Seger på Skytteholms IP

2021.03.27, kl 16:10
AIK Fotbolls damlag tog försäsongens andra seger när Bollstanäs SK besegrades med 3–1 (1–1) hemma på Skytteholms IP. Evelina Finndell gav AIK ledningen i den första halvleken, men gästerna kunde kvittera före paus. Mål av Nora Rönnfors och Linda Hallin i den andra halvleken gav dock AIK en välförtjänt vinst.

Bollstanäs SK hemma på Skytteholms IP ger numera många AIK:are goda minnesbilder. Det var nämligen genom att besegra laget från Upplands Väsby (5–1) som avancemanget till OBOS Damallsvenskan säkrades.

Den här lördagen stod inte lika mycket på spel, men i likhet med matchen i höstas fick vi se ett AIK-lag som omedelbart tog tag i taktpinnen. Redan i den sjunde matchminuten skapade Rosa Kafaji – som var den som avslutade målskyttet då den allsvenska biljetten bärgades – den här träningsmatchens första målchans, då hon vände bort sin försvarare i straffområdet. Skottet med högerfoten gick dock ett par decimeter utanför stolpen. Några minuter senare var det Honoka Hayashis tur att gå på avslut, men den här gången stod Tea Lundmark i gästernas mål i vägen och räddade med en benparad.

Utdelningen skulle istället komma efter en fast situation, i matchminut 25. I trängseln efter Honoka Hayashis hörna från vänster fick mittförsvararen Evelina Finndell träff på bollen och kunde välförtjänt stöta in 1–0 till AIK.

Målet blev något av en väckarklocka för Bollstanäs, som fram tills dess inte hade haft mycket av spelet. Och i den 37:e minuten skulle gästerna också kvittera, genom ett fint distansavslut från Karin Öberg. 1–1 var ologiskt sett till matchbilden, men stod sig till paus.

Till andra halvlek genomförde AIK ett byte när Clara Härdling ersattes av Nora Rönnberg. Spelmässigt påminde inledningen av den andra halvleken den första, men AIK hade till en början svårt att omsätta spelövertaget i riktigt klara målchanser. Det skulle dröja till timmen spelad innan AIK lade i nästa växel. Först löpte sig Rosa Kafaji fri och lyckades rulla bollen i nät, men målet vinkades av för offside. Tre minuter senare sköt Honoka Hayashi ett tungt skott från distans, men Tea Lundmark fick en hand på bollen och lyckades styra den i ribban och ut.

Just när de flesta satt och väntade på ett AIK-mål ställde Bollstanäs om blixtsnabbt, fram till Elsa Burvall som löpte in i straffområdet och avslutade från nära håll. Men där fanns Serina Backmark som visade prov på fina reflexer när hon kastade sig och lyckades avstyra skottet.

Det skulle dröja ända till matchminut 79 innan nästa mål skulle komma. Och det var AIK som fick jubla. Caroline Murrays inlägg från höger nådde inhopparen Nora Rönnfors som satte pannan till och nickade in 2–1. Nyförvärvets första mål i AIK-tröjan.

Bollstanäs SK hade inte mycket krafter kvar att mäkta med en slutforcering. Istället var det AIK som gick för fler mål. Jenny Danielsson, för dagen med lagkaptensbindeln runt armen, hindrades av ribban i matchminut 85. Men tre minuter senare kunde Linda Hallin definitivt stänga matchen med sitt 3–1-mål. En skön seger för det svartgula laget var ett faktum, försäsongens andra viktoria.

Övrigt att notera från matchen var att en trio från från AIK:s ungdomsled – Hedda Johansson, Sefanit Samrawe och Maja Johansson – alla fick speltid via inhopp i den andra halvleken.

Text: Olle Östman