AIK Fotboll värvar Lovisa Koss

2018.01.10, kl 15:54
AIK Fotboll har gjort klart med den 22-åriga målvakten Lovisa Koss som närmast kommer från IK Uppsala Fotboll och tidigare spelat med Sunnanå SK.

– Lovisa är en målvakt som provat på spel i både Damallsvenskan och i Elitettan och passar mycket bra in i våra ambitioner. Hon har därmed både erfarenhet och färdigheter för att direkt bidra till vår fortsatta resa. Vi kommer att utöka antalet målvakter till tre stycken under 2018 för att ytterligare öka konkurrensen även på den positionen, AIK Fotboll sportchef och chefstränare Christer Lundin.

– Det ska bli jättekul att få lära känna och spela med tjejerna i laget och jag ser verkligen fram emot säsongen, säger Lovisa Koss.

22-åriga Lovisa Koss, född den 1 januari 1996 på Skellefteå lasarett och uppvuxen i Ersmark utanför Skellefteå, började som sjuåring att spela fotboll i moderklubben Kågedalens AIF från Kåge i norra Västerbotten där hon spelade ungdoms-, junior- och A-lagsfotboll innan hon 2013 bytte till Sunnanås SK efter att varit hos dem för målvaktsträning under de sista säsongerna med KAIF. Tävlingsdebuten för Sunnanå SK skedde borta mot Piteå IF (0–1) inför 303 åskådare på LF Arena i den tredje omgången av Svenska cupen 2013/2014 den 28 augusti 2013 då hon spelade hela matchen. Debuten för Sunnanås SK i Damallsvenskan skedde i den näst sista omgången, borta mot Kopparbergs/Göteborg FC (0–3) inför 352 åskådare på Valhalla IP i Göteborg den 20 oktober 2013 då Lovisa Koss ersatte Susanne Nilsson i den 87:e minuten. Sunnanå SK slutade på tolfte och sista plats i Damallsvenskan och fick 2014 ta ny sats i Elitettan. Under säsongen spelade hon även tolv matcher för Sunnanå SK då man slutade på nionde plats i Svenska Spel F19 Norra.

Sunnanå SK svarade för en bra säsong och slutade på tredje plats i tabellen, endast sju poäng från en plats i Damallsvenskan. Lovisa Koss fick under året nöja sig med spel i två matcher i Elitettan, i de två bortamatcherna under juni månad mot IF Brommapojkarna (0–0) och Umeå Södra FF (5–0) då hon höll nollan i bägge. Hon fick chansen då förstamålvakten Susanne Nilsson var med Serbiens landslag. Koss stod också i mål från start i två matcher i Svenska cupen under året och höll nollan i en av dem. Under säsongen spelade hon även tio matcher för Sunnanå SK då man slutade på sjätte plats i Svenska Spel F19 Norra.

2015 lämnade målvakten Susanne Nilsson klubben för att fortsätta i Djurgårdens IF FF och Lovisa Koss tog över som förstamålvakt. Hon stod i mål i Sunnanås samtliga 26 matcher i Elitettan från start och höll nollan i fem av dem då Sunnanå SK slutade på sjunde plats i tabellen. I slutet av 2015 tecknade Lovisa Koss ett nytt ettårsavtal med Sunnanå SK. Den 13 oktober 2016 hemma mot Kungsbacka DFF (1–4) skadades hon i den första halvleken och tvingades att lämna planen på bår i den 38:e minuten efter att ha fått en spark i magen efter en frisparkssituation. Det befarades att hon åkt på en revbensskada, men efter röntgen konstaterades att så inte var fallet. Komplikationer tillstötte dock under det kommande dygnet och vid ett nytt besök på Norrlands universitetssjukhus i Umeå konstaterades det att hon hade fått en söndrig njure och ett sår på levern och säsongen var därmed över. Hon tvingades även lämna återbud till ett kommande läger med U20-landslaget. Det blev sammanlagt 23 matcher från start för Sunnanå SK under året då man slutade på sista plats i Elitettan och degraderades en division. Hon höll nollan i en match, hemma mot AIK (1–0) den 29 maj 2016. Lovisa Koss beslöt sig efter säsongen att lämna Skellefteå och skrev på ett kontrakt med IK Uppsala Fotboll.

Debuten för IK Uppsala Fotboll skedde hemma mot Sundsvalls DFF (4–0) inför 180 åskådare på Lötens IP i Uppsala i premiären av Elitettan den 13 april 2017 då hon stod hela matchen och höll även sin första nolla för klubben. Det blev spel i 24 matcher från start i Elitettan för Lovisa Koss då IK Uppsala Fotboll slutade på åttonde plats och hon höll nollan i sju av matcherna. Koss stod också i mål i en match i Svenska cupen under året och höll då nollan.

Lovisa Koss har spelat två U-landskamper för Sverige. Debuten skedde den 11 september 2012 då Sveriges F16-landslag mötte Skottland (3–3) inför 725 åskådare på Gutavallen i Visby och Lovisa stod hela matchen. Två dagar senare möttes landslagen igen och då vann Sverige med 2–0 och Lovisa Koss stod i mål under hela matchen.

Damlagets truppbygge inför 2018 består hittills av spelarna Samantha Ammanuel, Rubi Reid Jansson, Madeleine Rohr, Caroline Röstlund, Elin Wahlström, Emma Engström, Matilda Rosqvist, Sandra Lindkvist, Petra Sundqvist, Sarah Storck, Emelie Smirnoff, Nicole Modin, Hanna Persson, Madeleine Stegius, Wilma Ljung Klingwall, Clara Härdling, Rebecca Rulander, Therese Simonsson, Linnéa Eriksson, Lisa Moazzeni, Fanny Lång och Lovisa Koss.

Text: Stefan Mellerborg

Huvudpartners

Ligapartners dam

Affärspartners

Samhällspartner

Välgörenhetspartner

© AIK Fotboll 2024

Sök på AIK Fotboll