En sammanfattning av vårens arrangemang

2019.06.20, kl 13:00
I slutet av maj analyserade sportchefen Björn Wesström vårsäsongen ur ett sportsligt perspektiv och nu är det dags för AIK Fotbolls säkerhetschef och arrangemangsansvarige Henrik Koch att ge sin syn på vårsäsongen.

Hur har inledningen av säsongen varit ur ett arrangörsperspektiv?
– Vi har som vanligt får jag säga haft ett bra arrangörs- och säkerhetsarbete under Svenska cupen och inledningen av Allsvenskan och jag vill passa på att tacka alla som bidrar till det fina arbetet i samband med våra hemmamatcher. Och då menar jag både personal och besökande publik, ingen nämnd – ingen glömd. Vi ska komma ihåg att vi genomför arrangemang som i vissa fall lockar över 50 000 åskådare och det är inte många arrangemang i Sverige som lockar så många personer till samma ställe samtidigt, så alla inblandade gör ett fantastiskt jobb. Arrangemangen är för AIK Fotboll så mycket mer än de 90 minuter då matchen spelas. Vi arbetar för trygga och säkra arrangemang från ett par timmar innan avspark då publiken anländer till arenaområdet ända till ett par timmar efter slutsignalen då publiken lämnar Friends Arena och området. Detta för att säkerställa allas säkerhet och att leverera en så bra upplevelse som möjligt för alla på plats.

Följer man allsvensk fotboll så kan man inte ha undvikit att se de protester som skett både från klubbar och supportrar gällande polisens arbete i samband med matcherna. Vad är det egentligen som hänt?
– Så är det och vi hoppas alla att detta ska få en konstruktiv lösning där samtliga parter pratar med varandra, inte om varandra. För att göra en lång historia kort  så fick klubbarna i Föreningen Svensk Elitfotboll inför säsongen 2019 information från polisen om ‘Polismyndighetens handlingsplan för säkra idrottsevenemang’. Stockholmsklubbarnas klubbdirektörer blev i början av året inbjudna av polismästaren i Stockholm som då informerade om polisens nya arbetssätt och deras nya sätt att se på direktiven i arrangörstillstånden och den tillämpade villkorstrappan. Det var då från polisens sida tydligare direktiv i tillstånden för att arrangera fotbollsmatcher och klubbarna uppmanades att ta ett större ansvar kring arrangemangen och dessutom i närområdet kring arenorna i samband med match.

Det pratades förra veckan om ett möte inför säsongen där AIK Fotboll ska ha suttit tysta till skillnad mot andra klubbar.
– Mötet som det talas om är Föreningen Svensk Elitfotbolls årliga säkerhetsmöte med representanter för Svenska Fotbollförbundet, polisen och de 32 klubbarna i Allsvenskan samt Superettan som hölls på Lidingö i våras. Det pratades från polisens sida bland annat om direktiven i arrangörstillstånden och villkorstrappan och nu var budskapet striktare jämfört med tidigare under året. D v s sker en handling under arrangemanget som bryter mot svensk lagstiftning, exempelvis pyroteknik och maskering som polisen i år tydligt har riktat in sig på, så blir konsekvensen för klubbarna en minskad maxkapacitet av åskådarantalet på kommande hemmamatcher.

– Andra saker som diskuterades var en s k arrangörsansvarsöverföring, d v s att polisen tycker att arrangören ska ta ett större eget ansvar med byggnationer (staket, avspärrningar, kastnät, etc) i och utanför arenan och mer egen arbetande säkerhetspersonal. Bryts överenskommelsen i direktiven så blir arrangören ansvarig för att då ha brustit i sitt arrangemangsansvar vilket gör att arrangören kan bli polisanmäld vilket är nytt för i år. Dessutom pratades det om Riksidrottsförbundets nya direktiv för visitering på svenska idrottsevenemang som AIK Fotboll i ett offentligt pressmeddelande motsatte sig den 11 april 2019. (läs mer på denna sida.

– Min känsla på plats på mötet var att samtliga närvarande klubbar kände att den nya tillämpningen av villkorstrappan inte alls var förankrad hos klubbarna utan det kändes mer som om någon pekade med en hand och meddelade att “det här ska ni göra inför nästa säsong”. Tidigare har det varit dialog och samverkan för att gemensamt nå de höga krav som givetvis ska ställas på oss som arrangörer. För att undvika en polsk riksdag valde AIK Fotboll att efter mötet istället kalla polisen i Solna till ett möte för att i lugn och ro diskutera den uppkomna situationen och ge klubbens syn på saken samt få ett förtydligande på hur polismyndigheten tänkt gällande tillämpningen av de nya direktiven.

Vad vill polisen egentligen?
– Den frågan ska egentligen polisen själva svara på då jag inte vill lägga ord i deras mun, men enligt min erfarenhet så är det utan tvekan pyrotekniken och maskeringen som de försöker stoppa. Med maskering menas inte enbart att man täcker ansiktet med något utan även om exempelvis flaggor eller större tygstycken används som verktyg för att dölja sig i syfte för att undvika identifiering. Efter det senaste Stockholmsderbyt mot Hammarby den 2 juni besökte den högst ansvarige för poliskommenderingen AIK Fotboll och tackade klubben för hur man säkerhetsmässigt hade arbetet inför, under och efter derbymatchen. Polisens enda invändning mot arrangemanget var de pyrotekniska pjäser som antänts under matchen. Tifo som inte blandas med pyroteknik och/eller maskering har man inte sagt att man vill förbjuda. De arbetar med en intern “farlighetstrappa” som används för att ge tillstånd till publika arrangemang där tre punkter som de fokuserar på är värme, folktäthet och brännbart material. Används pyroteknik på en välfylld läktare där det även finns brännbart material så bedömer polisen det och för varje gång som något sker som bryter mot det givna tillståndet så skärps kommande tillstånd för att arrangera en hemmamatch, exempelvis genom att minska publikkapaciteten vilket vi exempelvis var med om i hemmaderbyt mot Hammarby. Observera dock att detta är min och klubbens tolkning av polisens arbete och egentligen ska de själva svara på frågan om vad de vill.

Vad händer nu?
– AIK, Djurgården, Hammarby, Malmö FF och IFK Göteborg har tillsammans med Föreningen Svensk Elitfotboll sedan maj månad gjort gemensam sak och uppvaktat polisen för att få igång en givande diskussion med högste ansvarige person gällande idrottsevenemang i Sverige. Tyvärr tar sådant här arbete lång tid vilket troligen känns frustrerade för samtliga inblandade klubbar och fotbollssupportrar, men det finns bara en väg framåt och det är genom kommunikation och dialog.

Vad är din förhoppning inför sommaren och hösten?
– Det är givetvis att vi ska fortsätta att genomföra arrangemang av högsta klass samt att frågan gällande direktiven i arrangörstillstånden och villkorstrappan får en permanent lösning som alla parter kan enas om.

Text: AIK Fotboll

Huvudpartners

Ligapartners dam

Affärspartners

Samhällspartner

Välgörenhetspartner

© AIK Fotboll 2024

Sök på AIK Fotboll