Seger mot BP i säsongens första träningsmatch

2022.02.05, kl 14:29
AIK vann säsongens första träningsmatch med 2-1 mot IF Brommapojkarna på Grimsta IP. Båda AIK:s mål gjordes av Jenny Danielsson, där mål nummer två – var en ren delikatess från finskan.

När AIK presenterade startelvan inför säsongens första träningsmatch fanns det flertalet ämnen att glädjas åt. Johanna Lindell var tillbaka efter en långdragen skada och nyförvärven Chinyelu Asher och Jennie Nordin hittades från start. Till en början var det AIK som tog tag i spelet och skapade en rad målchanser under de första 15 minuterna. Allra närmst var Ebba Jahnfors, då hon från hörnflaggan slog in bollen som var sånär att gå in bakom Allard i BP-målet. AIK:s kapten för dagen var amerikanskan Hannah Davison, som i den 17 minuten presenterade sig genom att ge hemmalagets nyförvärv Ellen Toivio en tuff smäll.

AIK fortsatte sätta tryck på BP, men hade svårt att få utdelning till en början. Stora delar av spelet byggdes via högerkanten, där Murray och Danielsson fick visa upp sina offensiva kvalitéer. I matchminut 28 skulle det tillslut ge utdelning. Efter en utspark från Allard i BP-målet kunde Asher nicka ned bollen till Jenny Danielsson, som tryckte iväg ett avslut från distans. Trots att bollen gick centralt i målet, kunde inte Allard sträcka tillräckligt högt och fick se bollen gå förbi sig. 1-0, AIK. Till följd av AIK:s stora bollinnehav fick BP sikta mer på att spelvända. Efter några få ströchanser lyckades dock laget ta sig in mer i matchen och ägde boll stora delar av slutet på första halvlek. I BP:s backlinje hittade vi bland annat AIK-fostrade Filippa Wallén, som är tillbaka på Grimsta efter en sejour i klubbar som West Ham United och Vittsjö GIK. När spelarna gick in i halvtid stod det 1-0 till det vitklädda Gnaget.

Trots att andra halvlek skulle bli desto mer chansfattig än första, är det här vi hittar matchens stora höjdpunkt. Jenny Danielsson fick inlägget från vänster och med en briljant nedtagning, vände hon upp och dunkade in bollen bakom Allard från nära håll. En individuell prestation av allra högsta klass.

Därefter tappade både matchen och lagen tempo. Flertalet byten skedde från såväl BP som AIK och det började märkas att det var en försäsongsmatch. I den 56 matchminuten skulle BP få utdelning på sitt omställningsspel. Ellen Toivio fick yta att springa på och kunde hitta Klara Andrup, som prickade in bollen bakom Milla Majasaari. Efter 61 spelade minuter klev Johanna Lindell av, och in gick Emma Kimell för första gången i A-lagströjan. Ytterligare två spelare från AIK:s F19-lag fick spela då både Daniela Hamberg och Elvira Myrén entrade planen under andra halvlek. BP skulle få matchens sista möjlighet då de i den 91 minuten skrapade fram en hörna i jakt på en kvittering. AIK lyckades stå emot och matchen slutade 2-1 till Gnaget.

AIK:s nästkommande match spelas den 12 februari då IFK Norrköping gästar Skytteholms IP. Varmt välkomna!

Text: Filip Wiklund