Sista resan för säsongen

2019.10.28, kl 07:30
AIK:s damlag reste under söndagen till Borlänge för årets sista match i Elitettan. Det blev drygt tio timmar från morgonens tidiga avresa till återkomsten på Skytteholms IP i Solna.

AIK-bussen anlände till Skytteholms IP kl 08:00 och under den följande kvarten fylldes bussen på med ledarna Robert Lison Svanström, Caroline Sjöblom, Fredrik Devoto, Ida Ahlberg, Oskar Ek och Lars Fremin samt 16 spelare och material. Solna bjöd denna söndag på regn och det var med glädje resenärerna tog plats i den varma bussen. Wilma Ljung Klingvall, nyligen uttagen igen i det svenska F18-landslaget, saknades p g a sjukdom annars var det endast frånvaro för de långtidsskadade spelarna Emma Danielsson och Rubi Reid Jansson.

Bussen lämnade Skytteholms IP strax efter kl 08:15 och tog sats mot Dalarna och Borlänge, men först gjordes ett kort stopp i Kallhäll där forwarden Rosa Kafaji hämtades upp vilket innebar att matchtruppen bestod av 17 spelare. Regnet hängde med fram till Dalarna, men sedan klarnade det upp något och en knapp halvtimme innan resmålet visade sig solen för första gången. Från Solna till Borlänge är det strax över 21 mil och resan gick via E18 och Riksväg 70 förbi Bålsta, Enköping, Sala, Avesta, Hedemora och Säter innan AIK-truppen kl 11:02 anlände till Ljungbergsplanen i Borlänge. Den assisterande tränaren Christoffer Cylvén anslöt på plats medan alla förberedelser inför avspark inleddes på allvar.

Under den dryga timmen som återstod innan avspark så byttes det om, fotleder tejpades och uppladdning inför matchen var i fokus. Musiken spelades i omklädningsrummet och Sareks låt Genom eld och vatten hördes ljudligt ut i korridoren. Refrängen hade av de medsjungande spelarna AIK-fierats med tillägget “heja, heja AIK”. Med en timme kvar till avspark gick ledarna in i omklädningsrummet för en sista genomgång. Omklädningsrummen i Borlänge ligger en bra bit från Ljungbergsplanen så det tog två-tre minuter att ta sig bort till planen.

AIK hade inför den avslutande omgången borta mot Kvarnsvedens IK ingen möjlighet att nå Damallsvenskan 2020, men satsade på att avsluta serien med en seger vilket skulle kunna ge en slutlig tredjeplats i tabellen beroende på hur det gick i matchen Hammarby IF FF – IK Uppsala Fotboll. Matchen spelades i växlande molnighet där solen låg på speciellt under den andra halvleken. Det var tre plusgrader i luften, men vindavkylningen gjorde att det kändes som nollgradigt. AIK svarade för en mycket stark period i inledningen av den andra halvleken då man kopplade greppet efter Therese Simonssons två mål, men Gnaget fick nöja sig med 3–3 efter att hemmalaget kvitterat i den 95:e minuten. Resultatet innebar att AIK slutade på fjärde plats i tabellen.

Efter slutsignalen var det full fart och kl 15:31 lämnade bussen arenan. Exakt tre timmar och sex minuter senare var man återigen på plats vid Skytteholms IP och tävlingssäsongen 2019 var därmed officiellt över. Nu återstår ytterligare en dryg månad av den gemensamma träningen innan man tar ett uppehåll. I början av januari 2020 samlas truppen igen för att inleda förberedelserna inför gruppspelet i Svenska cupen och Elitettan.

Text: Stefan Mellerborg

Huvudpartners

Ligapartners dam

Affärspartners

Samhällspartner

Välgörenhetspartner

© AIK Fotboll 2024

Sök på AIK Fotboll