3–0-seger i Uppsala

2022.03.12, kl 17:42
AIK besegrade IK Uppsala på Studenternas IP med 3–0. Efter 1–0-målet av Kaisa Collin i matchminut 33, kunde sedan Jennie Nordin och Matilda Nildén fastställa slutresultatet i andra halvlek.

Efter tre spelade träningsmatcher var det dags för AIK att resa till Studenternas IP för att spela mot Elitettan-laget IK Uppsala. AIK inledde försäsongen med seger mot BP (2-1), förlust mot IFK Norrköping (0-4) och kom senast med oavgjort mot KIF Örebro (0-0). Hemmalaget IK Uppsala kom närmst från en seger mot Djurgårdens IF, då laget vänt ett 2-0 underläge till seger med 3-2. Anmärkningsvärt inför matchen var att AIK:s innermittfältare Agnes Nyberg var tillbaka på sin tidigare hemmaplan, samt att anfallaren Kaisa Collin fanns med i startelvan för första gången för i år. AIK för dagen klädda i vitt, medan Uppsala spelade i svarta tröjor.

Kl 12:30 blåste Hamza Harrami igång spelet i ett blåsigt men soligt Uppsala. Inledningen var intensiv, men chansfattig. AIK som mestadels var bollförande började så småningom söka sig framåt i banan. Chinyelu Asher visade vid flera tillfällen fin teknisk skicklighet då hon på sin vänsterkant utmanade Uppsala-försvaret. Matchens första målchans fick Kaisa Collin i den 18 matchminuten. En väl avvägd passning från Agnes Nyberg satte Collin i ett bra läge i straffområdet. Dock kunde en välplacerad Forsgren kunde utan några större problem greppa bollen.

Trots att Uppsala mer och mer tog sig in i matchen var det AIK som fick utdelning först. Efter ett längre tryck på offensiv planhalva kunde den finska duon Jenny Danielsson och Kaisa Collin tillslut hitta en kombination som resulterade i mål. Danielsson med ett hårt, pressat inspel och Collin med avslutet. 1-0 AIK.  Hemmalaget skulle dock börja skapa chanser även dem. Elina Lenir visade sig vara på spelhumör och fick publiken på Studenternas att vakna till liv vid några tillfällen. Men gladeligen lyckades ett kontrollerat AIK-försvar håll tätt tills första halvlek var slut.

Andra halvlek rullades igång och endast ett byte annonserades från chefstränare Ruotsalainen. In Matilda Nildén, ut Emelie Jansson. Efter åtta minuter in i andra halvlek blåste domaren frispark för AIK bara några meter in på Uppsalas planhalva. Jenny Danielsson peggade upp och satte in bollen i straffområdet. Högst i luften var Jennie Nordin och efter en lättare nickskarv var även mål nummer två ett faktum. Danielsson som efter dubbla framspelningar fann spelglädje – började så smått bjuda på både den ena och andra dragningen. I den 66:e matchminuten byttes Kaisa Collin ut och ersattes av F-19-forwarden Emma Kimell, som under försäsongen gjort flera fina insatser i A-lagströjan. Uppsala skulle dock fortsätta jobba för en reducering och strax efter AIK:s byte kom ytterligare ett försök. Efter ett bolltapp på mittplan av Jennie Nordin, fick hemmalaget en utomordentlig chans att ta sig in i matchen igen. Men trots en tre-mot-en-situation lyckas Davison bryta bollen i sista sekund. I den 77:e minuten var det åter dags för en ny forcering. Anfallaren med tröja nummer 24, Nicole Robertson satte fart utmed vänsterkanten. Först tog hon sig förbi en hårt satsande Nordin, därefter en glidtacklade Davison, och när hon till sist kom fri mot AIK-målet var det bara Majasaari kvar. Men med god spelförståelse kunde Majasaari läsa av situationen i god tid och gled ut och plockade bollen.

AIK kom tillbaka och nyligen inbytta Kimell stod som kreatör vid nästkommande möjlighet. På en touch skarvade hon vidare bollen till en frispelad Nildén – som med kyla rullade in boll nummer tre bakom Forsgren. AIK fortsatte skapa lägen och det fanns möjlighet för såväl både ett fjärde och femte mål. När klockan slog 90 minuter blåste domaren av och AIK stod som segrare i matinéföreställningen på Studenternas IP.

Text: Filip Wiklund