AIK vände och vann i årets första tävlingsmatch

2024.03.09, kl 15:11
Efter en tuff första halvlek skulle AIK vända på matchbilden helt i den andra akten – och efter mål av Beata Olsson och Adelisa Grabus kunde man till slut vinna cupmötet mot Kif Örebro.

Den 9 mars kl 13:00 var försäsongen över och vi skulle äntligen få bevittna tävlingsfotboll på Skytteholms IP igen då AIK tog sig an Kif Örebro i Svenska cupens gruppspelsfas. Förutom Örebrolaget så delar AIK grupp med rivalerna Djurgårdens IF och Hammarby IF.

Chefstränare Jesper Björk kom till matchen med följande startelva: Serina Backmark, Silja Jaatinen, Patricia Fischerová, Jennie Nordin, Monica Hagström – Felicia Saving, Olivia Lindstedt, Michelle Rojas Flores – Beata Olsson, Adelisa Grabus, Villemo Dahlqvist.

När klockan slog 13:00 blåste dagens huvuddomare Anastasia Oberlauf Poopuu i pipan på ett kylslaget Skytteholms IP och matchen var i gång. Monica Hagström tog hand om avsparken och AIK försökte direkt lyfta lång, bortalaget skulle däremot vinna duellen och med det ta tag i bollinnehavet under matchens första två minuter. Därefter skulle AIK lyckas få tag i bollen och vårda den inom laget – och i matchminut tre skulle även matchen första frispark delas ut till hemmalaget. Ett lyft från högerback Hagström in mot straffområdet såg ut att kunna bli en farlig målchans, men bortalagets målvakt kunde komma ut och plocka ned bollen relativt enkelt. I den femte matchminuten pressade bortalagets till sig dagens första hörnspark som skulle resultera både i en andra och tredje hörnspark på kort tid. AIK försvarade sig däremot bra och kunde avvärja försöken.

I den åttonde matchminuten delades dagens första gula kort ut till hemmalagets nummer 6, Felicia Saving. Bortalaget fick med det en frispark i ett farligt läge strax utanför AIK:s straffområde och man kunde få till ett bra avslut på mål, men Serina Backmark i målet sträckte ut fint och styrde ut bollen till ännu en resultatlös hörna. Tio minuter in i matchen var det bortalaget som hade tagit tag i taktpinnen och tog sig till halvfarliga målchanser vid ett flertal gånger. AIK skulle däremot spela upp sig och kunde passa bollen inom laget efter att man varit nedtrycka under den första delen av matchen. I matchminut 15 skulle hemmalaget komma till sin första farliga målchans, detta efter att Rojas Flores försökt att hitta till Adelisa Grabus som befann sig utanför offensivt straffområde. Bollen nådde inte riktigt fram till anfallaren men kunde till slut leta sig fram till Olivia Lindstedt som kom med fart och fick i väg ett hårt skott mot mål. Bortalagets målvakt höll sig däremot vaken och kunde plocka ned bollen för att sedan fördela den vidare till sina lagkamrater. Drygt 20 minuter in i matchen var det AIK som tagit tag i matchen och kunde vid flera tillfällen vinna boll och läckert fördela den vidare framåt i plan, den sista avgörande passningen saknades dock. Strax två minuter senare såg det verkligen ut som att AIK skulle ta ledningen i matchen när Rojes Flores löpte sig fri med målvakten och kunde sånär få bollen i nät efter en elegant chipp. Bollen rullade retsamt på mållinjen innan bortalagets försvarare kunde få i väg bollen. Det tog däremot inte slut där då bollen letade sig fram till Beata Olsson som tryckte av en hård halvvolley, skottet styrdes dessvärre på försvarande lag och Clara Ekstrand i bortamålet kunde fånga in bollen. AIK hade vid den här tidpunkten tagit över matchbilden och man höll bollen inom laget under längre perioder, man kunde även vinna tillbaka bollen genom ett aggressivt press-spel vid de tillfällena då man tappade bollen. Bortalaget var däremot inte helt ofarliga och kunde ta sig fint fram på kanterna för att sedan fördela in bollen i farliga offensiva lägen, AIK försvarade sig hittills bra och avvärjde anfallsförsöken. Ungefär 30 minuter in i matchen hade bortalaget tagit över matchbilden ännu en gång och AIK var rejält nedpressade under perioder. I matchminut 31 skulle nästa gula kort komma för hemmalaget då Michella Rojas Flores inte var helt ense med domaren efter en frisparksavblåsning.

I matchminut 36 kom AIK till ett fint anfall efter att Beata Olsson gjort ett riktigt kämparjobb när hon hann fatt en boll som var på väg att smita ut över linjen på långsidan. Olsson kunde efter att samlat in bollen avancera framåt i banan för att sedan fördela vidare bollen till Rojas Flores som befann sig i den vänstra delen av straffområdet, en läcker kroppsfint inåt i banan innebar ett fint skottläge, avslutet hade däremot Ekstrand full koll på och försvarare i bortalaget kunde sedan blockera ut bollen till inspark.

I matchminut 41 skulle målnollan spräckas efter att bortalaget fått in bollen i nät från en hörnspark. Målskytt var Kif Örebros nummer två, Ashley Michelle Barron. Väldigt tufft för hemmalaget då man kort dessförinnan haft en bra möjlighet att ta ledningen i matchen. AIK försökte att få till ett kvitteringsmål innan halvtidsvilan, dessvärre utan resultat. Efter en minuts tilläggstid blåste domare Oberlauf Poopuu av den första halvleken och hemmalaget gick till pausvila med underläge 0–1.

Inför den andra halvleken genomförde bägge lag varsitt byte. I Kif Örebro fick Ida Björnberg göra plats för Amanda Altheden. I AIK fick Olivia Lindstedt tacka för dagen, in kom i stället Ella Reidy.

Bortalaget inledde den andra halvleken som man slutade den första, och kunde efter knappt en minuts spel skapa ännu ett farligt läge. AIK höll däremot undan denna gång och resultatet höll sig till 0–1. AIK vaknade till efter detta och skulle vara det laget som ägde större delen av bollinnehavet efter drygt sju minuters spel av den andra halvleken, däremot skulle en kombination av oskärpa i passningarna samt bra försvarsspel av bortalaget innebära att man hade svårt att skapa de riktigt farliga målchanserna.

I matchminut 58 skulle nästa byte komma för AIK. Ut gick Villemo Dahlqvist och in kom Moa Sjöström. Knappt två minuter senare såg det ut som att nyinbytte Sjöström skulle få ett utomordentligt läge att kvittera matchen, men en tåspets på bortalagets mittback innebär att bollen till slut inte kunde leta sig fram till Sjöström som annars hade kommit fri med målvakten.

I matchminut 64 skulle Kif Örebro genomföra sitt andra byte för dagen då Maja Bodin fick göra plats för Wilma Öhman.

AIK gjorde en bättre andra halvlek jämfört med den första och det var stundtals spel mot ett mål. Men som tidigare nämnt så hade man svårigheter med att skapa de riktigt farliga målchanserna. I den 68 matchminuten tände det till både på läktaren och på planen efter att Sjöström fått sig en rejäl bröstvärmare där huvuddomaren inte valde att ingripa. Strax efter kom bortalagets nästa byte, denna gång var det målskytten Ashley Michelle Barron som fick tacka för sig – in i hennes ställe kom i stället Bergþóra Sól Ásmundsdóttir. Kort därefter slet sig Beata Olsson sånär loss på sin kant, men Molly Johansson i bortalaget tog ett taktiskt gult kort när hon rev ned Olsson som var på framfart. Frisparken lyftes in mot straffområdet men skulle styras ut till en hörnspark. Där skulle kvitteringen komma för AIK. Detta efter att en lång hörna letat sig fram till den bortre delen av straffområdet där Olsson befann sig och kunde trycka in bollen i nätmaskorna. 1–1 i matchen och känslan var att AIK hade ett bra momentum.

Två minuter efter kvitteringsmålet genomförde AIK ett dubbelbyte. Ut gick Silja Jaatinen och Michelle Rojas Flores, in kom i stället Nova Selin och Ellen Schampi.

I matchminut 80 kom ledningsmålet för AIK! Detta efter att Sjöström tagit sig fram fint på högerkanten för att sedan trycka in ett lågt inlägg till Adelisa Grabus som befann sig i straffområdet. AIK:s skyttedrottning gjorde inga misstag och kunde göra som hon gjorde under hela förra säsongen. 2–1 till AIK med cirka 10 minuter kvar av matchen.

I matchminut 87 skulle bortalaget göra ännu ett byte. Ut gick Minea Lassas och in kom Lisa Frisk. Matchen gick upp i tempo efter att AIK hade satt dit ledningsmålet och det var en hel del duellspel mellan lagen. Bortalaget försökte att ta sig till farliga målchanser men AIK kunde försvara sig på ett bra sätt. I den 89 matchminuten skulle nästa gula kort delas ut till bortalaget efter att Katla Maria Þórðardóttir rivit ner Sjöström i ett anfallsförsök för AIK.

Efter 90 spelade minuter visade fjärdedomaren upp 5 minuters tilläggstid. Bortalaget jagade efter ett kvitteringsmål, man skulle däremot inte lyckas skapa något som oroade AIK:s försvar nämnvärt. Med en minut kvar av matchen drog Hagström på sig ett gult kort. Det skulle också vara det sista av intresse som skedde i matchen och efter 95 minuter och 12 sekunders spel blåste domaren i pipan och de svartklädda spelarna kunde sträcka händerna i luften och fira tre poäng.

Text: Freddy Montan