Ny seger för AIK i Elitettan

2023.06.17, kl 19:09
AIK besegrade under lördagseftermiddagen Lidköpings FK med 5-1 (3-0) inför 432 åskådare på Skytteholms IP i Solna. AIK dominerade större delen av matchen och målen gjordes av Jennie Nordin 2, Matilda Nildén, Adelisa Grabus och Moa Sjöström.

Elitettans elfte omgång stod på programmet och serietvåan AIK tog emot sjätteplacerade Lidköpings FK hemma på Skytteholms IP. AIK jagade serieledande Alingsås IF FF som inte spelade sin match förrän under söndagen, vilket innebar att AIK vid vinst skulle gå upp i åtminstone tillfällig serieledning. AIK:s chefstränare Jesper Björk ställde ut en startelva bestående av Serina Backmark, Monica Hagström, Jennie Nordin (K), Sofia Parkner, Annika Svensson, Daniella Famili, Olivia Lindstedt, Sara Frigren, Moa Sjöström, Adelisa Grabus och Matilda Nildén. På bänken satt Wilma Ljung Klingwall, Michelle Rojas Flores, Mercy Söderling, Vendela Dreifaldt, Arsema Weldai, Julia Laukström och Vendela Persbeck. Sommaren hade äntligen kopplat ett grepp om Solna och temperaturen var 25 grader då domaren Rani Amir klockan 16:00 blåste igång matchen. AIK inledde mot målet närmast Solnahallen och gästernas lagkapten Alma Nygren satte bollen i rullning. Efter en knapp minuts spel fick Matilda Nildén ett skottläge, men bollen gick två meter utanför den vänstra stolpen.

I den tredje matchminuten lyfte Emilia Bengtsson in en frispark mot AIK:s straffområde som i andraläget nickades bort av lagkaptenen Jennie Nordin och via Daniella Famili hamnade bollen hos Moa Sjöström på högerkanten av egen planhalva. AIK:s vindsnabba högerforward slog en direktpassning som friställde Adelisa Grabus centralt från mittlinjen. AIK:s skyttedrottning avslutade från cirka 15 meters avstånd och bollen gick retligt i den högra stolproten efter 2:55. Den efterföljande högerhörnan slogs kort av Daniella Famili till mittfältskollegan Olivia Lindstedt som lyfte in bollen och det blev ett rent flipperspel i straffområdet innan bortalaget kunde rensa undan bollen. AIK inledde fartfyllt och offensivt och gav inte Lidköpings FK någon chans att hämta andan. I den sjätte matchminuten frispelades Matilda Nildén i straffområdet av Adelisa Grabus, men avslutet av AIK:s nummer 10 gick rakt på den finska målvakten Liisa Tuomi. Det borde ha varit ledning för AIK, men den skulle infinna sig strax därefter.

I den åttonde matchminuten gjordes Olivia Lindstedt ned i höger innerposition cirka tio meter utanför offensivt straffområde och Monica Hagström spelade ner bollen till Sara Frigren längs högerkanten och hon centrerade elegant bollen som passerade Moa Sjöström, men istället nådde Matilda Nildén framför mål. AIK-forwarden satte dit högerfoten och det var 1-0 till Gnaget efter 7:58 efter den pigga inledningen. Tre minuter senare nickade den före detta AIK-spelaren Emma Becker ett inlägg till en ny AIK-hörna. Högerhörnan slogs av Daniella Famili och nådde huvudet på Jennie Nordin som lämnats helt obevakad och lagkaptenen satte huvudet till bollen och det var 2-0 efter 11:26. I den 14:e matchminuten slog Sofia Parkner en fin långboll till Matilda Nildén på vänsterkanten och kvicksilvret ryckte förbi högerbacken Hanna Boubezari, tog sig in i straffområdet och avslutade strax över ribban. Fem minuter senare kom Matilda Nildén helt fri med målvakten efter att hon fångat upp en nick från Monica Hagström. Matilda Nildén försökte dra målvakten till höger, men hon fångade effektivt in bollen framför fötterna på AIK-spelaren. Minuten därefter noterade Lidköpings FK sitt första avslut då Jenny Stadin sköt några meter utanför AIK-målet.

Det var en klar dominans från hemmalaget och i den 20:e matchminuten frispelades Moa Sjöström till höger i straffområdet efter en fin, lång framspelning från Jennie Nordin, men målvakten räddade avslutet. Tempot gick ner en aning i mitten av halvleken, men det var fortsatt stor AIK-prägel på matchen. Med drygt tre minuter kvar av ordinarie tid fick Moa Sjöström ett nytt fint läge till höger i straffområdet efter att hon fått bollen av Monica Hagström, men återigen räddade bortalagets bästa spelare avslutet då hon styrde bollen till en hörna. Högerhörnan togs denna gång hand av Monica Hagström och hon nådde Jennie Nordin med serven och lagkaptenen tryckte med bröstet in bollen i mål från nära håll och det var 3-0 efter 42:01. Gnaget går som tåget på hemmaplan och gick till pausvila med en tremålsledning.

Inför den andra halvleken genomförde bortalaget två byten och Adelisa Grabus satte bollen i rullning. Lidköpings FK kändes mer offensiva under de första minuterna av den andra akten än vad de varit under hela den första halvleken och det skulle ge resultat. Efter knappt fem minuters spel tog inhopparen Tilde Ahlén tag i bollen till vänster i AIK:s straffområde och hittade bort till Jennifer Sjösten som peggade upp för Emilia Bengtsson som tryckte in bollen till höger om Serina Backmark och det var reducerat till 3-1. Lidköpings FK blev därmed endast det andra laget i Elitettan denna säsong att göra mål på AIK på Skytteholms IP. En bedrift endast utförd av Umeå IK FF tidigare. Målet kunde ha skapat lite oro i AIK-leden, men det blev strax därefter lugnt igen. När matchklockan tickade upp mot 55 spelade minuter fick Adelisa Grabus bollen på offensiv planhalva och spelade ut till Monica Hagström till höger. Finländskan höll i bollen perfekt och spelade till slut in den i straffområdet till framrusande Adelisa Grabus i en fin give-and-go-situation och Grabus sköt i steget in bollen till vänster om målvakten och det var 4-1 till AIK. Efter drygt 59 minuters spel gjorde AIK sitt första byte då Mercy Söderling ersatte Daniella Famili.

Lidköpings FK var klart bättre i den andra halvleken, som dock blev relativt händelsefattig om man jämför med de första 45 minuterna. I den 63:e matchminuten fick inhopparen Dorothea Greulich iväg ett bra skott som Serina Backmark precis lyckades parera och situationen utmynnade i en högerhörna för bortalaget och ett avslut på mål som AIK-målvakten enkelt fångade in. Strax därefter fick Moa Sjöström syna det gula kortet efter en duell på offensiv planhalva. Sekunder senare lämnade Matilda Nildén planen och ersattes av Wilma Ljung Klingwall. Dorothea Greulich fick i den 68:e matchminuten iväg ett tungt skott från vänsterkanten som Serina Backmark räddade bra till en resultatlös högerhörna. Tio minuter senare frispelades Adelisa Grabus på vänsterkanten av Sara Frigren, men målvakten lyckades med en benparad hindra AIK-spelaren från att runda henne.

Med knappt tio minuter kvar av ordinarie tid avancerade Moa Sjöström med bollen från mittlinjen och avslutade, men Liisa Tuomi räddade till en resultatlös högerhörna. Med drygt två minuter kvar av ordinarie tid genomförde AIK sina sista byten då Annika Svensson, Sofia Parkner och Adelisa Grabus ersattes av Julia Laukström, Arsema Weldai och Vendela Dreifaldt. Med cirka 90 sekunder kvar av ordinarie tid bröt Olivia Lindstedt ett uppspel och hittade Wilma Ljung Klingwall som med en genomskärare friställde Moa Sjöström till höger i straffområdet och hon gjorde inget misstag utan slog in 5-1 till vänster om målvakten. I den sista ordinarie minuten fick Wilma Ljung Klingwall syna det gula kortet efter att ha stått för nära bollen vid en frispark. Frisparken lyftes in i AIK:s straffområde och Serina Backmark tappade bollen, men lyckades med en mirakulös benparad förhindra inhopparen Astrid Nyquist att göra mål. Efter två stopptidsminuter blåste den för dagen utmärktes domaren Rani Amir matchen och signalen förkunnade att AIK fortsätter notera storsegrar på hemmaplan.