Matchens fanbärare: Jan Eriksson

2019.04.21, kl 15:00
Det är med stor glädje som AIK Fotboll på onsdag välkomnar tillbaka Jan Eriksson till AIK och svensk fotbolls nationalarena. Eriksson var spelaren som i slutet av 1980-talet fyllde det defensiva tomrummet efter AIK-legendaren Sven "Dala" Dahlkvist. Välkommen hem Jan Eriksson.

Han var AIK:s bästa försvarsspelare när han, hårt kritiserad, lämnade klubben 1991 för att gå till IFK Norrköping. Han kom tillbaka till AIK 1995 och däremellan hade han lyckats med det mesta som fotbollsspelare. Han var, tillsammans med Tomas Brolin, den dominerande i Sveriges succélag i EM 1992. Han vann Guldbollen samma år och han lämnade Sverige för spel i tyska 1. FC Kaiserslautern. Men skador, från 1994, gjorde att han inte kunde upprepa framgångarna från 1992. Efter spel i Schweiz, England och USA slutade han med elitfotbollen 1999.

Janne Eriksson, född den 24 augusti 1967 i Sundsvall, kom till AIK i en tid när laget kämpade i Allsvenskans nedre regioner. Janne menade drygt 15 år senare att AIK nog inte hade rätt balans i laget, man hade gått igenom ett generationsskifte och inte lyckats ersätta toppspelare som lämnat laget. Den allsvenska debuten för AIK skedde den 15 juli 1987, hemma mot Västra Frölunda IF (2–3) inför 3 188 åskådare på Råsunda Fotbollstadion.

Han växte i slutet av 1980-talet fram som AIK:s klippa i backlinjen, han fyllde det defensiva tomrummet som Sven “Dala” Dahlkvist hade lämnat 1987. 1990 blev han uttagen i det svenska A-landslaget, i en träningsturnering i Förenade Arabemiraten, och senare blev han uttagen till den svenska VM-truppen. Men fiaskot i Italien-VM kan knappast skyllas på Janne, då han inte fick vara med i någon match. Senare på hösten gjorde han sina enda två allsvenska AIK-mål, borta mot IK Brage (2–4) i säsongens sista match den 7 oktober 1990. Dessa två mål innebär att Janne är den spelare som gjort flest allsvenska AIK-matcher samtidigt som han blivit tvåmålsskytt, men aldrig enmålsskytt!

Vintern 1990/91 bestämde sig Janne, tillsammans med Niclas Kindvall, att lämna AIK för IFK Norrköping dit även AIK:s tränare Sanny Åslund hade gått. Det blev mycket skriverier i tidningarna och känslorna, som ibland tog sig bisarra uttryck, gick höga bland supportrar.
– Det var tråkigt att det blev som det blev. Sanny lockade både mig och Niclas till IFK Norrköping, men det var bara jag som blev trakasserad. Norrköping var ett stabilt topplag och jag ville bli proffs och etablerad i landslaget. Jag såg det som ett lyft att komma till Norrköping, men det betydde inte att jag tyckte illa om AIK. Det gick ju också bra, vi kom tvåa i serien 1991.

1992 blev Jannes bästa år som fotbollsspelare. Han gjorde succé i hemma-EM där han förutom att vara försvarsklippa gjorde två vackra nickmål mot Frankrike (1–1) och England (2–1). Senare under året fick han Guldbollen, utmärkelsen till Sveriges bäste fotbollsspelare. Han lämnade under sommaren IFK Norrköping för spel i tyska 1. FC Kaiserslautern och fotbollslivet lekte, fram till våren 1994. Då blev Janne skadad, han slet sönder en lårmuskel, och han missade USA-VM. Våren 1995 blev han utlånad till AIK och det blev ytterligare några klubbar runt om i världen innan skadeproblem definitivt satte stopp för karriären. Det blev sammanlagt 98 tävlingsmatcher och två mål för Jan Eriksson i AIK-tröjan. Han spelade även 35 A-landskamper för Sverige mellan 1990 och 1994 och svarade för fyra mål.

De historiska böckerna om AIK Fotboll ”Boken om 500 AIK:are” och ”De första 116 åren” finns att köpa hos Idrottsförlaget.

AIK möter onsdagen den 24 april 2019, kl 19:00 BK Häcken hemma på Friends Arena och biljetter till den allsvenska matchen köps enklast via länken under denna artikel.

Text: Anders Johrén

Huvudpartners

Ligapartners dam

Affärspartners

Samhällspartner

Välgörenhetspartner

© AIK Fotboll 2024

Sök på AIK Fotboll