Förlust och uttåg ur Svenska cupen

2021.09.29, kl 23:24
AIK förlorade den tredje omgången av Svenska cupen 2021/22 mot IF Brommapojkarna med 3-2. Efter en tidig 2-0 ledning i AIK:s favör lyckades hemmalaget både reducera och kvittera innan halvtid. BP:s Michelle Rojas Flores blev matchhjälte när hon fastställde slutresultatet i den 49:e matchminuten.

I takt med att höstkvällen lade sig över Hammarby IP, visslade domare Sofie Borck Janeheims under onsdagskvällen igång den tredje omgången av Svenska cupen 2021/22. Anledningen till att matchen inte spelades på BP:s ordinarie hemmaplan, Grimsta IP, berodde helt enkelt på att anläggningen var upptagen av Superettalaget Akropolis IF. AIK, likt ytterligare Damallsvenska lag klev direkt in i den tredje omgången av cupspelet – medan BP tagit sig vidare i en andra rundan genom att slå ut Enskede IK med 9-0 tidigare under hösten. Solnalaget iklädda det vita bortastället kom med en trupp där flertalet av de ordinarie spelarna uteblev, samt med hela fyra spelare som var direkt plockade ur klubbens F19-lag.

AIK satte tempot och anförde såväl spel med och utan boll under de inledande minuterna. Matilda Nildén visade sig vara på spelhumör och efter hårt jobb utmed vänsterkanten var det även hon som fick trycka iväg matchens första avslut. Med full kontroll kunde dock Josephine Frigge i hemmamålet enkelt plocka bollen i skopan. Frigge skulle dock inte få vänta länge innan nästa AIK-våg kom. Efter bara nio spelade minuter sökte Rosa Kafaji upp bollen och med en elegant passning hittade bollen fram till Emelie Jansson som placerade bollen i målets högra hörn. 1-0 AIK, och det bådade riktigt gott för bortalaget.

Och om så trycket borde ha lagt sig efter den intensiva inledningen, så var situationen den raka motsatsen. AIK fortsatte sitt aggressiva försvarspel och när mittback Evelina Finndell bestämde sig för att 1-0 inte längre var nog – så behövde hennes kollegor bara hoppa ned i båten och hänga med. Efter en väl avvägd brytning från Finndell drev hon bollen framåt och hittade Ebba Jahnfors djupare i planen. Jahnfors med inspelet i boxen, där både Bokiri och Nildén parkerat – slutade med att den sistnämnde, löst men elegant kunde prickskjuta in 2-0. Nildéns första mål i AIK-dressen och nu var väl ändå avancemanget i hamn? Ja visst kändes det så.

BP kändes mindre och hade knappt fått låna bollen av AIK under första 20 minuterna. Dock handlar fotboll i mångt och mycket – om att skapa momentum. För helt plötsligt var det vänt. Efter två jätteräddningar från Serina Backmark i AIK-målet fick BP utdelning på både det tredje och fjärde avslutet. Från 2-0 till 2-2 inom loppet av bara 69 sekunder. Strax efter att BP kvitterat annonserade AIK sitt första byte för dagen. Kapten Matilda Rosqvist hade tidigare grinat illa, och redan i den 36:e matchminuten klev hon av och ersattes av Piyatida Somkumpee. Kaptensbindeln överlämnades istället till AIK:s nummer 20, Evelina Finndell. En första halvlek som innehöll det mesta.

I halvtid gjorde AIK ytterligare byten. Joy Bokiri och Ebba Jahnfors ersattes av Wilma Ljung Klingwall och Linnea Wennberg. Glädjeämne för både AIK och Ljung Klingwall själv, som under en längre tid varit frånvarande från såväl spel som träning. Dessvärre blev inledningen på andra halvlek inte som laget hade hoppats. Michelle Rojas Flores tog ett avslut, som mycket olyckligt styrdes via Emma Becker och in bakom Backmark i AIK-målet. 3-2 till fördel BP.

Trots att andra halvlek blev betydligt lugnare än första – så var den inte chansfattig. AIK som satte igång jakten på kvittering, blev något ihåliga bakåt. I den 71 matchminuten kom BP i en tre-mot-två situation. Från vänster gick bollen in på centralt anfall och efter att Backmark jobbat lågt utmed mattan kunde hon hålla kvar sitt AIK i matchen. Rosa Kafaji fick matchens sista farliga målchans då hon med en frispark långt ut till vänster tryckte bollen mot mål. Dessvärre var Frigge på rätt plats och kunde nypa bollen på mållinjen. Matchen slutade 3-2 och innebar uttåg ur Svenska cupen för AIK. AIK Fotboll vill trots den bittra förlusten rikta ett grattis till Ida Schönning för tävlingsdebuten i AIK-tröjan.

Text: Filip Wiklund