Rosa Kafaji åker med damlandslaget

2021.02.09, kl 13:03
AIK:s 17-åriga forward Rosa Kafaji är en av två unga spelare som i februari åker med det svenska damlandslaget till Malta för ett läger då man även spelar två träningslandskamper mot Österrike (19/2) och Malta (23/2).

– Jag  är oerhört stolt över att en av våra egenfostrade spelare blir uttagen till ett landslagsläger med damlandslaget. Det här är en otroligt fin möjlighet för Rosa att vara med och känna på fotboll på internationell seniornivå redan som 17-åring, säger AIK Fotbolls manager Anne Mäkinen.

Rosa Kafaji, född den 5 juli 2003, debuterade för AIK:s A-lag i Elitettan borta mot Mallbackens IF Sunne (1–2) inför 372 åskådare på Strandvallen i Mallbacken den 3 augusti 2019. Rosa inledde på bänken i tröja nummer 16 under chefstränarna Robert Lison Svanströms och Caroline Sjöbloms ledning och i den 72:a matchminuten debuterade hon för AIK:s representationslag då hon ersatte Emma Engström som tidigare i matchen svarat för 1–1-målet. Det första målet för Rosa kom i den efterföljande omgången av Elitettan då AIK tog emot Lidköpings FK (3–3) inför 227 åskådare på Skytteholms IP den 10 augusti 2019. AIK låg under med 0–2 en knapp kvart in i den andra halvleken, men med tre minuter kvar av ordinarie tid fick Elsa Törnblom en fin passning på högerkanten och slog direkt in bollen framför mål där inhopparen Rosa Kafaji såg ut att stöta in bollen med magen. 3–2 bakom målvakten Gabriella Batmani och stort jubel bland hemmasupportrarna, men jublet fastnade i halsen då Lidköpings FK replikerade direkt från avspark. Det har inför 2021 blivit 28 tävlingsmatcher för Rosa i AIK-tröjan.

Debuten för det svenska F15-landslaget skedde den 21 september 2018 då Sverige mötte Norge (0–3) inför 312 åskådare på Ekerum Park i Borgholm på Öland. Rosa spelade då från start i tröja nummer 10 under förbundskaptenen Pia Sundhages ledning, men matchen avbröts p g a oväder efter 63 minuters spel och återupptogs inte. Det första landslagsmålet gjorde Rosa den 9 oktober 2018 då Sverige mötte Finland (3–5) i Eerikkilä-hallen i Finland, hon svarade då för 3–3-målet i den 54:e matchminuten. Rosa har inför 2021 spelat 20 landskamper och svarat för fem mål, den senaste landskampen spelade hon den 15 februari 2020 då Sverige mötte Tjeckien (2–0) i en fyrnationsturnering i Spanien. Den 17 november 2020 blev Rosa uttagen till det svenska U23-landslaget som under förbundskaptenen Ulf Kristiansson ledning samlas för ett läger i Göteborg mellan den 28 november och den 5 december 2020.