AIK utslagna efter bittert slut

2019.08.01, kl 00:35
AIK var på väg att avancera till den tredje kvalomgången i Uefa Champions League då man med minuter kvar av förlängningen ledde med 3-1 mot NK Maribor, men ett nickmål i den 117:e minuten ändade AIK:s resa i Champions League och man fortsätter nu istället i Uefa Europa League med matchdagar 8 (borta) och 15 (hemma) augusti.

AIK var piskade att vinna mot NK Maribor för att gå vidare till den tredje kvalomgången, men det gällde också att vinna med en viss marginal då bortamålsregeln kunde ställa till det. Stämningen var elektrisk då det helsvarta AIK-laget äntrade scenen inför en helt fullsatt nedre läktare på Friends Arena. I den fjärde minuten arbetade AIK fram sin andra hörna och högerhörnan slogs av Sebastian Larsson mot den första stolpen där Per Karlsson gick upp och med en okonventionell nick satte han bollen i mål. En drömstart för AIK som fortsatte att dominera matchbilden mot en skakad motståndare.

I den 19:e minuten tog sig Sebastian Larsson ner till kortlinjen på högersidan av Maribors straffområde och slog in ett inlägg mot Chinedu Obasi som nicktouchade bollen vidare mot Tarik Elyounoussi, men en försvarare bröstade ner bollen till egen målvakt. Fyra minuter senare slog Robert Lundström ett inlägg från högerkanten mot Tarik Elyounoussi som försökte sig på en bicycleta, men träffen blev inte ren. I den 24:e minuten fick Anton Salétros en varning för maskning i samband med ett inkast på offensiv planhalva, något som fick publiken att häpna. Minuten därefter skrek publiken efter en straffspark efter att Henok Goitom gått omkull i straffområdet, men ingen signal kom. AIK behöll bollen och Daniel Granli slog ett inlägg som nådde Chinedu Obasis panna och nicken blev farlig, men flaggan var uppe för offside.

AIK hade fram till den 29:e minuten dominerat matchen totalt, men i den matchminuten kom NK Maribor upp på offensiv planhalva och etablerade ett visst tryck. Chinedu Obasi satte sig skadad ner på planen och ersattes omgående av Kolbeinn Sigþórsson. NK Maribor fortsatte att föra spelet i drygt tio minuter där hemmalaget inte tog sig över halva planen. I den 40:e och 41:a minuten hamnade domaren Adrien Jaccottet från Schweiz återigen i onåd hos hemmapubliken efter att han dömt två frisparkar mot Karol Mets och Sebastian Larsson på mittplan där Dino Hotić och Marcos Tavares synligt fejkade ansiktsskador för att dupera domaren. Sebastian Larsson fick även syna ett gult kort vid det andra tillfället.

Den andra halvleken var inte ens tre minuter gammal då pendeln svängde över i NK Maribors favör. Ett misslyckat skott från distans fastnade på Marcos Tavares i straffområdet och han fick omgående bevakning av tre AIK-spelare, men lyckades efter ett täckt avslut få fram bollen till Andrej Kotnik som från nära håll lyckades vräka upp bollen i nättaket och 1-1 var ett faktum. AIK föll dock inte tillbaka efter baklängesmålet utan tog omgående tag i spelet igen och i den 54:e minuten fick Sebastian Larsson iväg en bra frispark från vänsterkanten mot den närmaste stolpen där målvakten Kenan Pirić fick sträcka ut och rädda. Minuten därefter sköt Sebastian Larsson från distans och Kenan Pirić lämnade retur på markskottet och Kolbeinn Sigþórsson var först framme och dunkade bollen i insidan av den vänstra stolpen samtidigt som publiken skrek av frustration.

I den 57:e minuten tilldömdes AIK en frispark centralt efter att Enoch Kofi Adu sparkats ner av motståndaren efter att bollen rensats bort. Sebastian Larsson tog hand om bollen och slog den någon decimeter över ribban. AIK:s mästerlige frisparksskytt hade nu börjat sikta in sig på allvar och då AIK återigen tilldömdes en frispark i hyfsat läge precis på högerhörnet av straffområdet så var det dags för en fräckis. Sebastian Larsson slog bollen mot den närmsta, högra stolpen och Kenan Pirić orkade inte hålla bollen utanför mållinjen och 2-1 till AIK var ett faktum.

Stämningen var nu hög och hela publiken ställde sig upp i den 64:e minuten och öste på med “kom igen Gnaget” för att ytterligare lyfta laget. I den 68:e minuten tilldömdes AIK ännu en frispark i bra läge, denna någon meter längre bort än läget som gav mål. Sebastian Larsson försökte sig på att återigen sätta bollen i det högra krysset, men avslutet gick någon meter över ribban samtidigt som AIK-mittfältaren slog sig för pannan. Tre minuter därefter fick Robert Lundström bollen till höger utanför straffområdet, klev in längs strafflinjen och avslutade med vänsterfoten. Bollen touchade en försvarare och studsade till på vägen mot mål, men Kenan Pirić lyckades rädda.

Matchen gick nu in i en nervös period då hemmaspelarna visste att ett insläppt mål troligen skulle skicka laget ur Champions League-kvalet då det i så fall skulle krävas två hemmamål under ordinarie tid. AIK fick en mycket kort svacka under matchminuterna 72-73 då man föll tillbaka i planen, men minuten därefter kom Henok Goitom igenom backlinjen till höger i straffområdet, men avslutet längs marken blev för svagt och Kenan Pirić kunde enkelt rädda. I den 87:e minuten kom NK Maribor i ett snabbt anfall längs högerkanten där inhopparen Jasmin Mešanović spelade in till Blaž Vrhovec som lade upp bollen bakåt för Alexandru Cretu som fick på ett kanonskott strax utanför straffområdet, men Oscar Linnér klistrade stående bollen.

I den första av fyra stipulerade stopptidsminuter slog Sebastian Larsson en fin genomskärare längs högerkanten som gav Kolbeinn Sigþórsson fri yta i straffområdet och islänningen försökte hitta Tarik Elyounoussi, men den siste försvararen lyckades rensa bort bollen. AIK tilldömdes en frispark i den 91:a minuten och volymen i Friends Arena ökade än mer då bollen lyftes in i straffområdet, men den studsade ut till inspark. Efter fyra stopptidsminuter blåste domaren av spelet och en oviss förlängning stod för dörren. Efter två och en halv minuts spel lyfte Enoch Kofi Adu in bollen till vänster i NK Maribors straffområde och högerbacken Martin Milec lyckades inte nicka bort den utan bollen nådde Tarik Elyounoussi som rusade framåt och tryckte in bollen i mål innan han jublande hoppade upp på läktaren. 2-1 till AIK vilket även betydde att det inte kunde bli ett straffsparksavgörande.

I slutet av den första förlängningskvarten tvingades Sebastian Larsson kasta in handduken efter att ådragit sig en skada och han ersattes av Bilal Hussein. På stopptid av den första kvarten fick bortalaget iväg ett farligt skott efter att kommit fram längs högerkanten då Anton Salétros legat skadad. AIK var nu 15 minuter ifrån ett avancemang i kvalspelet. AIK försvarade sig starkt och spelarna slet över stora ytor för att hålla ledningen. I den 114:e minuten blev det oreda i AIK:s straffområde och i andraläget lyftes bollen in framför AIK-målet där Oscar Linnér kom ut och tilldömdes en frispark. I den 116:e minuten såg det ut att vara över för AIK efter att en djupledsboll skurit rakt igenom AIK-försvaret och nästan gett ett friläge för två bortaspelare. Bollen spelades över till vänsterkanten där Jasmin Mešanović “bara” skulle göra mål, men Oscar Linnér räddade till hörna.

Vänsterhörnan slogs kort av Rudi Vancaš Požeg och efter ett blockerat avslut kunde Mitja Viler i andraläget lyfta in en boll från vänsterkanten mot den bortre, högra stolpen där Alexandru Cretu i kamp med Tarik Elyounoussi lyckades få fram pannan. Nicken från nära håll gick i högerstolpen och via Oscar Linnérs fingrar in i mål inför en stum hemmapublik som fick en verklig kalldusch. AIK lyfte upp laget då man trots allt “endast” var ett mål ifrån avancemang, men klockan var inte på hemmalagets sida längre. I den 119:e minuten slog inhopparen Panajotis Dimitriadis en boll från mittcirkeln som nickskarvades vidare in bakom NK Maribors backlinje av Henok Goitom och Tarik Elyounoussi kom helt fri, men hamnade för nära den utrusande målvakten som kunde rädda avslutet, men vilket läge det var för AIK att replikera snabbt.

Oscar Linnér lyftes upp i straffområdet och Tarik Elyounoussi fick i slutsekunderna iväg ett hårt, vobblande avslut från strafflinjen som Kenan Pirić räddade med en hand och på returen nickade Kolbeinn Sigþórsson med ny räddning som följd. Bortalaget kunde trots en hård AIK-press hålla undan och avancerade till den tredje kvalomgången. Nästan på dagen för två år sedan föll AIK i slutsekunderna av förlängningen borta mot portugisiska SC Braga och nu var man endast några minuter ifrån avancemang i Champions League, men återigen grinade oflytet Gnaget i ansiktet.