Obesegrade på hemmaplan för sjätte gången

2021.12.09, kl 15:00
AIK svarade för en stark säsong på hemmaplan och tangerade klubbrekordet då man noterade noll allsvenska förluster under året.

Det var sjätte gången genom tiderna som AIK noterades för en förlustfri allsvensk säsong på hemmaplan. Säsongerna 2021 (13V-2O-0F), 2018 (10V-5O-0F), 2016 (9V-6O-0F), 1983 (8V-3O-0F), 1946/1947 (8V-3O-0F) och 1931/1932 (7V-4O-0F) är de enda allsvenska säsongerna som AIK har varit helt obesegrade på hemmaplan.

Det var tredje gången på nio år på Friends Arena som AIK inte lät någon motståndare lämna Nationalarenan med tre poäng under ett helt allsvenskt år. Det skedde även två gånger på Råsunda fotbollstadion och en gång på Stadion. AIK är starka hemma på Friends Arena och har en vinstprocent på 64,44% efter att noterat 87V-30O-18F i de 135 allsvenska matcherna sedan invigningen av arenan. Motsvarande siffror för Råsunda från AIK:s första 135 allsvenska matcherna är 82V-22O-31F, vilket ger en vinstprocent på 60,74%. På Stadion noterade AIK 76V-24O-30F i sina 130 allsvenska matcher innan flytten till Råsunda 1937, vilket ger en vinstprocent på 58,46%. AIK:s 5–0-seger på Stadion den 1 oktober 1933 ströks senare under säsongen då MFF diskvalificerades för brott mot amatörreglerna.

AIK:s förlustfria svit i Allsvenskan på hemmaplan 2021
2021-04-12 AIK – Degerfors IF 2–0 (1–0)
2021-04-25 AIK – Hammarby 2–0 (1–0)
2021-05-02 AIK – IF Elfsborg 1–0 (0–0)
2021-05-13 AIK – Malmö FF 1–1 (0–1)
2021-05-22 AIK – Mjällby AIF 2–2 (1–0)
2021-07-10 AIK – Varbergs BoIS FC 2–1 (1–1)
2021-07-18 AIK – Kalmar FF 2–0 (0–0)
2021-08-02 AIK – Halmstads BK 1–0 (1–0)
2021-08-22 AIK – BK Häcken 2–1 (1–0)
2021-08-28 AIK – Örebro SK 2–0 (1–0)
2021-09-20 AIK – IFK Göteborg 3–1 (3–1)
2021-10-03 AIK – Djurgården 1–0 (1–0)
2021-10-24 AIK – IFK Norrköping FK 1–0 (1–0)
2021-11-07 AIK – Östersunds FK 3–0 (1–0)
2021-12-04 AIK – IK Sirius FK 4–2 (2–2)

Sviten var relativt nära att ändas vid tre tillfällen. Malmö FF hade ledningen fram till den 64:e matchminuten då Lasse Nielsen svarade för ett självmål. I hemmamötet med Mjällby AIF vände bortalaget i den andra halvleken ett underläge till ledning 2–1, men Nicolás Stefanelli kvitterade i den 82:a matchminuten. Samt i serieepilogen mot IK Sirius FK då bortalaget hade 2–0 efter drygt 20 spelade minuter, men AIK vände till en 4–2-seger efter mål av Nicolás Stefanelli (2), Sotirios Papagiannopoulos och Henok Goitom.