Krister Sandin
  • Fjärdedomare
    --

Storförlust borta mot Sundsvall

AIK förlorade bortamötet mot Sundsvall med 1-4. Det var ett AIK som förde matchen under större delen, men man var alldeles för ineffektiva medan Sundsvall spelade smart och levde på sina kontringar.
Sundsvalls DFF - AIK 2018

Inledningen på matchen blev synonymt med hela matchen. Vitklädda AIK styrde spelet och försökte jobba sig tålmodigt framåt medan mörkklädda Sundsvall satsade på sylvassa kontringar. Matchklockan hade inte ens hunnit ticka fram till den tionde matchminuten innan Sundsvall hade haft tre-fyra farliga kontringar och på den femte fick Hanna Persson hämta bollen ur nätmaskorna efter att Anisa Guajardo iskallt rullat in ledningsmålet för Sundsvall. AIK lyckades aldrig lära sig att hantera Sundsvalls snabba djupledsbollar, som rev upp stora sår för bortalaget. Inte helt oväntat skulle Sundsvall öka på sin ledning efter ännu en kontring. Madeleine Rohr i försvaret blev för het i en närkamp och träffade foten istället för bollen på forwarden och domaren tvekade inte när han signalerade för en straffspark. Fram stegade Anisa Guajardo och sköt välplacerat in bollen.

Ytterligare fem minuter senare hängde AIK återigen inte med i försvarsspelet på en omställning. Vindsnabbe Venera Rexhi trixade sig förbi försvaret och utökade hemmalagets ledning mycket vackert. AIK förde matchen, men fick inte till sista delen i sina försök. En mängd bra anfall rann antingen ut sanden eller så hann Sundsvalls målvakt Nicole Althea Mc Clure ut och hindrade försöken. Sundsvall spelade oerhört disciplinerat i sitt försvarsspel och väldigt smart när de kontrade.

I halvtid gjorde AIK två spelarbyten för att försöka sprattla tillbaka in i matchen – åtminstone rent målmässigt. AIK började skapa en rad målchanser, men det var en sådan dag då bollen verkligen inte ville hitta in i nätmaskorna för AIK. Som när Nicole Modin från centralt läge inne i boxen fick på en fullträff som så när välte omkull målet när bollen träffade stolpen istället för att gå in i mål. Istället skulle Sundsvall göra sitt fjärde för dagen efter att återigen lyckats med en väldigt bra spelvändning. Anfallet avslutades med att Elsa Burvall från nära håll enkelt kunde lägga in bollen i mål. Strax innan fulltid fick AIK in ett reduceringsmål efter att Petra Sundqvist slagit en högerhörna som Nicole Modin nådde högst på. Närmre än så kom inte AIK som ändå gjorde en relativt bra anfallsmatch med en mängd målchanser och lägen.

Text: Tobias Purkin