Seger i målrik match

2016.05.20, kl 22:19
AIK besegrade Falkenbergs FF på bortaplan och som vanligt blev det en målrik match mellan lagen efter att AIK hållit undan i slutminuterna och lämnat planen med 3-2 i bagaget. Carlos Strandberg svarade för två mål och Haukur Hauksson nickade in det viktiga 2-1-målet på stopptid i den första halvleken.
160520 AIK:s Ahmed Yasin jublar med Carlos Strandberg som gjort 0-1 under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Falkenberg och AIK den 20 maj 2016 i Falkenberg.

Glädje efter mål av Carlos Strandbergs 1-0 Foto: Bildbyrån

Falkenberg bjöd på aprilväder med regn och sol innan avspark. Hemmalaget Falkenbergs FF låg på sista plats i tabellen och jagade viktiga poäng medan AIK behövde tre poäng för att ta in två poäng på serieledande IFK Norrköping FK som kryssade under torsdagen. Falkenberg inledde matchen piggt och skaffade sig ett bra läge redan i den andra minuten då den första halvlekens bäste spelare Jesper Karlsson fick iväg ett bra skott mot den vänstra stolpen som tvingade Patrik Carlgren till en bra räddning. I den nionde minuten drog AIK på sig sin första frispark och den renderade ett gult kort för Ebenezer Ofori som gick in för hårt med dobbarna.

I den 17:e minuten kom matchens första mål efter att Falkenberg tappat bollen på sin högersida och Nils-Eric Johansson rensade upp bollen i planen och nådde Carlos Strandberg som tog sig förbi sin motståndare och ställdes mot målvakten Otto Martler som hamnat på mellanhand och AIK-forwarden kunde retfullt enkelt lobba in bollen i mål. Två minuter efter ledningsmålet var Falkenberg mycket nära att kvittera efter att Jesper Karlsson fått bollen till höger i straffområdet och avlossat ett hårt skott som Patrik Carlgren lyckades styra i den högra stolpen innan den studsade ut i planen.

Efter en knapp halvtimmes spel fick hemmasonen Niclas Eliasson ett bra läge efter att han fångat upp en andraboll i straffområdet, hållit i, men avslutat strax utanför den vänstra stolpen. Fem minuter senare bytte AIK:s yttermittfältare kant med varandra. I en böljande första halvlek skulle hemmalaget kvittera efter att Johannes Vall från vänsterkanten slagit ett högt inlägg som nådde Thomas Juel-Nilsson som kunde nicka in 1-1 efter att Patrik Carlgren inte kommit förbi Nils-Eric Johansson framför mål. AIK vände spelet direkt efter avspark och Niclas Eliasson fick ett bra skottläge till vänster i straffområdet, men avslutet blev ett enkelt byte för Otto Martler.

Den första halvleken såg ut att sluta oavgjort när AIK arbetade fram sin fjärde hörna och Daniel Sundgren slog den från vänster mot den första stolpen där Haukur Hauksson fick den mot mål och hemmamålvakten slarvade in den i mål. Falkenberg hann bara göra avspark innan domaren blåste av den första halvleken, ett mycket psykologiskt viktigt mål för AIK.

Falkenberg inledde den andra halvleken bäst och försökte sätta press på AIK. I den andra minuten fick man iväg ett inkast från vänsterkanten som studsade farligt framför AIK-målet, men Stefan Rodevåg fick inte träff på bollen. När matchklockan var inne i den 52:a minuten hittade Daniel Sundgren in med en underbar passning till Carlos Strandberg till vänster i straffområdet och den glödhete forwarden höll inne bollen och slog in den i det övergivna målet förbi en chanslös målvakt som återigen hamnade på halvdistans.

Falkenberg försökte komma tillbaka målmässigt, men Patrik Carlgren spelade stabilt. I den 62:a minuten fick centralt placerade Alexander Isak iväg ett tungt skott som gick strax utanför den högra stolpen och tre minuter senare åkte den unge AIK-spelaren slalom längs vänsterkanten och in i straffområdet där hans avslut täcktes. Det blev oroligt i den 76:e minuten då Patrik Carlgren kolliderade med en motståndare och fick behandling under två minuter innan han kunde fortsätta matchen. Med tio minuter kvar av ordinarie tid fick Falkenberg en livlina efter att Alexander Jakobsen elegant tagit sig in i AIK:s straffområde på högersidan och serverat Thomas Juel-Nilsson öppet mål och 2-3 var ett faktum. AIK:s chefstränare Rikard Norling kastade strax därefter in Sauli Väisänen i en fembackslinje för att ge extra stadga åt de bakre regionerna.

I den 88:e minuten stal inhopparen Denni Avdić bollen från en motståndare och serverade Carlos Strandberg ett jätteläge, men avslutet gick utanför den högra stolpen. I den sista ordinarie minuten slog hemmalaget en långboll som gick ner mot AIK:s straffområde där Patrik Carlgren var bra med och stoppade bollen. I den tredje stopptidsminuten slog inhopparen Kamal Mustafa ett inlägg från vänsterkanten som Per Karlsson gjorde en makalös brytning på. Strax därefter skapades matchens sista chans då Tibor Joza lyfte in bollen mot en mur av framrusande hemmaspelare där Amin Nazari fick träff på volley, men Patrik Carlgren kunde enkelt fånga in bollen och minuten senare blåstes matchen av. Matchfakta finns på denna sida.