Stefan Hallberg, Göteborg
  • Fjärdedomare
    Johan Krantz, Uppsala

AIK upp på andra plats

AIK besegrade IFK Norrköping FK med 1-0 i ett riktigt tungviktsmöte inför 16 273 åskådare på Friends Arena. AIK svarade för en stark insats och segermålet kom i den 75:e minuten då Daniel Sundgren assisterade fram till ett självmål av bortalaget. Segern tog AIK upp på andra plats i tabellen.
AIK-IFK Norköping Allsvenskan 2017 Startelva

AIK:s Startelva

Det låg förväntningar i luften inför avsparken mellan AIK och IFK Norrköping FK. Inte bara för att matchen var ett toppmöte i Allsvenskan utan också för att Rikard Norling valde att starta med två nyförvärv. Det kändes lite som inför hemmamötet med Trelleborgs FF för nästan exakt tio år sedan då argentinarna Mauro Iván Óbolo och Lucas Valdemarín debuterade för AIK. En tredje debutant för Gnaget den där julikvällen för ett decennium sedan var AIK:s lagkapten Nils-Eric Johansson, i startelvan även ikväll.
3

Det märktes på AIK-truppen att publiken var på ett strålande humör inför avspark och Gnaget satte högsta fart direkt och på tal om fart så gick det ett sus genom publiken då nyförvärvet Rasmus Lindkvist satte full fart på vänsterkanten och flög fram redan i den tredje minuten i ett anfall som Henok Goitom avslutade via en täckande Andreas Johansson som sekunder innan tunnlats av Nicolás Stefanelli. I den sjunde minuten slog Amin Affane AIK:s tredje hörna efter en offensiv inledning och högerhörnan nådde fram till Nicolás Stefanelli i fritt läge och nicken satt ner i marken och tvingade David Mitov Nilsson till en bra räddning på mållinjen då han boxade bort bollen.

11

Efter en stark AIK-inledning kom IFK Norrköping FK upp i sitt första riktiga anfall i den elfte minuten och David Moberg Karlsson avlossade ett lurigt distansskott som Oscar Linnér med axeln styrde till en högerhörna som blev farlig. Hörnan slogs av AIK-bekante Niclas Eliasson och tippades upp i luften av AIK-målvakten mot den bortre stolpen där nickstarke Sebastian Andersson försökte pricka det öppna AIK-målet, men bollen hamnade på ovansidan av målet.

14

Efter 14 minuters spel slog Amin Affane en magisk boll från egen planhalva mot Henok Goitom som vann duellen med Jón Guðni Fjóluson och fick ett fritt skottläge och försökte från straffområdeslinjen att lobba över utrusande David Mitov Nilsson som fick fingertopparna på bollen och saktade ned bollbanan vilket gjorde att Andreas Johansson med en konstspark framför mållinjen förhindrade ett baklängesmål. I den 20:e minuten skrek hemmapubliken efter en straffspark då Daniel Sundgrens inlägg från högerkanten träffade armbågen på Christopher Telo, men domaren Jonas Eriksson friade helt riktigt då armen låg mot kroppen.

31

Efter en bra inledning tappade AIK lite av energin i mitten av halvleken, men då matchklockan tickat fram till den 31:a minuten var det nära mål igen efter att Stefan Ishizaki frispelat Nicolás Stefanelli som avslutade direkt, men David Mitov Nilsson kom ut perfekt och räddade avslutet. I anfallet efter kom Daniel Sundgren fram längs högerkanten och spelade in till Nicolás Stefanelli som fick bollen förbi sin bevakare och fram till Henok Goitom som avslutade direkt, men bollen rullade en dryg decimeter i utanför den vänstra stolpen. 0-0 i paus i en mycket underhållande halvlek.

48

I den andra halvlekens tredje minut fälldes Nicolás Stefanelli av Linus Wahlqvist precis utanför straffområdet. Stefan Ishizaki tog hand om frisparken och avslutet gick en dryg meter över ribban. Nästa målchans kom i den 52:a minuten då Jesper Nyholm fick bollen centralt och avancerade innan han avlossade ett pressat skott som David Mitov Nilsson räddade till en resultatlös hörna. Tre minuter senare osade det till igen i Norrköpings straffområde efter att Rasmus Lindkvist från vänsterkanten slagit ett inlägg efter marken som skar förbi alla och bort till framrusande Daniel Sundgren som tog i för kung och fosterland och satte bollen högt över.

56

Minuten därefter dribblade sig Stefan Ishizaki fram till ett friläge till vänster i straffområdet och sköt ett markskott som matchens stora spelare David Mitov Nilsson återigen räddade. I den 59:e minuten chippade Stefan Ishizaki in en boll i straffområdet som nådde frispringande Daniel Sundgren vars nick gick rakt i famnen på bortamålvakten som mer och mer började kännas som matchhjälte för IFK Norrköping FK.

64

Efter en timmes spel började IFK Norrköping ta över spelet och AIK hade en tuff kvart där det kändes som om bortalaget styrde och ställde över det som skedde på planen. I den 64:e minuten slog Niclas Eliasson en hörna från höger som nådde huvudet på Sebastian Andersson vid den främre stolpen och nicken blev mycket farlig och passerade precis över ribban. I den 72:a minuten bjöd delar av publiken på busvisslingar då man tyckte att AIK agerade för passivt.

74

När klockan precis passerat 74 spelade minuter slog inhopparen Kristoffer Olsson ett snabbt uppspel från mittcirkeln mot den andra inhopparen Johan Blomberg som omedelbart spelade vidare mot framrusande Daniel Sundgren som kom in ensam till höger i straffområdet och försökte direkt hitta in till någon av AIK:s två forwards framför mål, men då satte vänsterbacken Christopher Telo fram foten och bollen ändrade riktning totalt och ställde David Mitov Nilsson helt. 1-0 till AIK och stort jubel.

82

IFK Norrköping försökte sig omgående på en offensiv, men AIK spelade smart och stabilt. I den 82:a minuten svarade Kristoffer Olsson för en rusch framåt efter att ha stulit bollen och vänsterskottet gick strax utanför den högra stolpen. Slutminuterna blev nervösa då alla förstod vikten av de tre poängen i jakten på serieledande Malmö FF. I den 93:e minuten svarade Kristoffer Olsson för ett jättearbete och tog fram bollen ca 40 meter innan han spelade bakåt till Daniel Sundgren som friställde Johan Blomberg till höger i straffområdet och mittfältaren försökte nå framrusande Nicolás Stefanelli, men inspelet blev något för högt för argentinaren som istället själv hamnade i målet. Efter fem stopptidsminuter blåste Jonas Eriksson av matchen och AIK gick upp på andra plats i den allsvenska tabellen.