Fjärde islänningen i AIK Fotboll

2019.04.04, kl 13:42
När AIK Fotboll i söndags gjorde klart med Kolbeinn Sigþórsson blev han också den fjärde islänningen genom tiderna i AIK Fotboll efter Hörður Hilmarsson, Helgi Daníelsson och Haukur Hauksson (bilden).

Den 1 februari 1980 presenterade AIK att man värvat Hörður Hilmarsson från klubben Valur. AIK hade under hösten 1979 åkt ur Allsvenskan för tredje gången och satsade på att vinna Division II Norra. Tävlingsdebuten för AIK skedde den 19 april 1980, hemma mot Västerås SK (4–0) inför 4 403 åskådare på Råsunda Fotbollstadion i Solna då Hörður spelade centralt från start i ett tremannamittfält i tröja nummer 12 under tränaren Bo Peterssons ledning. Det första målet kom i den tredje omgången, hemma mot IFK Västerås (1–1) inför 6 459 åskådare på Råsunda Fotbollstadion. Hilmarsson gav då AIK ledningen i den åttonde minuten då han sköt ett löst skott mot mål och ett missförstånd mellan målvakten Jan Ingemansson och Maurite Day bäddade för ett märkligt och billigt ledningsmål. Det blev sammanlagt 48 tävlingsmatcher för honom i AIK-tröjan och han svarade för två mål och sex målgivande passningar.

Den 28 juni 2010 meddelade AIK Fotboll att man var överens med Helgi Daníelsson om en transfer och avtalet gällde över säsongen 2013. Den landslagsmeriterade islänningen kom närmast från tyska FC Hansa Rostock och hade tidigare spelat för Peterborough United FC, IF Elfsborg samt Östers IF efter att ha inlett sin fotbollskarriär i Fylkir FC från Reykjavík. Debuten för AIK skedde borta mot Ängelholms FF (2–1 efter förlängning) inför 1 507 åskådare på Ängelholms IP i Svenska cupens åttondelsfinal den 5 juli 2010 då han under chefstränaren Alex Millers ledning spelade hela matchen  som defensiv mittfältare i tröja nummer 7. Det första målet i AIK-tröjan gjorde Helgi borta mot Helsingborgs IF (1–1) inför 16 530 åskådare på Olympia den 23 oktober 2011 då han framspelad av Lalawélé Atakora nickade in 1–0 i den tredje minuten. Han svarade även för det sista historiska AIK-målet på Råsunda Fotbollstadion innan arenan revs då han i hemmamötet med SSC Napoli (1–2) i gruppspelet av Uefa Europa League inför 28 552 åskådare nickade in 1–1-målet i den 35:e minuten. Den 2 juli 2013 kom AIK Fotboll överens med den portugisiska klubben Clube de Futebol Os Belenenses om en transfer för Helgi Daníelsson och att spelaren lämnade klubben efter bortamatchen mot BK Häcken den 22 juli. Det blev sammanlagt 98 matcher för honom i AIK-tröjan och han noterades för fyra mål och åtta målgivande passningar.

AIK Fotboll kom den 24 november 2014 överens med Haukur Hauksson och KR Reykjavík om villkoren för en övergång av den isländske backen i januari 2015 och avtalet sträckte sig över 2018.  Debuten för AIK skedde den 21 februari 2015, mot Landskrona BoIS (4–0) inför 3 015 åskådare på Grimsta IP i Svenska cupens gruppspel under chefstränaren Andreas Alms ledning då Haukur Hauksson spelade högerback hela matchen i tröja nummer 12. Inför säsongen 2016 bytte han tröjnummer till 2. Det första målet för AIK kom den 28 februari 2016 i Svenska cupens gruppspel, borta mot Tenhults IF (6–0) inför 1 852 åskådare i Elmiahallen i Jönköping. Haukur gjorde 3–0-målet efter hörna, framspelad av Amin Affane, i inomhushallen i den 67:e minuten. Sammanlagt blev det 83 tävlingsmatcher för honom i AIK-tröjan och han svarade för sju mål och sex målgivande passningar. Samtliga sju mål kom efter hörnor, sex på nick och en retur.