Mohammed Al-Hakim
2018.05.26, kl 16:00

Lindkvists kanon räddade poäng

Vårsäsongens sista allsvenska match, toppmötet med IFK Norrköping, blev också den hittills målrikaste.
AIK såg ut att gå till sommarvila med tre poäng, men 2–0-ledningen i halvtid förvandlades hastigt och olustigt till 2–3 – innan Rasmus Lindkvist klev fram och räddade AIK:s förlustfria svit med ett riktigt drömmål inför 21.012 åskådare.
– Det är lite för många kryss, sammanfattar huvudtränare Rikard Norling säsongens tolv första seriematcher som slutade med sex segrar och lika många oavgjorda.
180526 AIK:s startelva poserar fšr en bild infšr fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan AIK och IFK Norrkšping den 26 maj 2018 i Stockholm.

AIK:s startelva

20

Efter en spelmässigt jämn inledning är det AIK som skapar matchens första farlighet. Anton Salétros avlossar ett tungt skott från strax utanför straffområdsgränsen, ett skott som Norrköpingsmålvakten Isak Pettersson först inte lyckas hålla men sedan fångar upp i andraläget.

29

1–0 till AIK! Tarik Elyounoussi plockar upp upp ett inlägg som blivit för långt och spelar in bollen till Anton Salétros vid gränsen av straffområdet. Med några kvicka dragningar lyckas AIK-mittfältaren snurra upp fyra Norrköpingsspelare för att sedan frispela Kristoffer Olsson som behärskat slår in 1–0 med ett direktskott.

38

2–0 till AIK! Efter bollvinst på mittplan ställer AIK om blixtsnabbt. Nabil Bahoui sätter högsta fart med bollen och slår en fin genomskärare fram till Ahmed Yasin som spurtat upp längs högerkanten, varifrån han kan kruta in 2–0 från nära håll. Yasins första allsvenska mål för säsongen 2018.

54

Reducering till 2–1. Gästerna, som inlett den andra halvleken piggt, skakar liv i matchen då lagkaptenen Andreas Johansson når högst på Lars Krogh Gersons högerhörna och nickar bollen i nät.

55

Nära snabb replik från AIK. Kristoffer Olsson avslutar en snabb kontring med ett direktskott, men målvakten räddar till hörna. Samtidigt på andra sidan planen ligger Per Karlsson ner och tvingas sedan halta av med en skadekänning.

62

Kvitterat till 2–2. Efter en stark period från gästerna får Norrköping utdelning igen. Forwarden Kalle Holmberg nickar ner ett högerinlägg till en fristående Filip Dagerstål som kan placera in kvitteringen. Passivt försvarsspel från AIK som tvingats till rockader i de bakre leden efter skadan på lagkapten Karlsson.

68

2–3. Vändningen är ett faktum när Simon Thern sätter upp en kvick kontring, spelar ut till Gudmundur Thorarinsson till vänster, vars inspel längs marken skär genom straffområdet fram till en fristående David Moberg Karlsson som enkelt kan raka in 2–3 bakom Budimir Janošević.

79

Kvitterat till 3–3! AIK, som ryckt upp sig spelmässigt efter den överrumplande vändningen, får utdelning efter att en högerhörna från Nabil Bahoui nickats ut från straffområdet. Men där lurar Rasmus Lindkvist – som får kalasträff med högerfoten och smäller in 3–3 på volley.

90

Även den sista tiominutersperioden av matchen blir händelserik, där båda lagen skapar chanser att avgöra, men Lindkvists projektil visar sig bli sista ordet i denna minst sagt händelserika drabbning och lagen delar på poängen.

Text: Olle Östman