Angående incident under AIK - Celtic FC

2019.10.03, kl 14:00
Den 29 augusti 2019 spelade AIK hemmamatch mot Celtic FC på Friends Arena i kvalet till Uefa Europa League 2019/20. I samband med Celtics 2–1-mål inträffade enligt uppgifter en incident då en person på läktaren har uppgetts skrika en rasistisk kommentar till en spelare i Celtic FC. Uppgifterna som kommit till AIK Fotbolls kännedom består i första hand av ett filmklipp som spridits på social media i efterhand.

AIK Fotboll tillsatte omgående en intern utredning så snart som klubben blev varse om händelsen. Utredningen har innefattat dialog med våra supportergrupper och personal för att få klarhet i vad som hänt, och AIK Fotboll har i denna dialog framfört klubbens tydliga ställningstagande mot rasistiska uttryck. En person har i detta forum tagit på sig ansvaret för den uppkomna situationen. Dialogen med personen har skett i stor samsyn kring allvaret i den uppkomna situationen, men främst en ömsesidig vilja att ta ansvar för den. Resultatet av den dialogen har landat i att personen i fråga har gjort ett uppehåll i sin närvaro på läktaren.

AIK Fotboll har dessutom framfört en officiell ursäkt från klubben till Celtic FC för den uppkomna situationen. Utredningen är därmed avslutad.

AIK Fotboll tror att den dialog man har med sina supportrar är den effektivaste och bästa vägen till förändring och utveckling. Den dialogen förutsätter vissa principer som man gemensamt med supportergrupperna sedan länge enats kring. Däribland ett Norra stå helt befriat från politiska budskap och rasism. Händelsen mot Celtic var ett kraftigt avsteg från dessa fundamentala principer och det är samtliga supportergrupper och AIK Fotboll överens om.

AIK Fotboll upplever efter avslutad utredning att det inte råder något som helst tvivel om att Norra stå och grupperna som är en del av dialogen sätter ett stort värde i att hålla fast vid den opolitiska linje man tydligt stått för under en lång tid. AIK Fotboll känner sig trygga i den konstruktiva och ärliga dialog vi löpande har med våra supportrar. Norra stå är en fortsatt opolitisk läktare där alla AIK:are som stöttar klubben under våra matcher är välkomna.

AIK Fotboll kommer inte att kommentera ärendet ytterligare.

Text: AIK Fotboll

Huvudpartners

Ligapartners dam

Affärspartners

Samhällspartner

Välgörenhetspartner

© AIK Fotboll 2024

Sök på AIK Fotboll