Piteå IF DFF

Svenska cupen 2018/19, gruppspel 1:3
5 – 1
Slutspelad
10 February, 14:00
Nolia-Airdome, Piteå

AIK

 • Domare
  Sara Wiinikka, Svensbyn
 • Ass. domare 1
  Adam Backlund, Luleå
 • Ass. domare 2
  Pernilla Lindgren, Luleå
 • Fjärdedomare
  Johan Nyström, Luleå

AIK inledde med förlust i cupen

AIK förlorade under söndagseftermiddagen den första gruppspelsmatchen i Svenska cupen då man föll med 1-5 borta mot Piteå IF DFF. Emma Engström reducerade för AIK i den 89:e minuten.

AIK inledde gruppspelet på tuffast möjliga sätt då man på bortaplan ställdes mot de regerande svenska mästarna Piteå IF DFF. I den andra minuten jobbade hemmalaget fram sin första hörna och den slogs från vänster av vänstermittfältaren Ronja Aronsson. Bollen gick över AIK-målvakten Lovisa Koss, träffade nyförvärvet Eva Nyström och studsade olyckligt fram till Madelen Janogy som från en halvmeter från mål kunde peta in ledningsmålet. AIK hämtade sig omgående från chockstarten, men hade svårt att skapa något anfallsspel. I den elfte minuten lyfte rutinerade June Pedersen in en frispark från högerkanten och det blev för ett par sekunder oroligt i AIK-försvaret innan man kunde rensa bort bollen.

Två minuter senare spelade Nina Jakobsson fram Cecilia Edlund till ett friläge centralt och hon gjorde inget misstag och satte bollen till vänster om AIK-målvakten. Piteå fick i och med det andra målet fart på spelet och det doftade några gånger 3–0, men AIK höll spelet uppe. I den 28:e minuten slog June Pedersen en högerhörna mot den bortre stolpen där Julia Karlernäs dök upp och nickade, men Lovisa Koss räddade och i andraläget tilldömdes Matilda Rosqvist en frispark. Tre minuter senare kom AIK i sitt första riktiga anfall och Nicole Odelberg Modin försökte med en instickare centralt i straffområdet att hitta Therese Simonsson, men Ronja Aronsson hann före. Piteå dominerade som väntat det offensiva spelet i den första halvleken och vann hörnstatstiken med 10–0.

AIK inledde den andra halvleken mer offensivt, men i den 50:e minuten var det nära hemmamål då Nina Jakobsson från nära håll försökte vinkla in bollen i det högra hörnet, men fick inte tillräckligt bra träff. I den 53:e minuten lyfte June Pedersen in en ny frispark mot den bortre, vänstra stolpen i AIK:s straffområde och det såg farligt ut innan matchens bästa AIK-spelare Eva Nyström nickade undan bollen till en vänsterhörna. Hörnan slogs av Ronja Aronsson och nådde huvudet på Madelen Janogy vid den bortre stolpen och hon placerade in bollen lågt i det högra hörnet. 3–0 till hemmalaget och matchen kändes över.

Minuten därefter stal Nicole Odelberg Modin bollen av lagkapten Ellen Löfqvist utanför straffområdet och sköt strax utanför den vänstra stolpen. Efter nästan 57 spelade minuter jobbade AIK fram sin första hörna och den slogs från höger av Wilma Ljung Klingwall, men målvakten Cajsa Andersson kunde i kamp med Therese Simonsson plocka ned bollen. I den 58:e minuten placerade Julia Karlernäs in bollen i AIK-målet, men det dömdes bort för offside. I den 61:a minuten kom dock 4–0 efter att Selina Henriksson lyft in bollen mot straffpunkten och den fastnade på Emma Engström och studsade fram till Madelen Janogy som gjorde sitt tredje mål för eftermiddagen.

När matchklockan närmade sig 68 spelade minuter fick Cecilia Edlund till vänster om AIK:s straffområde och lobbade elegant in 5–0 i den bortre, högra gaveln. Två minuter senare var det nära ytterligare mål för Piteå då inhopparen Fernanda da Silva fick iväg ett hårt markskott som Lovisa Koss svarade för matchens bästa räddning på då hon med en enhandsräddning styrde bollen till en resultatlös vänsterhörna. I den 73:e minuten skulle AIK ha tilldömts en straffspark efter att Emelie Lövgren med utsträckta armar stoppat bollen efter ett vänsterinlägg, men domaren friade. Piteå var nära mål i den 82:a minuten då Fernanda da Silva från distans sköt i ribban och Lovisa Koss fångade in returen.

I den 84:e minuten slog Emma Engström ett inlägg från vänsterkanten som nådde Nicole Odelberg Modin framför mål, men nicken gick knappt utanför den vänstra stolpen. När matchklockan närmade sig 89 spelade minuter var det Nicole Odelberg Modin som något till höger utanför straffområdet spelade in bollen till Emma Engström som fick skottläge och hon gjorde inget misstag utan satte bollen i det vänstra hörnet. Efter tre stopptidsminuter blåste domaren av matchen och förkunnade i och med signalen att Piteå IF DFF kopplat ett starkt grepp om semifinalplatsen.

Text: Stefan Mellerborg

Matchfakta

Piteå IF DFF - AIK 5-1 (2-0)

 • 2'

  Mål

  1-0 Madelen Janogy (Ronja Aronsson)

 • 13'

  Mål

  2-0 Cecilia Edlund (Nina Jakobsson)

 • 54'

  Mål

  3-0 Madelen Janogy (Ronja Aronsson)

 • 59'

  Varning

  Wilma Ljung Klingwall

 • 61'

  Mål

  4-0 Madelen Janogy (Selina Henriksson)

 • 64'

  Byte

  Sophia Redenstrand IN

  Matilda Rosqvist UT

 • 66'

  Byte

  Andrea Norheim IN

  Ronja Aronsson UT

 • 66'

  Byte

  Fernanda da Silva IN

  Nina Jakobsson UT

 • 68'

  Mål

  5-0 Cecilia Edlund (June Pedersen)

 • 73'

  Byte

  Josefin Johansson IN

  Ellen Löfqvist UT

 • 76'

  Byte

  Johanna Lindell IN

  Therese Simonsson UT

 • 84'

  Byte

  Caroline Röstlund IN

  Samantha Ammanuel UT

 • 89'

  Mål

  5-1 Emma Engström (Nicole Odelberg Modin)

Piteå IF DFF

AIK

   #1 Cajsa Andersson (mv)
   #8 Julia Karlernäs
   #9 Madelen Janogy
   #11 Cecilia Edlund
   #14 Faith Ikidi
   #15 Ellen Löfqvist (K)
   #17 Selina Henriksson
   #18 Nina Jakobsson
   #20 Emelie Lövgren
   #21 Ronja Aronsson
   #23 June Pedersen
   #10 Andrea Norheim
   #22 Fernanda da Silva
   #4 Josefin Johansson
   #2 Lena Blomkvist
   #3 Linnea Selberg
   #7 Linn Viklund
   #25 Caroline Frykgård (mv)
   Lovisa Koss (mv) #26
   Samantha Ammanuel #2
   Wilma Ljung Klingwall #6
   Matilda Rosqvist (K) #7
   Clara Härdling #8
   Therese Simonsson #9
   Malin Broberg #10
   Emma Engström #12
   Eva Ulrika Nyström #20
   Madeleine Tegström #24
   Nicole Odelberg Modin #28
   Sophia Redenstrand #11
   Johanna Lindell #13
   Caroline Röstlund #4
   Kajsa Kjellander #17
   Isabelle Granlund (mv) #30

Exklusiva partners

Ligapartners

© AIK Fotboll 2021

Sök på AIK Fotboll