästerna att falla tillbaka igen.

78

Gästerna var egentligen bara nära en reducering vid ett enda tillfälle, ett tungt distansskott av inhopparen Giorgi Kharaishvili med drygt tio minuter kvar av ordinarie tid. Oscar Linnér var dock snabbt nere och kunde boxa undan avslutet till en ofarlig retur utåt höger som lagkamrater fångade upp.

AIK å sin sida hade ett par skapliga lägen ytterligare att öka på ledningen, bland annat genom utmärkte Ahmed Yasin som väggspelade sig fram två gånger om längs högerkanten innan han testade skott mot Dahlberg, som dock inte vållade målvakten några nämnvärda bekymmer, detta en kort stund efter Kharaishvilis skottförsök.

Ett otillräckligt IFK Göteborg fick ge sig mot ett oerhört stabilt AIK som dessutom visar prov på fin spets framåt, och alltså tar sin tredje 2-0 seger på hemmaplan på lika många försök i årets allsvenska.

Text: Jonathan Storm