Johan Kristoffersson, Huddinge
  • Fjärdedomare
    --

Krpić matchhjälte i debuten

Sulejman Krpić blev stor matchhjälte för AIK i sin debut efter att ha svarat för matchens enda mål då han nickade in en frispark från Stefan Ishizaki i den 76:e minuten.
AIK 9 Sulejman Krpic jublar efter sitt segermål i träningsmatchen mellan AIK och IK Sirius FK på Skytteholms IP i Solna den 17 mars 2017.

Efter förlusten mot BK Häcken i Svenska cupens kvartsfinal blev det en träningsmatch mot IK Sirius FK för AIK:s vidkommande. 625 åskådare valde att bege sig till Skytteholms IP för att se AIK:s näst sista träningsmatch innan den allsvenska premiären. Gästande IK Sirius FK under före detta AIK-spelarnas Kim Bergstrands och Thomas Lagerlöfs ledning inledde matchen bäst och AIK hade svårt att hitta in i spelet.

17

I den 17:e minuten tilldömdes Sirius en frispark ca 25 meter från målet och Diego Montiel sköt ett skott som gick dryga metern över ribban. Efter denna halvchans följde en ganska händelsefattig 20-minutersperiod innan AIK under slutminuterna av halvleken fick till ett offensivt spel. I den 38:e minuten skapade Gnaget sin första målchans efter att en crossboll från högerkanten nått Nils-Eric Johansson i den bortre delen av straffområdet och AIK:s lagkapten nickade ner till Simon Thern som sköt ett hårt skott mot den närmaste stolpen där Lukas Jonsson räddade.

40

Två minuter senare skapade AIK ett tryck i offensivt straffområde och Amin Affane lade upp bollen bakåt till Stefan Ishizaki som drog till direkt, men avslutet gick strax utanför det högra krysset. Halvleken blåstes av exakt efter en stopptidsminut. Om den första halvleken kändes avslagen och utan gnista blev den andra akten av helt annan kvalitet. Rikard Norling valde att sätta in Denni Avdić och debuterande Sulejman Krpić i den främre attacklinjen.

53

Efter en avvaktande inledning satte AIK fart i den andra halvleken och satte Sirius under stor press mer eller mindre hela halvleken. I den 53:e minuten tilldömdes dock gästerna givmilt en frispark nästan på straffområdesgränsen, men skottet gick i den hoppande AIK-muren. AIK hade mycket boll under den första halvan av den andra halvleken, men i den 66:e minuten kom målchanserna på löpande band och det inleddes efter att Sauli Väisänen fått skottläge centralt utanför offensivt straffområde och drog till på volley, men avslutet gick några meter utanför den vänstra stolpen.

68

I den 68:e minuten lyfte Nils-Eric Johansson in en crossboll från vänsterkanten till den bortre delen av straffområdet där den fångades upp av Daniel Sundgren som spelade fram Simon Thern i bra skottläge. AIK-mittfältaren avslutade direkt, men bollen täcktes av en försvarare över ribban. En mycket bra chans för AIK som nu dominerade matchen stort. Två minuter senare fick Simon Thern ett nytt skottläge, denna gång lite till vänster utanför straffområdet och målvakten Lukas Jonsson tvingades lämna en retur som Sulejman Krpić försökte nå, men försvaret rensade undan bollen framför honom.

72

I den 72:a minuten slog Stefan Ishizaki ett hörna från höger som nådde pannan på Sulejman Krpić som nickade ner i marken, men Lukas Jonsson lyckades freda sitt mål med stor möda. I det efterföljande anfallet fick Jesper Nyholm ett skottläge, men bollen gick strax utanför den vänstra stolpen och ett par minuter senare styrdes ett inlägg från Nils-Eric Johansson i ribban. På 1980-talet myntades begreppet “AIK-kvarten” efter att laget i många matcher avgjorde sent och på fredagskvällen var det dags igen efter att Stefan Ishizaki lyft in en frispark från högerkanten som Sulejman Krpić kraftfullt nickade in i mål och det kändes som om en ny publikfavorit var född.

AIK spelade mer eller mindre av slutminuterna och hotades inte av ett skadedrabbat bortalag. I den 89:e minuten var Simon Thern nära att öka på ledningen, men hans skott stoppades på mållinjen av en försvarare. På stopptid såg det ut som om Oscar Linnér skadade sig då han styrde en boll till en hörna, men efter behandling var han fit for fight igen. Strax efter att spelet satts igång igen blåstes matchen av och AIK inledde helgen på bästa sätt.