Jakob Lejonstad, Kista
  • Fjärdedomare
    Cecilia Ekwall, Vendelsö

Storseger i cupderbyt

AIK:s damlag besegrade Hammarby IF FF med 3–0 i gruppspelet av Svenska cupen inför 704 åskådare på Hammarby IP i Stockholm. AIK svarade för en mycket stark första halvleken och ledde med 2–0 i paus efter mål av Elsa Törnblom och Malin Broberg. I den andra halvleken fastställde lagkaptenen Matilda Rosqvist slutresultatet.

AIK besökte för första gången Hammarby IP sedan återinvigningen 2018 och skillnaden mot tidigare var stor då planen nu omgavs av riktiga läktare och en större fotbollskänsla. Stockholm bjöd på utmärkt vinterväder och solen flödade över staden då spelarna gjorde entré. AIK rivstartade cupderbyt och efter ca 75 spelade sekunder vann Madeleine Tegström bollen vid mittlinjen och fick fram den till Malin Broberg på högersidan. Broberg slog en perfekt långboll för Elsa Törnblom som tog sig in i straffområdet och var jagad av Julia Ekholm, men hann avsluta med ett vänsterskott som via den bortre, vänstra stolpen gick in i mål. En drömstart för AIK och en drömdebut för Elsa Törnblom som under vintern flyttades upp från F19-laget.

I den fjärde minuten försökte Hammarbys Ellen Gibson att överlista Lovisa Koss i AIK-målet med en lobb från långt ca 20 meter, men avslutet gick en bit bredvid den högra stolpen. Minuten därefter fick hemmalagets lagkapten Emma Jansson ett skottläge till vänster i AIK:s straffområde, men Clara Härdling var följsam och såg till att Hammarby fick nöja sig med en vänsterhörna som slutade med att Emilia Larsson nickade ihop med Madeleine Tegström och blev liggande för vård ett par minuter innan hon återkom i spel. AIK inledde sedan en riktigt stark kvart där man förde spelet och kom i fina kombinationer. I den nionde minuten kom Malin Broberg fram längs högersidan, bröt in i planen och avslutade med ett bra högt skott, men målvakten Britta Elsert Gynning kunde precis rädda till en resultatlös högerhörna.

I den 19:e minuten svarade lagkapten Matilda Rosqvist för en bra aktion längs vänsterkanten och tog sig ner långt. Bollen gick i andraläget upp till Wilma Ljung Klingwall som från långt håll sköt ett skott i ovansidan av ribban. 77 sekunder senare fick Matilda Rosqvist skottläge från distans och återigen gick bollen i ovansidan på hemmalagets överliggare. AIK tappade lite av initiativet efter de dubbla ramträffarna och i den 25:e minuten tog sig Emma Jansson ner längs vänsterkanten och precis innan kortlinjen slog hon ett inlägg som seglade över Lovisa Koss och slog i den högra stolpen. I efterspelet till stolpträffen tilldömdes Hammarby en frispark strax utanför AIK:s straffområde och den slogs av Emma Jansson. Avslutet var hårt och pressat, men gick några decimeter ovanför ribban.

I den 29:e minuten kunde domaren Ulrica Löv blåst i pipan och tilldelat AIK en straffspark efter att Julia Ekholm fått omkull Elsa Törnblom, men ingen signal kom. I den 35:e minuten borde domaren blåst i pipan och tilldelat AIK en straffspark efter att en försvarare med en utsträckt högerarm stoppat Elsa Törnbloms skott mot mål, men ingen signal kom denna gång heller trots att denna situation var solklar. AIK avslutade lika starkt som man spelade under större delen av halvleken och i den 43:e minuten tilldelades Gnaget en indirekt frispark efter att en hemmaspelare låg och täckte bollen i det egna straffområdet. Frisparken petades av Malin Broberg till Emma Engström som försökte sätta den lågt, men avslutet täcktes av de framrusande muren. I den 45:e minuten kom dock det rättvisa 2–0-målet efter att Johanna Lindell med en härlig crossboll hittat ut till Malin Broberg på högersidan. Hammarbys målvakt Britta Elsert Gynning svarade för ett felbeslut och rusade ut vilket ledde till att AIK-mittfältaren enkelt kunde dribbla bort henne och med vänsterfoten skjuta in bollen i det övergivna målet. Efter en stopptidsminut var en mycket välspelad och böljande halvlek över.

Hammarby IF FF inledde den andra halvleken bra och man försökte jobba fram en reducering för att komma in i matchen igen. I den 46:e minuten slogs en frispark från högerkanten in i AIK:s straffområde och nådde Elin Bergkvist i fritt läge, men nicken gick klart över målet. AIK hade under de inledande sex minuterna svårt att ta sig över halva planen, men i den 52:a minuten arbetade man fram en vänsterhörna vilket ändrade matchbilden något. Strax därefter klev Malin Broberg in hårt i en duell och tilldelades ett gult kort.

I den 61:a minuten var det nära reducering efter att Alma Nygren slagit ett inlägg från högerkanten som gick mot AIK:s målgård och Emma Jansson som i kamp med AIK:s finska mittback Eva Nyström fick fram benet och bollen for upp i ribban, men studsade utanför mållinjen och AIK höll tvåmålsledningen. Då matchklockan passerade 66 spelade minuter gjorde AIK ett dubbelbyte. Johanna Lindell och Elsa Törnblom ersattes av Nicole Odelberg Modin och Therese Simonsson. I den 70:e minuten var den nya forwardsduon nära att avgöra matchen. Nicole Odelberg Modin slog en stickare till Therese Simonsson som fick ett fritt läge till höger i straffområdet, men precis när alla väntade på ett avslut bestämde hon sig för att fräckt spela tillbaka till Odelberg Modin, men passningen bröts i sista stund.

I den 71:a minuten skulle AIK ha avgjort matchen efter att Nicole Odelberg Modin spelade fram Emma Engström till höger och återigen kom Britta Elsert Gynning ut på mellanhand och blev bortgjord. Engström valde att spela till Therese Simonsson till vänster i straffområdet, men avslutet gick utanför den vänstra stolpen med målet mer eller mindre vidöppet. Revanschen kom dock strax därefter efter att Therese Simonsson drivit fram mot Hammarbys straffområde och sköt ett skott som täcktes och studsade vidare till Matilda Rosqvist som satte bollen innanför den vänstra stolpen och 3–0 var ett faktum.

På stopptid fick Ellen Gibson skottläge från distans och bollen såg ut att gå in i det högra krysset, men Lovisa Koss svarade för en fantastisk räddning och styrde bollen till en resultatlös hörna. Matchens sista målchans blev Emma Engströms efter att hon i den 93:e minuten vänt bort Filippa Graneld och skjutit strax utanför den bortre, vänstra stolpen.