AIK tappade segern i slutsekunderna

2019.10.27, kl 16:59
AIK var på väg att vinna med 3–2 borta mot Kvarnsvedens IK, men på matchens sista hörna i den 95:e minuten kvitterade hemmalaget inför 375 åskådare på Ljungbergsplanen i Borlänge. AIK:s mål gjordes av Therese Simonsson (2) och Matilda Rosqvist.

Borlänge bjöd på ett kyligt väder då Kvarnsvedens IK och AIK skulle avsluta årets seriespel i Elitettan. Hemmalagets lagkapten Michaela Hermansson spelade sin sista match i karriären och uppmärksammades av speakern under line-up. Redan i den andra minuten delade Hermansson ut en rejäl smäll på Therese Simonsson vid sidlinjen, men AIK:aren reste sig upp och fortsatte. I den tredje minuten kom Temwa Chawinga i en farlig spelvändning, men AIK:s lagkapten Matilda Rosqvist redde ut situationen då hon fick iväg bollen till en resultatlös högerhörna.

När matchklockan var inne i den åttonde minuten slog Michaela Hermansson från sin vänsterbacksposition ett uppspel längs kanten som nådde Temwa Chawinga. Kvarnsvedens skyttedrottning höll undan AIK-försvaret och placerade enkelt in bollen till vänster om Lovisa Koss. Målet var hennes 32:a i Elitettan under säsongen. Kvarnsvedens IK tog efter målet ett grepp om bollinnehavet dock utan att skapa några nya målchanser. I den 14:e minuten uppstod en straffsituation i AIK:s straffområde efter att Sarah Michael tagit sig in i detsamma på högerkanten. Matilda Rosqvist klev in i ryggen på hemmaspelaren som gick omkull, men domaren Cecilia Ekwall blåste ej.

AIK kom mer och mer in i matchen och i den 21:a minuten slog Therese Simonsson från högerkanten ett bra inspel mot Emma Engström vid den bortre, vänstra stolpen, men bollen rann ut till inspark. Två minuter senare tog sig Therese Simonsson elegant in till höger i straffområdet och fick iväg AIK:s första riktiga skott på mål då hennes markskott räddades av målvakten Julia Langörgen. I den 31:a minuten tilldömdes hemmalaget en frispark vid vänster sidlinje i höjd med straffområdeslinjen. Frisparken slogs av Hannah Claesson och var farlig, men hamnade till slut på ovansidan av nättaket.

Två minuter senare lyfte Therese Simonsson in en hörna från vänster som nådde Nicole Odelberg Modin framför mål, men hennes nick räddades på mållinjen innan bollen sparkades ut till en ny AIK-hörna. Högerhörnan slogs av Sophia Redenstrand och studsade ett par gånger framför mål innan Eva Nyström spelade tillbaka bollen till Matilda Rosqvist till vänster i straffområdet och AIK-kaptenen sköt direkt och bollen gick upp i nättaket och det var kvitterat till 1–1 på Ljungbergsplanen. AIK hade en riktigt stark period efter kvitteringen och i den 35:e minuten fick Sophia Redenstrand ett jätteläge till höger i straffområdet, men hennes markskott mot det bortre, vänstra hörnet räddades av målvakten med en fotparad.

I den 36:e minuten slog högerbacken Ana Björklund en långboll mot AIK:s straffområde och bollen passerade Eva Nyström och nådde Sarah Michael bakom ryggen på AIK-försvararen. Hemmaspelaren gjorde inget misstag utan gav Kvarnsvedens IK ledningen på nytt, 2–1. Med fem minuter kvar av halvleken fick Matilda Rosqvist på ett bra skott från en central position utanför straffområdet, men bollen seglade strax utanför den högra stolpen.

AIK inledde den andra halvleken mer aggressivt och det dröjde inte länge innan kvitteringen kom. I den 49:e minuten spelade Emma Engström in bollen centralt från sin position till höger i straffområdet och den nådde Johanna Lindell i mitten av straffområdet. AIK-mittfältaren avslutade, men skottet fastnade på Therese Simonsson som placerade in 2–2 bakom Julia Langörgen. Det var ett helt annan AIK-lag i den andra halvleken och man dominerade inledningen totalt. I den 54:e minuten tog sig Johanna Lindell ner längs vänsterkanten och spelade tillbaka till Therese Simonsson som med ett elegant avslut som gick in i det bortre, högra krysset utan chans för målvakten. 3–2 till AIK som fortsatte att dominera spelet.

AIK jagade ett fjärde mål för att avgöra matchen och hemmaspelarna såg trötta ut. Ett dubbelbyte av Kvarnsvedens IK i den 60:e minuten stabiliserade spelet för dem och avslutningen av matchen blev relativt öppen med långa avstånd mellan lagdelarna. Att det var den sista matchen för 2019 i Borlänge rådde det ingen tvekan om då speakern i den 70:e minuten hälsade att allt i kiosken nu gick för halva priset och det blev en rusch bort dit för delar av publiken. AIK var på väg att avsluta säsongen med en trepoängare, men släppte onödigt till en hörna på stopptid. Högerhörnan i den 95:e minuten slogs av Hannah Claesson och nickades i mål vid den närmsta stolpen av Marie Salander. AIK hann endast göra avspark efter målet innan slutsignalen ljöd och Gnaget fick nöja sig med en poäng hem till Solna efter 3–3 i serieepilogen.