Mehmet Culum, Arlöv
  • Fjärdedomare
    Glenn Nyberg, Borlänge

Alexander Isak firade dubbelt

AIK besegrade Djurgården med 3-0 (1-0) inför 22 197 åskådare på Tele2 Arena och Alexander Isak var en av flera matchhjältar då han svarade för de två första målen samtidigt som han firade sin 17-årsdag. En annan matchhjälte var Patrik Carlgren som svarade för en viktig jätteräddning i den första halvleken och en tredje matchhjälte var inhopparen Chinedu Obasi som fastställde slutresultatet.
160921 AIK:s Alexander Isak nickar in 0-2 fšr AIK bakom DjurgŒrdens mŒlvakt Andreas Isaksson under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan DjurgŒrden och AIK den 21 september 2016 i Stockholm.

Födelsedagsbarnet Alexander Isak nickar in 0-2 fšör AIK bakom DjurgŒårdens måŒlvakt Andreas Isaksson

2

De senaste årens möten mellan de här bägge lagen har ofta öppnat lite avvaktande mellan två noggranna och disciplinerade lag, som ägnat mer fokus åt att inte släppa till målchanser än att skapa några. I någon mån stämde det in även på kvällens match, förutom just det att man skapade målchanser redan från start. AIK skapade den första redan i den andra matchminuten, när ett fint anfall avslutades med ett skottförsök av Alexander Isak, som passerade strax utanför mål.

15

Sex minuter senare var Isak nära ytterligare en gång när bollen lite turligt hamnade hos honom till vänster i straffområdet, men nicken gick i utsidan av burgaveln den gången. Mellan Isaks båda chanser hade Djurgårdens Magnus Eriksson haft ett skottförsök från hyfsat läge som gick en bra bit över mål. Målet skulle dock komma på tredje chansen för AIK-forwarden, detta efter nästan exakt 15 minuters spel. Ebenezer Ofori fick rättvänd ostört måtta en genomskärare på löpande Isak, som tog med sig bollen i djupled på första tillslaget, och på det andra prickade han distinkt in 1-0 i den bortre gavelns insida.

Därefter följde en ganska jämn, böljande första halvlek där båda lagen skapade några bra anfall var med sämre avslut. Riktigt nära ytterligare mål var det egentligen bara en gång i den första halvleken, när hemmalagets Michael Olunga löpte perfekt på en chipp över AIK:s backlinje, volleyavslutet var det inget fel på, men Patrik Carlgren sträckte ut och stod för en jätteräddning när han kunde tippa bollen till en hörna.

I den andra halvleken var det Djurgården som inledde klart bäst de första 20 minuterna. Man var mer aggressiva, mer löpvilliga, mer beslutsamma. AIK hade svårt att överhuvudtaget få till något anfallsspel, och flera gånger om slog man passningar centralt på egen planhalva mer eller mindre rakt till en motståndare. Men trots övertaget lyckades DIF egentligen bara skapa en riktigt kvalificerad målchans, den kom på ett inlägg från Othman El Kabir efter drygt tio minuter. Inlägget passerade Mathias Ranégie som gick upp för en nick, och hamnade hos Magnus Eriksson som ganska omarkerad kunde avsluta med vänsterfoten, men träffen blev totalt misslyckad och gick ofarligt en bit utanför mål.

65

Istället för att hemmalaget fick någon utväxling av sitt momentum i matchen skulle Alexander Isak öka på AIK:s ledning 20 minuter in i halvleken. Stefan Ishizaki fick boll ute till höger vid straffområdeslinjen, vände bort pressen från Alexander Faltsetas och måttade ett inlägg bakom Djurgårdens mittbackar. I den tomma ytan dök han upp i precis rätt stund Alexander Isak, och kunde tämligen enkelt stöta in 2-0 med pannan.

81

Brant uppförsbacke för Djurgården därefter naturligtvis, som skapade några avslut från distans som dock inte träffade mål något av dem. Istället var det AIK som var fortsatt effektiva, drygt tio minuter efter Isaks andra mål skulle inhoppande Chinedu Obasi definitivt avgöra derbyt. Obasi vann tillbaka en tappad boll ute till höger, satte full fart rakt i sidled in i straffområdet, fick med en blandning av fin teknik och en skopa tur med sig bollen förbi ett antal motspelare, och tryckte beslutsamt in 3-0 bakom en chanslös Andreas Isaksson i DIF-målet.

Därefter var känslan ganska tydlig att Djurgården inte riktigt hade den mentala och fysiska energin att få till den våldsamma forcering som behövdes för att ens ge sig själva chansen att hämta in underläget, samt att AIK bekvämt och kontrollerat kunde spela av återstoden av matchen. Djurgården skapade ändå ett par hyfsade målchanser, där en nick efter hörna från Tino Kadewere som passerade precis framför mål var den farligaste. Allra närmast ytterligare mål var dock AIK genom Chinedu Obasi, som med ett tungt skott rammade stolpen i den första stopptidsminuten. Siffrorna stannade dock vid 3-0, och AIK kan tack vare främst en högre kvalitet i passningsspelet och effektivitet i avslutslägena ta tre nya poäng.

Text: admin