AIK klara för Uefa-spel 2019

2018.10.31, kl 17:30
I och med poängen mot Malmö FF har AIK återigen kvalificerat sig för internationellt cupspel nästa sommar. Det blir den 26:e säsongen genom tiderna som AIK är med i de större cuperna i Europa.

Säsongen 1955/1956 startade Europacupen och Mässcupen för klubblagen i Europa. 1960 var det dags för den första upplagan av Cupvinnarcupen. 1971 bytte Mässcupen namn till Uefa-cupen. 1992/1993 bytte Europacupen namn till Uefa Champions League och 1999 upphörde Cupvinnarcupen och lagen gick istället in i Uefa-cupen. 2009/2010 bytte Uefa-cupen namn till Uefa Europa League.

AIK:s första match i Mässcupen spelades mot Royal Daring Club de Bruxelles i Belgien den 23 september 1965 och Gnaget vann med 3-1 (2-1) efter mål av Björn ”Lill-Garvis” Carlsson, Owe Ohlsson och Jim Nildén. 0-0 i returen på Råsunda Fotbollstadion inför 992 åskådare tog AIK vidare i Europa.

Det är speciellt tre tillfällen i Europaspelet som är värda att nämna före de övriga då det gäller de absolut största framgångarna för klubben internationellt. 1996/1997 tog AIK sig till kvartsfinal i Cupvinnarcupen och ställdes mot FC Barcelona. Pascal Simpson chockade samtliga åskådare och hemmaspelare på Camp Nou då han i det första mötet forcerade in 1-0 efter endast 70 sekunders spel, men hemmalaget vände till 3-1. På Råsunda Fotbollstadion blev det 1-1 och matcherna mot Barcelona tog AIK upp på en högre nivå.

Hösten 1999 kvalade AIK till Uefa Champions League och svarade för två heroiska matcher mot grekiska AEK där man efter 0-0 i ett nästan 40-gradigt Aten bäddade för en dramatisk hemmamatch där Nebojša Novaković tillsammans med målvakten Mattias Asper var de största matchhjältarna. I gruppspelet var AIK nära att chocka FC Barcelona då man ledde med 1-0 med bara minuter kvar efter ett magiskt lobbmål av Novaković i den 72:a minuten, men efter att domarna godkänt Barcelonas kvittering efter hörna då AIK samtidigt genomförde två spelarbyten (!?!) så föll AIK till slut på stopptid och kände sig minst sagt rånade. I den andra omgången mot Arsenal FC på Wembley Stadium i London höll AIK 1-1 till stopptid, men då avgjorde hemmalaget med två mål.

2012 svarade AIK för sin kanske mest mytomspunna match i Europaspelet då man efter 0-1 mot CSKA Moskva (då rankat som det 18:e bästa laget i Europa) hemma på Råsunda vann med 2-0 i den ryska huvudstaden efter mål av Kwame Amponsah Karikari och Martin Lorentzson. AIK var pressade under stora delar av matchen, men målvakten Ivan Turina och resten av laget spelade på toppen av sin förmåga och skrev fotbollshistoria. I gruppspelet ställdes man mot italienska SSC Napoli, holländska PSV Eindhoven samt ukrainska FC Dnipro och tog fyra poäng efter att ha besegrat PSV med 1-0 hemma efter ett tidigt drömmål av Mohamed Bangura och även fått med sig 1-1 från bortamötet på Philips Stadion i Eindhoven sedan Kwame Amponsah Karikari gett AIK ledningen i den andra halvleken.

I somras kvalade AIK till gruppspelet i Uefa Europa League och besegrade Shamrock Rovers FC efter mål av Daniel Sundgren i det första bortamötet och Nicolás Stefanelli i hemmareturen innan danska FC Nordsjælland blev för svåra i den andra kvalomgången.

Text: Stefan Mellerborg

Exklusiva partners

Ligapartners

© AIK Fotboll 2019