AIK Fotboll överens med Emma Engström

2019.01.16, kl 13:21
AIK Fotboll är överens med forwarden Emma Engström om ett kontrakt över 2019. Emma debuterade 2016 i damlaget och har hittills spelat 66 tävlingsmatcher för klubben.

– Jag ser verkligen fram emot 2019 i AIK-tröjan tillsammans med detta fantastiska lag och att samtidigt ta nästa steg i min utveckling. Jag är superladdad och hoppas att vi alla ses på Skyttan i år, säger Emma Engström.

18-åriga Emma Engström, född onsdagen den 17 maj 2000 på Södersjukhuset i Stockholm och uppvuxen i Farsta, Tumba samt Västerås, inledde som sjuåring sitt fotbollsspelande i moderklubben Barkarö SK i Västerås. Hösten 2013 bytte hon för spel i AIK:s ungdomsverksamhet då hon spelade med F00A-laget. 2015 debuterade Emma Engström som 14-åring för AIK:s F19-lag och den första seriematchen skedde hemma mot Bollstanäs SK (4–2) inför 71 åskådare på Skytteholms IP i Solna den 20 april 2015 och Emma svarade även för ett mål i segern. Det blev sammanlagt 16 matcher och tio mål då AIK slutade på andra plats i Svenska Spel F19 Norra och därefter slogs ut i semifinalen borta mot Umeå IK FF (0–3) inför 157 åskådare på T3 Arena i Umeå den 18 oktober 2015.

Emma Engström spelade sju matcher för AIK:s F19-lag under 2016 då man slutade på fjärde plats i Svenska Spel F19 Norra, en poäng och målskillnad från Umeå IKFF som tog den andra och sista slutspelsplatsen. Emma gjorde mål i samtliga sina spelade matcher och sammanlagt svarade hon för tolv mål, bland annat hattrick borta mot Sunnanå SK (7–1) den 29 maj 2016 och borta mot Kif Örebro DFF (3–6) den 12 juni 2016.

Emma flyttades under sommaren 2016 upp till damlaget från F19-truppen och spelade både forward och yttermittfältare under säsongen. A-lagsdebuten skedde dock redan den 24 februari 2016 borta mot Bollstanäs SK (4–0) inför 65 åskådare på Bollstanäs IP i Upplands Väsby i åttondelsfinalen av Svenska cupen då hon i den 18:e minuten i tröja nummer 20 ersatte fotskadade Nicole Modin under nye chefstränaren Christer Lundins ledning. Debuten i Elitettan skedde i den andra omgången då AIK mötte Hammarby IF DFF (0–1) inför 678 åskådare på Zinkensdamms IP i Stockholm den 26 april 2016, Emma inledde på bänken i tröja nummer 12 och ersatte innermittfältaren Emelie Johansson i den 68:e minuten.

Det första tävlingsmålet kom i den sjätte omgången då AIK tog emot Växjö DFF (6–4) inför 187 åskådare på Skytteholms IP i Solna den 21 maj 2016. Emma inledde i startelvan och spelade fram Nicole Modin till 4–4-målet i den 73:e minuten och svarade sedan för både 5–4 (78′) och 6–4 (87′) i en match där AIK vände ett underläge med 2–4 till seger med 6–4 under 19 vilda minuter. I den elfte omgången tog AIK tre poäng då man besegrade IK Sirius FK med 5–2 inför 250 åskådare på Studenternas IP i Uppsala den 27 juni 2016 och stor matchhjälte blev Emma Engström med sina tre mål och en målgivande passning. Sammanlagt blev det 18 tävlingsmatcher, varav tolv från start, och åtta mål för henne under debutsäsongen i AIK och hon blev lagets näst bästa målskytt i Elitettan efter Loreta Kullashi som svarade för 15 mål då AIK slutade på sjunde plats i tabellen. Emma noterades även för tre målgivande passningar. Den 9 december 2016 meddelade AIK Fotboll att man var överens med Emma om ett kontrakt över 2017.

2017 startade Emma Engström endast tre matcher under de första tolv omgångarna av Elitettan, men sedan var hon uttagen i startelvan i de 14 avslutade omgångarna. För andra säsongen i rad svarade hon för åtta mål i Elitettan, det blev bland annat två mål både hemma mot Sundsvalls DFF (3–0) den 26 augusti 2017 och hemma mot Östersunds DFF (4–0) den 30 september 2017 och hon slutade återigen på andra plats i den interna skytteligan. Hon adderade även fyra målgivande passningar i serien då AIK slutade på tredje plats. Sammanlagt blev det under 2017 spel i 26 tävlingsmatcher, varav 19 från start, då AIK slutade på tredje plats i Elitettan, tre poäng efter IFK Kalmar som tog den andra och sista platsen i Damallsvenskan. Emma spelade även tre matcher för AIK:s F19-lag under 2017 då man slutade på femte plats i Svenska Spel F19 Norra. Emma gjorde mål i samtliga sina spelade matcher och sammanlagt svarade hon för sju mål, bland annat fem mål hemma mot Västerås BK 30 (7–1) den 30 april 2017.

2018 spelade Emma Engström 22 tävlingsmatcher, varav 13 från start. Hon svarade för fyra mål, samtliga med högerfoten, i Elitettan då AIK slutade på nionde plats i tabellen, bland annat segermålet borta mot Lidköpings FK (3–2) den 21 april 2018 då hon överlistade målvakten Jonna Andersson i den 74:e minuten. Hon gjorde två mål i Svenska cupen 2017/18 då AIK avancerade till gruppspelet och svarade även för två målgivande passningar under året. Emma spelade även fyra matcher för AIK:s F19-lag under 2018 då man vann Svenska Spel F19 Norra. Emma gjorde mål i samtliga sina spelade matcher och sammanlagt svarade hon för elva mål, bland annat fyra mål hemma mot Sundsvalls DFF (10–0) den 1 juli 2018 och tre mål hemma mot IK Uppsala Fotboll (3–1) den 16 september 2018. Inför säsongen 2019 får vi gå tillbaka till den 18 oktober 2015 för att hitta den senaste spelade F19-matchen som hon inte gjort mål i, ett otroligt facit.

Emma Engström har spelat tre F16-finaler med AIK och vunnit två av dem. Den 19 oktober 2014 möttes AIK och värmländska Qbik i finalen på Jernvallen i Sandviken inför 197 åskådare och AIK vann med 1–0 efter att Emma Engström svarat för segermålet redan i den andra matchminuten. AIK följde upp segern med att vinna även året efter då man i finalen den 25 oktober 2015 besegrade IF Limhamn Bunkeflo med 3–0 inför 97 åskådare på Jernvallen. AIK hade ledningen med 3–0 redan i paus efter bland annat två mål av Emma Engström. Den 30 oktober 2016 möttes AIK och DFK Borgeby 09 i finalen på Jernvallen inför 129 åskådare, men det blev inte ett tredje raka SM-guld för Gnaget. Emma Engström spelade från start då AIK föll med 1–2 efter ett tidigt 0–2-underläge. Rubi Reid Jansson reducerade för AIK i slutminuten, men det räckte inte för att få till en förlängning.

Emma har även spelat 13 U19-landskamper samt 17 U17-landskamper och svarat för sammanlagt tio mål i dessa matcher. Landslagsdebuten under förbundskapten Per Lagerströms ledning skedde den 3 mars 2016 då Sveriges F17-landslag i EM-kvalet mötte Polen (2–2) på Nye Ålgård Stadion i norska Ålgård. Emma spelade hela matchen på topp i tröja nummer 9 och svarade för 1–0 i den femte minuten och 2–0 i den 32:a minuten. Den senaste landskampen spelade Emma med F18-landslaget den 7 november 2018 då Sverige under förbundskapten Anders Johanssons ledning mötte Belgien (2–1) på Centre National de Football i Bryssel. Emma startade matchen i tröja nummer 18 innan hon byttes ut inför den andra halvleken.