"På djupet med" Mikael Stjernborg och VE Sten

2019.01.30, kl 09:55
I artikelserien "på djupet med" kommer vi att lyfta fram olika profiler som stödjer AIK Ungdomsfotboll på olika sätt. Inslagen kommer att publiceras löpande under året.

Först ut i denna artikelserie är Mikael Stjernborg VD för VE Sten. Micke berättar varför VE Sten väljer att sponsra ungdomsidrotten och specifikt AIK Ungdomsfotboll.

Vem är Mikael Stjernborg?
– Jag skulle beskriva mig som en 37 år gammal man som är född och uppvuxen i Solna. Jag är en idrottsintresserad pappa och företagsledare som förutom jobb, familj och vänner har AIK Fotboll som enskilt största intresse.

Vad/vilka är VE Sten?
– VE Sten AB och Valter Eklund Stenentreprenader AB är bolag som arbetar med alla typer av natursten. Vi har eget lager och butik med direktförsäljning till privatkonsumenter likväl som projektförsäljning till entreprenörer samt en egen entreprenadverksamhet. Sedan 1938 har vår verksamhet bestått i detta och vi är idag ca 50 medarbetare varav ca 30 är ute på fältet och monterar sten på olika platser. Några objekt vi levererat och monterat sten på är: Mall of Scandinavia, Stockholms Slott, Centralbadet, Sturebadet, Slussen, WTC Stockholm, Arlanda Terminal 5, Täby Centrum, Sturegallerian, med flera.

Varför tycker du det är viktigt att sponsra ungdomsidrotten?
– Vår svenska modell bygger i extremt stor utsträckning på att ungdomsidrott bedrivs med ideellt engagemang och ideella medel för att så många som möjligt skall få en chans att vara med. Jag personligen tycker att detta är fantastiskt och något vi skall värna om och således ger det även svaret på varför det är viktigt att sponsra ungdomsidrotten. På grund av detta så får vi med relativt små medel/stöd från företag och organisationer en otroligt positiv och tydlig inverkan.

– Vad jag menar är att pengarna inte försvinner i stora byråkratiska organisationer eller äts upp av lönekostnader utan faktiskt går direkt till lagens- och barnens verksamhet så som cuper, material, resor, gemensamma alternativa aktiviteter mm. Det är företagets sätt att stötta alla de människor/eldsjälar som dag ut och dag in, året runt, lägger ner otaliga obetalda timmar på att stå vid en plan och ta hand om alla de barnen som vill vara en del av ett lag och utöva en idrott.
Alltså sådant som krävs för att skapa förutsättningar för upplevelser och minnen för livet samtidigt som ingen exkluderas för att mamma och pappa eventuellt inte har råd.

Varför har du valt att sponsra AIK Ungdomsfotboll?
– Det är klubben i mitt hjärta, i min hemort, där mina barn spelar och där jag själv en gång i tiden spelade. Tillsammans med mitt egna engagemang i klubben samt den stolthet jag känner inför vad min klubb gör för alla våra aktiva barn ur ett socialt och ansvarstagande perspektiv (exempelvis AIK Stilen). Det gör att jag genom att sponsra klubben också på ett sätt, både personligt och som företagare, blir delaktig och kan känna stolthet över att vara med och stå för samt upprätthålla en fantastisk social och inkluderande samhällsinsats som klubben faktiskt är. Vi kanske skapar en ny stjärna på fotbollshimlen, men för mig är det de andra 500 barnen som aldrig kommer dit som detta handlar om. Fostran, kvalitet, vänskap, ansvar, delaktighet som innehåll med allt från förebilder till positiva minnen för livet, det som verkligen betyder något.

Vad har du för motkrav när du sponsrar ett lag/förening?
– Ja du, jag skulle vilja påstå att det enskilt viktigaste motkravet för mig är att jag själv kan se och uppleva att det finns ett ärligt och genuint engagemang från ledare och föräldrar där fokus ligger på att skapa trygga och glada miljöer för barn. Med andra ord är motkravet alltid med ett fokus på mjuka mänskliga värden över allt annat. Även om det är kul och egocentriskt att få se sin företagslogga på en massa kläder eller vara med ett lag som vinner mycket, så är det få saker som slår glädjen i att få se barn missa en enkel bredsidespassning, men ändå få stöd och glada tillrop av både medspelare och ledare.

Tack Mikael för att du tog dig tid för denna intervju samt ett stort tack för ditt stöd till AIK Ungdomsfotboll.

Text: AIK Ungdomsfotboll

Exklusiva partners

Ligapartners

© AIK Fotboll 2019