Förlust efter sent avgörande

2018.06.25, kl 09:29
AIK släppte in två mål på stopptid som avgjorde bortamatchen mot Kungsbacka DFF. Det första målet gjordes med första halvlekens sista spark och det andra kom i den andra halvlekens andra stopptidsminut. AIK:s mål gjordes från elvameterspunkten genom Madeleine Stegius.
Startelva

Tingbergsvallen bjöd på en bra kompakt naturgräsmatta och strålande solsken, med strax över behaglig temperatur i luften. Inledningen av matchen blev fartfylld åt båda hållen, med ett hårt och tufft spel till följd. AIK jobbade sig fram till halva plan och därifrån sökte man ofta sina forwards i djupled, medan Kungsbacka mer försökte hitta sin forward direkt från backlinjen.

Knappt åtta minuter hade gått när Therese Simonsson kom loss och drev in i straffområdet. Efter ett dåligt ingripande av försvararen blåste domaren för straffspark åt bortalaget, en ganska solklar sådan. AIK väntade för att se vilken färg på kortet kapningen bakifrån skulle rendera i, men försvararen klarade sig med ett gult. Fram för att slå straffsparken klev Madeleine Stegius, som från elva meter inväntade var Karolina Bucaro Stenman i Kungsbackamålet skulle ta vägen och placerade sedan in bollen i det motsatta hörnet.

Kungsbackas farligaste läge kom efter slarv i AIK-försvaret. Samantha Ammanuel vände hem, men fick bollen för långt ifrån sig vilket Kungsbackas spelare uppfattade. Hon tog sig in framför Ammanuel och skaffade sig ett friläge, men Linnéa Eriksson hann tillbaka och täckte ut avslutet till en resultatlös hörna. Dock skulle denna situation skapa ett momentum för hemmalaget som vaskade fram flera heta chanser efter varandra. Ett bra inlägg från högerkanten höll sånär på att ge resultat, men bollen gick knappa decimetern ovanför forwardens huvud och rullade ut till inspark. Två frisparkar tätt inpå varandra ledde till två avslutsförsök. Den ena var farligare än den andra, men Hanna Persson lämnade ingen retur på något av försöken.

På stopptid försökte Kungsbacka ta sig fram längs högerkanten. Rebecca Rulander svarade dock för en fin glidtackling och fick ut bollen till inkast. Inkastet togs snabbt och efterföljande inlägg studsade fram och tillbaka utan att AIK-försvaret fick bort bollen. Till slut hamnade bollen framför fötterna på Sara Nilsson som med halvlekens sista spark kunde rulla in kvitteringen. Det var med tunga steg som bortalaget gick in till halvtidsvilan.

Den andra halvleken började lika intensivt som den första halvleken hade varit. AIK inledde piggt och kom fram på vänsterkanten genom Petra Sundqvist vars inlägg såg ut att gå i mål, men Karolina Bucaro Stenman i Kungsbackamålet fick en hand på bollen och AIK fick sin första hörna i matchen. Sundqvist slog hörnan med inåtskruv, men försvaret kunde nicka undan förstabollen och målvakten boxade bort andrabollen. Strax därefter försökte Therese Simonsson hitta in bollen till Nicole Modin, men hon fick inte till träffen utan målvakten räddade. Kungsbacka fick många frisparkar under matchen och samtliga som var i närheten av mittlinjen och framåt slogs mot AIK:s mål. De flesta kunde försvaret rensa undan eller så kunde Hanna Persson plocka ner. Efter en bra period från AIK slog Kungsbacka en djupledsboll som Hanna Persson kom ut på halvdistans och en forward rundade AIK-målvakten, men kom ur vinkel och avslutet gick i utanför burgaveln.

AIK skulle skapa två farliga chanser under den sista kvarten. Först tog Petra Sundqvist hand om en frispark på offensiv planhalva och hittade Madeleine Stegius som löpte in i boxen. Med ryggen mot mål försökte Stegius skarva inlägget, men fick ingen träff utan bollen hamnade i famnen på Bucaro Stenman. Den andra chansen fick inbytte Sarah Storck när hon sprang till sig ett halvt friläge, men bolltouchen förbi målvakten blev aningen för lång och vinkelskottet gick i burgaveln. Även Kungsbacka skapade två farliga chanser under matchens sista fem minuter. Först kom Hanna Persson ut sent och fällde en motståndare precis vid straffområdeslinjen och frisparken slogs i ribban av Karin Lundin. På stopptid slog Kungsbacka en djupledsboll på vänsterkanten där forwarden hittade sin anfallskollega Karin Lundin vid den bortre stolpen och hon slog in den matchavgörande bollen.

Nästa hemmamatch: AIK – Mallbackens IF lördagen den 30 juni, kl 15:00 på Skytteholms IP

Text: AIK Fotboll