AIK värvar Denni Avdić

2016.01.04, kl 15:54
AIK Fotboll och Denni Avdić är överens om villkoren för ett treårsavtal. Under måndagen genomgick Avdić en läkarundersökning i Stockholm och efter det signerades avtalet mellan parterna.

– AIK har sökt i kategorin potentiell allsvensk skytteligavinnare med internationell erfarenhet och vidareförsäljningspotential för att tillföra spets i lagbygget. Denni Avdić är när han spelar forward en statistiskt god målskytt. Han är till det en spelare som gör sina medspelare bättre, är ett ständigt hot för motståndarna samt har en personlighet som bidrar till vårt lagbygge. Jag är glad över att Denni skrivit på för AIK och har ett gott hopp om att han från dag ett skall bidra till AIK:s målproduktion, säger AIK Fotbolls sportchef Björn Wesström.

– Det känns bra att vara här. Jag ser mycket fram emot att starta säsongen och träffa AIK-supportrarna, säger Denni Avdić.

27-årige Denni Avdić, född den 5 september 1988 i Jönköping och uppväxt i Huskvarna, inledde sitt fotbollsspelande i moderklubben Husqvarna FF. Som 15-åring skrev han på ett avtal med danska Brøndby IF och spelade med deras reservlag innan han 2006 värvades av IF Elfsborg. Debuten i Elfsborg skedde den 12 november samma år i den första omgången av Royal League då Elfsborg som nyblivna svenska mästare tog emot serietvåan AIK på hemmaplan. Elfsborg vann med 4–0 och Denni Avdić svarade för matchens två första mål, det första på passning från Stefan Ishizaki.

Den allsvenska debuten med Elfsborg skedde den 7 april 2007 hemma mot Malmö FF (1–1) då han ersatte Mathias Svensson i den 68:e minuten och det blev totalt 19 allsvenska matcher under debutåret. Det första allsvenska målet kom i den andra omgången 2008 då Elfsborg den 7 april tog emot AIK hemma på Borås Arena. Hemmalaget vann med 3–0 efter att Denni Avdić med ett högerskott fastställt slutresultatet i den 54:e minuten. Det blev totalt 25 matcher i Allsvenskan och fyra mål för honom under säsongen och 2009 svarade han för tre mål på 29 matcher i landets högsta serie då Elfsborg slutade trea, sex poäng efter seriesegrarna AIK. 2010 fullkomligt öste Avdić in mål och det blev till slut 19 stycken, varav 17 spelmål, på de 29 spelade matcherna vilket gav en andraplats i den allsvenska skytteligan endast ett mål ifrån skytteligatiteln.

Den 3 januari 2011 kom Denni Avdić och IF Elfsborg överens om ett avtal med den tyska klubben SV Werder Bremen och Avdić debuterade i Bundesliga den 15 januari samma år i Werder Bremens hemmamatch mot TSG 1899 Hoffenheim (2–1) då han ersatte Aaron Hunt i den 91:a minuten inför 37 274 åskådare på Weserstadion. Det blev sammanlagt sju matcher i Bundesliga, varav två från start, under den första säsongen då Werder Bremen slutade på 13:e plats i tabellen. Under den andra säsongen i Tyskland blev det med anledning av skadebekymmer spel i reservlaget SV Werder Bremen II.

Den 29 augusti 2012 lånades Denni Avdić ut till nykomlingarna PEC Zwolle i den holländska högstadivisionen, Eredivisie. Debuten skedde den 1 september i hemmamötet med NEC Nijmegen (0–4) då han ersatte Rochdi Achenteh inför den andra halvleken. Det första målet i Eredivisie kom i hans femte match för klubben, hemma mot AFC Ajax (2–4) den 11 november då Avdić svarade för reduceringen till 1–4 i den 81:a minuten. Totalt blev det åtta mål på sina 23 spelade matcher med PEC Zwolle i Eredivisie.

Den 2 augusti 2013 värvades han från Werder Bremen av AZ Alkmaar i holländska Eredivisie och debuten i ligan skedde den 6 oktober samma år, borta mot FC Groningen (1–2) då han ersatte Mattias Johansson i den 62:a minuten. Managern Gertjan Verbeek, som hade värvat Avdić till AZ lämnade klubben mitt under säsongen och sommaren 2014 lånade AZ, under dåvarande managern Marco van Bastens ledning, ut Denni Avdić till Heracles Almelo som också spelade i Eredivisie.

Ligadebuten för Heracles Almelo skedde den 17 augusti 2014 borta mot FC Groningen (1–3) då han spelade hela matchen på Euroborg i Groningen. Det första målet kom i den fjärde ligaomgången borta mot SBV Excelsior (1–3) då han gav Heracles Almelo ledningen i den tionde minuten. Totalt blev det 22 matcher, varav 23 från start, och fyra mål för honom i Eredivisie då Heracles Almelo slutade på 14:e plats i tabellen.

I augusti 2015 provspelade han med engelska Blackburn Rovers och precis före det att sommarens transferfönster stängde kom AZ och Denni Avdić överens om att bryta kontraktet och han har sedan dess varit klubblös.

Denni Avdić har spelat en A-landskamp och debuten skedde då Sverige den 28 januari 2009 besegrade Mexiko med 1–0 på januariturnén i Oakland, USA. Avdić ersatte då Daniel Nannskog i den 66:e minuten. På meritlistan står även 23 spelade U21-landskamper och sju gjorda mål. Han kommer att spela i tröja nummer 10 i AIK.

Text: Stefan Mellerborg, AIK Fotboll