Ny trepoängare för serieledarna

2020.10.10, kl 15:51
Serieledande AIK besegrade tiondeplacerade Älvsjö AIK FF med 4–2 (3–1) i ösregnet på Älvsjö IP och tog tre nya poäng i jakten på en plats i Damallsvenskan nästa år. AIK:s mål gjordes av Adelisa Grabus, Sophia Redenstrand, Clara Härdling och Rosa Kafaji.

AIK besökte i Elitettans 20:e omgång Älvsjö IP för en tävlingsmatch för första gången på 25 år. Den 3 juli 1995 skedde mötet i den nionde omgången av Damallsvenskan och hemmalaget vann då med 2–0 (0–0) inför 407 åskådare. AIK kom till dagens möte efter en 1–3-förlust mot Djurgårdens IF FF i Svenska cupen den gångna veckan medan hemmalaget Älvsjö AIK FF också kom till matchen med en cupförlust i veckan, efter 0–2 borta mot Hammarby. Adelisa Grabus var tillbaka i startelvan  efter att ha missat cupförlusten och i Johanna Lindells frånvaro på mittfältet startade Clara Härdling sin första match i Elitettan sedan den andra omgången. Sara Nordin bar lagkaptensbindeln i Matilda Rosqvists frånvaro och för andra matchen i rad var förutsättningarna inför avspark regn i mängder.

I den tredje matchminuten ställde Jenny Danielsson och Sophia Redenstrand upp för en frispark mitt på offensiv planhalva, något åt höger. Det blev den förstnämnda som lyfte in bollen i straffområdet och den gick över samtliga utespelare och slog i bröstet på målvakten Isabelle Granlund som förra året var i AIK. Det blev fullständig kalabalik på returen i några sekunder då mängder av spelare försökte få träff på bollen framför mållinjen, men till slut kunde hemmaförsvaret rensa bort bollen till ett inkast längs AIK:s vänsterkant. I den femte matchminuten slog Jenny Danielsson från högerkanten ett inlägg mot den bortre stolpen som nådde Adelisa Grabus, men något trängd av Linnéa Rimeika nickade hon utanför stolpen. AIK kopplade omgående ett klart grepp om spelet och vann gång på gång bollen högt upp i planen, men hade svårt att skapa några heta chanser.

I den 22:a matchminuten kom Älvsjö AIK FF i sitt första anfall med fart i och Naomi Okhiria slog från högerkanten ett inlägg efter marken som Milla-Maj Majasaari kunde fånga in. AIK startade ett nytt anfall från backlinjen och Emma Santamäki lyfte från egen planhalva upp bollen till Jenny Danielsson på högerkanten och finländskan förlängde bollen ner till framrusande Clara Härdling som spelade in bollen efter marken. Framför mål sprang Adelisa Grabus bakom ryggen på Anna-Sofia Jonsson för att få skottläge och det fick hon. Med ett direktskott avslutade AIK:s skyttedrottning med högerfoten, Isabelle Granlund orkade inte hålla markskottet och Gnaget var i ledning med 1–0. Älvsjö AIK FF arbetade fram sin andra hörna i den 31:a matchminuten och högerhörnan lyftes in av Victoria Heikfolk och avslutades i andraläget av samma Heikfolk från högersidan av straffområdet, men Sophia Redenstrand täckte bort bollen framför AIK-målet.

I den 38:e matchminuten lyfte Jenny Danielsson in en hörna från vänster som nickades undan av försvaret vid den närmaste stolpen, men inte bättre än att den gick till Clara Härdling som nickade tillbaka bollen in i målgården där Fanny Johansson bröstade fram bollen mot mål där en försvarare i panik förgäves försökte rensa bort bollen. Sophia Redenstrand tvekade inte då hon fick skottläge och 2–0 till AIK var ett faktum. När matchklockan närmade sig 40 spelade minuter lyfte Anna-Sofia Jonsson in en frispark från mittplanen som seglade mot straffpunkten. Milla-Maj Majasaari beslöt sig för att gå ut trots mängder av spelare i straffområdet och missade bollen med sin utsträckta hand. Linda Nieminen kunde med ryggen mot mål nicka bollen i en hög båge och den studsade in i det övergivna AIK-målet där försvarare inte hann ikapp bollen. Från ingenstans var det reducerat till 1–2 och spännande igen. Hemmalaget lyckades dock endast spela på resultatet i drygt tre minuter sedan var det dags för ett AIK-mål igen. Jenny Danielsson tog sig kraftfullt fram längs vänsterkanten och försökte nå framrusande Adelisa Grabus vid den bortre stolpen, men målvakten Isabelle Granlund bröt bollbanan. Bollen studsade rakt ut till Clara Härdling som enkelt kunde dunka in bollen i mål och det var 3–1 för AIK och mer lugn igen då tvåmålsledningen stod sig halvleken ut.

AIK gjorde ett spelarbyte inför den andra halvleken då Adelisa Grabus ersattes av Kajsa Kjellander. AIK kontrollerade spelet i inledningen av den andra halvleken, men i den 57:e matchminuten brände det till framför AIK-målet efter en snabb spelvändning av Älvsjö AIK FF. Marie Segerholm slog från mittplan en fin boll ut till Naomi Okhiria som ryckte fram längs högerkanten och hon nådde in med en passning till lagkaptenen Maria Poli framför mål, men avslutet från ca fem meter gick över ribban. Målchansen var dock inledningen på en bra period från hemmalaget då de försökte höja tempot för att nå en ny reducering.

I den 69:e matchminuten skapade AIK sin dittills bästa målchans i den andra halvleken då Jenny Danielsson hittade Rosa Kafaji centralt och hon avslutade, men skottet täcktes av Linda Nieminen och returen studsade vidare till Linda Hallin på vänstersidan av straffområdet och hennes avslut styrdes av Isabelle Granlund till en AIK-hörna. Vänsterhörnan slogs av Jenny Danielsson som fick tillbaka bollen i andraläget och från vänsterkanten hittade hon Sophia Redenstrand helt fri framför mål, men hon fick ingen träff på nicken i det tilltagande ösregnet. I den 74:e matchminuten lämnade Sophia Redenstrand planen och det var dags för Elitettan-debut för Arsema Weldai, en av tre spelare från F19-laget som satt på bänken.

Clara Härdling bröt ett uppspel från hemmalagets backlinje i den 79:e matchminuten och satte full fart mot offensivt straffområde innan hon spelade ut bollen till Jenny Danielsson till vänster. AIK-forwarden klev ner mot kortlinjen och attackerades av Linda Nieminen som gick in i närkamp och domaren Annica Torkelsson valde att tilldela AIK en straffspark inför många förvånade spelare. Rosa Kafaji klev fram och satte behärskat bollen lågt till höger och AIK ledde med 4–1 och de tre poängen var därmed säkrade. Jenny Danielsson lyfte med fyra minuter kvar av ordinarie tid in en vänsterhörna som nådde huvudet på Arsema Weldai framför mål, men nicken gick utanför den högra stolpen. Strax därefter var det dags för ännu en debutant i Elitettan då Linn Allgulin ersatte Linda Hallin. Med drygt två minuter kvar av ordinarie tid tog Jennie Hällström tillvara på ett uppspel från AIK:s backlinje och spelade kort över till nyss inbytte Zabrina Koont som drog till från långt håll och bollen satt otagbart i det högra krysset och det var 2–4, men målet kom för sent för att oroa serieledarna.

På stopptid gjorde AIK ytterligare två byten då Emma Becker ersatte Evelina Finndell och debuterande Julia Laukström kom in istället för matchens lirare Clara Härdling som var inblandad i samtliga AIK-mål.