AIK föll tungt på hemmaplan

2018.06.05, kl 12:10
AIK inledde ett tufft spelschema de kommande omgångarna med start mot förra årets Damallsvenska Kvarnsvedens IK. Man satte sig i en svår sits genom att ligga under med 2-0 efter första halvlek. Spelmässigt ryckte man upp sig i andra halvlek men bortalaget var för dagen det bättre laget.
startelvak

AIK:s startelva

Det var riktigt varmt på Skytteholms IP denna lördag. Trots att några moln dragit in var det närmare 28 grader vilket gjorde att domarna tillsammans med lagen bestämde att ha ett så kallat cooling break i vardera halvleken för att spelarna skulle kunna få fylla på med vätska.

Första femton minuterna kände lagen på varandra. Man visade stor respekt åt båda hållen. När inledningen var avklarad skulle bortalaget Kvarnsveden ta över resterande av halvleken. AIK försökte ha mycket bollinnehav men Kvarnsveden pressade allt hårdare och hårdare. Bortalaget vann mycket bollar efter slarvigt passningsspel från AIK.

Ledningsmålet skulle komma efter att Kvarnsveden brutit bollen på mittplan och hittar ut till Agnes Dahlström som trampade fram på vänsterkanten. Efter att ha avancerat mot mål borrade hon upp bollen i första krysset bakom en chanslös Hanna Persson.

Direkt efter cooling break fick Kvarnsveden ännu en bra möjlighet. Bollen hamnade efter en tilltrasslad situation ut till andravågen som fick iväg ett tungt skott som Persson kunde rädda ut till inkast. Ett inkast som AIK neutraliserade och kunde gå på kontring, men Jenny Wahlén i Kvarnsvedens mål hann ut före en framrusande Emma Engström och förhindrade ett friläge.

Kvarnsveden skulle utöka sin ledning efter en hörnvariant. Istället för att lyfta in bollen slog man en hård passning längs marken till Denise Sundberg som drog till med högerdojan och fick en kanonträff. Bollbanan gick perfekt upp i bortre krysset, och frågan är om detta kan vara en kandidat till årets mål i Elitettan.

Som om det inte var nog så höll hemmalaget på att bjuda även på ett tredje baklängelsemål innan halvleken skulle vara slut. Bollen studsade till precis när Madeleine Rohr skulle passa sin backkollega och bollen hamnade hos en motståndare som försökte rulla in bollen under Hanna Persson. Persson lyckades vara på bollen och på mållinjen kom Rohr tillbaka och revanscherade sig själv genom att rensa bort bollen.

När AIK sparkade igång andra halvlek visade laget upp en större säkerhet i passningsspelet. Precis så som man ville spela i första. Spelarna rullade mycket säkrare i backlinjen och försökte etablera sig längre upp i banan. Man satte även en hårdare press på motståndarna som stressades och tvingades till svårare beslut. Till en början kom AIK kom fram mer och mer framför allt på vänsterkanten där flera inlägg kom från Petra Sundqvist vänsterfot.

AIK började också skapa fler heta målchanser. Emma Engström fick bollen i djupled och drog målvakten i sidled men hamnade ur vinkel. När Engström försökte knorra in bollen hann en försvarare tillbaka till mållinjen och rensade undan bollen med en spektakulär konstspark

AIK tryckte på för att få till en reducering. Bortalaget försvarade sig bra och hotade ständigt framåt genom framför allt snabba Temwa Chawinga. Efter dryga 70 minuters spel skulle reduceringen för AIK komma.

Inbytte Hanna Lundkvist ordnade fram en hörna som Rebecca Rulander gick ut för att slå. Inlägget nådde samma Lundkvist högst på och nickade bollen in i mål. Ett mål som gav AIK mersmak. Hanna Lundkvist var en frisk fläkt efter att hon blivit inbytt. Lundkvist löpte genom två försvarare som inte hade några andra val än att riva ner henne. Denna gång skulle dock inte Rebecca Rulander kunna förvalta läget.

Mitt under en bra period från AIK blottade man sig bakåt. Vindsnabbe Chawinga löpte ifrån sin försvarare och fri med Persson kunde hon denna gång rulla in bollen och utöka ledningen för sitt Kvarnsveden.

Sista tio minuterna av matchen var det så många målchanser åt båda hållen att om alla hade gått i mål hade matchen kunnat sluta 5-5. Bland annat hade båda laget bollen i virket var sin gång. Dock skulle inga fler mål falla denna varma juni dag och AIK gick på ännu en tung förlust på hemmaplan.

Nästa hemmamatch: AIK – Assi IF 17 juni kl 14:00, Skytteholms IP