AIK

Träningsmatch - allsvenskt genrep
2 – 0
Slutspelad
26 mars, 14:00
Friends Arena
Publik: 2 511

IFK Norrköping FK

 • Domare
  Stefan Johannesson, Täby
 • Ass. Domare 1
  Mikael Hallin, Stockholm
 • Ass. Domare 3
  Conny Hugman, Luleå
 • Fjärdedomare
  --

Stabil seger i genrepet

AIK besegrade IFK Norrköping FK med 2–0 (1–0) inför 2 511 åskådare på Friends Arena i Solna efter mål av Henok Goitom och Nils-Eric Johansson. Om en vecka startar Allsvenskan då AIK tar emot BK Häcken.
AIK:s Henok Goitom firar sitt 1–0-mål tillsammans med Sulejman Krpić under träningsmatch mellan AIK och IFK Norrköping FK på Friends Arena i Solna den 26 mars 2017 ( Foto: Jesper Zerman / Pic-Agency.com ) 

Nyckelord Keywords: Fotboll, Träningsmatch, AIK, IFK Norrköping

Med en vecka kvar till den allsvenska premiären spelade AIK sin första match på Friends Arena för 2017. Senast som gästerna IFK Norrköping FK var på Sveriges nationalarena var för 175 dagar sedan och de regerande svenska mästarna fick då lämna planen med ett minst sagt svidande 0–6-resultat i bagaget. Med en vecka kvar till den riktiga fotbollspremiären visade även Solna upp sig från sin bästa sida och bjöd på ett riktigt härligt vårväder för första gången i år.

Då veckan innan Allsvenskans start ofta innebär landslagssamlingar innebär det märkliga förutsättningar i genrepen för de flesta allsvenska lagen då mängder med spelare saknas, så också i år då fem AIK-spelare är iväg på landslagsuppdrag.

AIK ställde för första gången någonsin upp med en forwardsduo bestående av Henok Goitom och Sulejman Krpić. Redan i den andra minuten kontrade AIK efter att IFK Norrköping slagit in en frispark från vänsterkanten mot AIK:s straffområde. Henok Goitom fick bollen centralt i planen och hittade djupledslöpande Johan Blomberg bakom backlinjen. Blomberg fick bollen till vänster i straffområdet och avslutade direkt mot den bortre stolpen, men målvakten Michael Langer räddade markskottet.

I den sjätte minuten lyfte IFK Norrköping fram en långboll som Kenny Stamatopoulos kom ut och elegant språngnickade bort, men den fastnade på Niclas Eliasson som spelade in till Karl Holmberg som från långt håll sköt över det halvt övergivna AIK-målet. Två minuter senare kom gästerna i en snabb spelvändning i ett två-mot-ett-läge där bollförande Sebastian Andersson frispelade Niclas Eliasson som tog sig in i straffområdet och sköt, men Kenny Stamatopoulos svarade för en bra parad med vänsterfoten.

Det var en pigg inledning på matchen och det märktes att det var två lag med mycket kvalitet som möttes. I den tolfte minuten fångade Daniel Sundgren upp en crossboll nere på högerkanten och lyfte in den framför mål där Sulejman Krpić nickade fram bollen till Henok Goitom som fick med sig bollen och i samma rörelse tryckte in den i det högra hörnet. 1–0 till AIK och Goitoms första AIK-mål sedan den sista allsvenska omgången 2015. Efter målet tappade dock matchen något av sin intensitet och målchanserna lös helt plötsligt med sin frånvaro. I den 24:e minuten blixtrade dock AIK till efter att Haukur Hauksson elegant skickat iväg en långboll från eget straffområde som friställde Sulejman Krpić från mittplan. Krpić tog sig in i straffområdet på högersidan och avslutade, men oturen grinade nyförvärvet i ansiktet då bollen slog i insidan av den bortre stolpen och studsade ut i planen.

Med drygt två minuter kvar av den första halvleken etablerade AIK spel utanför IFK Norrköpings straffområde och Stefan Ishizaki vann bollen och fick fram den till Sulejman Krpić vars skott gick strax utanför det högra krysset. Den andra halvleken inleddes inte lika tempostarkt som den första, men AIK var omgående nära ett andra mål. I den 49:e minuten spelade Stipe Vrdoljak från vänsterkanten in bollen centralt till Sulejman Krpić som instinktivt satte fram foten, men bollen tog på försvarande Jón Guðni Fjóluson framför det tomma målet. I den 58:e minuten svarade Johan Blomberg för som vanligt starkt jobb på mittfältet och vann fram bollen till Daniel Sundgren som återgäldade passningen och frispelade Blomberg till höger i straffområdet. AIK-mittfältaren försökte med kraft överlista Michael Langer som dock räddade med högerbenet.

AIK hade ett stabilt grepp om matchen i den andra halvleken och IFK Norrköping hade i princip ingen bra kvitteringsmöjlighet, istället var det AIK som jagade ett andra mål. I den 65:e minuten skapade AIK sin första hörna och Stefan Ishizaki slog den från vänster. Målvakten boxade bort bollen, men Daniel Sundgren fångade upp den, tog sig elegant förbi sin motståndare och in i straffområdet där han hittade inhopparen Denni Avdić vars avslut gick utanför den närmaste, högra stolpen.

AIK skapade ett flertal “nästan-lägen” under avslutningen av matchen, många av dem efter inlägg från Stipe Vrdoljak som nästan nådde fram till Sulejman Krpić och Denni Avdić framför mål. I den 88:e minuten slog Johan Blomberg en kort hörna från höger till Daniel Sundgren som hittade Haukur Hauksson i straffområdet och hans centrering hittade lagkapten Nils-Eric Johansson som enkelt kunde nicka in bollen i det övergivna målet. 2–0 till AIK och ett gott dagsverke var till ända.

Text: Stefan Mellerborg

Matchfakta

AIK - IFK Norrköping FK 2-0 (1-0)

 • Domaren blåser igång den första halvleken

 • 12'

  Mål

  1-0 Henok Goitom (Sulejman Krpić)

 • 24'

  Stolpskott av Sulejman Krpić

 • 46'

  Domaren blåser av den första halvleken

 • 45'

  Domaren blåser igång den andra halvleken

 • 64'

  Byte

  Denni Avdić IN

  Henok Goitom UT

 • 70'

  Byte

  Marcus Falk Olander IN

  Jón Guðni Fjóluson UT

 • 70'

  Byte

  Arnór Sigurdsson IN

  Sebastian Andersson UT

 • 76'

  Byte

  Nikola Tkalčić IN

  Christopher Telo UT

 • 84'

  Byte

  Adin Bukva IN

  Nicklas Bärkroth UT

 • 84'

  Byte

  Pontus Almqvist IN

  Karl Holmberg UT

 • 84'

  Byte

  Anton Salétros IN

  Simon Thern UT

 • 87'

  Byte

  Felix Bengtsson IN

  Daniel Sjölund UT

 • 87'

  Byte

  Jakob Lindahl IN

  Niclas Eliasson UT

 • 87'

  Byte

  Daniel Mushitu IN

  Sulejman Krpić UT

 • 88'

  Mål

  2-0 Nils-Eric Johansson (Haukur Hauksson)

 • 90'

  Domaren blåser av den andra halvleken

Laguppställningar

AIK

IFK Norrköping FK

   #13 Kenny Stamatopoulos (mv)
   #2 Haukur Hauksson
   #3 Per Karlsson
   #4 Nils-Eric Johansson (K)
   #6 Simon Thern
   #8 Johan Blomberg
   #9 Sulejman Krpić
   #14 Stipe Vrdoljak
   #21 Daniel Sundgren
   #24 Stefan Ishizaki
   #36 Henok Goitom
   #10 Denni Avdić
   #17 Daniel Mushitu
   #18 Noah Sonko Sundberg
   #29 Anton Salétros
   #32 Patrick Kpozo
   #35 Gustav Nyberg (mv)
   #37 Albin Linnér
   #40 Melker Antonsson
   #43 Gabriel Aphrem
   #44 Nebiyou Perry
   Michael Langer (mv) #31
   Jón Guðni Fjóluson #3
   Andreas Johansson (K) #4
   Nicklas Bärkroth #8
   Christopher Telo #11
   Eric Smith #14
   Karl Holmberg #17
   Sebastian Andersson #19
   Daniel Sjölund #20
   Andreas Hadenius #21
   Niclas Eliasson #23
   Marcus Falk Olander #15
   Pontus Almqvist #16
   Felix Bengtsson #18
   Jakob Lindahl #24
   Adin Bukva #26
   Arnór Sigurdsson #27
   Julius Lindgren (mv) #29
   Nikola Tkalčić #30

Exklusiva partners

CSR-partner

Ligapartners

© AIK Fotboll 2019