AIK kvitterade sent i derbyt

2021.05.08, kl 15:56
Derbyt mellan AIK och Hammarby slutade 2–2 (1–1) efter att Rosa Kafaji slagit in kvitteringen i den 87:e matchminuten. Nora Rönnfors gav AIK ledningen innan bortalaget vände till ledning.

Skytteholms IP bjöd på strålande solsken då AIK tog emot Hammarby i den fjärde omgången av OBOS Damallsvenskan och våren låg äntligen i luften. AIK kom till derbyt fulla av självförtroende efter att besegrat Djurgårdens IF FF med 2–1 på Stadion förra helgen. Rosa Kafaji gjorde avspark och i den andra matchminuten spelade hon fram Nora Rönnfors utanför Hammarbys straffområde och Nora avslutade rakt på målvakten Anna Tamminen. I den fjärde matchminuten lyfte rutinerade June Pedersen in matchens första hörna och bollen studsade som en flipperkula där Milla-Maj Majasaari tvingades till en räddning innan bollen rensades iväg. I den tionde matchminuten frispelades Rosa Kafaji av Honoka Hayashi och ensam med Tamminen försökte hon sätta bollen högt till vänster, men bortamålvakten räddade – vilket hon även gjorde en minut senare då Jenny Danielsson kom igenom till vänster i straffområdet och avslutade efter marken.

Fjärdeplacerade AIK fortsatte spela optimistiskt och i den 15:e matchminuten slog Emma Santamäki in bollen från vänsterkanten och Nora Rönnfors överlistade Tamminen med ett snabbt skott och det var 1–0 till hemmalaget efter en riktigt bra start. Tre minuter senare arbetade bortalaget fram två hörnor i rad och på den andra från vänster lyfte Emilia Larsson in serven, den före detta AIK-mittbacken Eva Nyström mötte med huvudet vid den första stolpen och bollen seglade in i den bortre, högra gaveln och 1–1 var ett faktum. Nästa målchans kom i den 25:e matchminuten då Caroline Murray avlossade högerkanonen och bollen var på väg in i det vänstra krysset för ett drömmål, men Anna Tamminen lyckades precis tippa bollen till en resultatlös vänsterhörna. Det var annars Hammarby som i detta skeende av matchen började vinna fler dueller på mittplanen och tog över lite av spelet, bland annat var en högerhörna nära att studsa in innanför Majasaaris högra stolpe. I den 34:e matchminuten frispelades Nina Jakobsson och avslutade hårt, men AIK-målvakten räddade.

Fem minuter senare avlossade Emilia Larsson ett skott från distans som slog i ribban. Efter 45 minuter blåste domaren Lovisa Johansson av halvleken och som helhet var ett oavgjort resultat inte missvisande då AIK inledde starkt och skapade några heta chanser, medan Hammarby tog över i samband med kvitteringen och låg på för ett ledningsmål. Inledningen av den andra halvleken var jämn och båda lagen försökte koppla greppet om matchen. Tio minuter in i halvleken drog Emma Santamäki på sig en frispark som lyftes in framför mål och gästerna kunde avsluta tre gånger inom loppet av några sekunder och det sista avslutet av Madelen Janogy rullade in i AIK-målet. 2–1 till bortalaget med en knapp halvtimme kvar av ordinarie tid. Efter en timmes spel var det nära nytt mål för Hammarby då en högerhörna nådde huvudet på Hanna Folkesson, ännu en före detta AIK-spelare, och nicken gick i ribban. Returen gick tillbaka till Folkesson som avslutade med foten denna gång och Milla-Maj räddade, nästa retur gick ut till June Pedersen som avslutade högt och Milla-Maj räddade.

AIK försökte med 25 minuter kvar att lyfta upp spelet och strax därefter byttes målskytten Nora Rönnfors ut till förmån för Ema Paljevic, men AIK hade svårt att skapa något tryck. I den 70:e matchminuten var det nära tvåmålsledning för bortalaget då Nina Jakobsson fick ett jätteläge, men Milla-Maj Majasaari svarade återigen för en fantastisk benparad. Returen gick ut till Emilia Larsson vars avslut efter touch gick i ribban och till en resultatlös högerhörna. Två minuter senare vräkte Hanna Folkesson bollen över AIK-målet från vad som var ett riktigt bra läge några meter från mållinjen och goda råd var dyra för AIK om det skulle bli poäng i derbyt. I den 73:e matchminuten kom Madelen Janogy återigen igenom försvaret, denna gång till vänster, men Milla-Maj svarade för ännu en strålande räddning på ett friläge och höll AIK kvar i matchen. AIK gjorde strax därefter ett byte då Emma Becker ersatte Emma Santamäki.

När matchklockan tickade förbi 86 spelade minuter fick Jenny Danielsson bollen till vänster i straffområdet och lyfte över till Rosa Kafaji på högersidan. Kafaji var omarkerad, drog till direkt på volley med högerfoten och bollen satt uppe i nättaket och det var kvitterat till 2–2. AIK-spelarna samlades jublande vid målskytten medan den finska passningsläggaren satt på knä med armarna sträckta mot skyn efter sin magiska passning. Inget av lagen såg dock nöjda ut med en poäng och spelet svängde. I den sista ordinarie matchminuten tog sig Madelen Janogy in i straffområdet till vänster och skaffade sig ett skottläge, men Caroline. Murray sträckte sig och täckte avslutet till en hörna. Spelet avbröts en stund då Hannah Davison var tvungen att lämna planen och hon ersattes av Julia Laukström. Den efterföljande vänsterhörnan fångades in på mållinjen av Milla-Maj Majasaari efter att det sett farligt ut för en sekund. Med anledning av skadorna på stopptid så blev de stipulerade två minuterna istället fyra. I matchens sista sekunder tilldömdes Hammarby en frispark i bra läge, något till höger utanför straffområdet och June Pedersen sköt bollen några decimeter över ribban och strax därefter var det spännande derbyt slut.