Sjunde mötet med ett MLS-lag

2019.02.08, kl 11:04
Fredagens träningsmatch mot New York City FC blir AIK:s sjunde match mot ett lag som spelar i Major League Soccer. Avspark sker kl 17:00 lokal tid (kl 14:00 svensk tid) på New York University Abu Dhabi.

Försäsongerna 2012 och 2013 tillbringade AIK Fotboll i USA, närmare bestämt i Portland, Oregon och man spelade båda åren i en försäsongsturnering som arrangerades av Portland Timbers och matcherna spelades på deras hemmaarena, Jeld-Wen Field (numera Providence Park) i Portland. Det var då första gången sedan februari 1957 som AIK spelade i USA, då besökte klubben Kalifornien och AIK mötte en Los Angeles-kombination, Viking AC och en San Francisco-kombination och vann alla tre matcherna med en sammanlagd målskillnad av 12–5.

AIK:s första match i Portland spelades mot CD Chivas USA den 27 februari 2012 och lagkapten Daniel Tjernström ledde ut laget på arenan. 1–0 till AIK kom i den 41:a minuten efter att Viktor Lundberg fått bollen på vänsterkanten, vänt om och skjutit ett välplacerat skott som gick förbi Dan Kennedy i Chivas mål. I och med målet tog AIK över spelet rejält och det var nära 2–0 strax efter paus då Niklas Backman nickade bollen i insidan av högerstolpen efter en vänsterhörna. 2–0 skulle dock komma strax därefter då Viktor Lundberg med en elegant framspelning hittade Lalawélé Atakora som enkelt kunde placera in bollen i det högra hörnet.

I nästa omgång ställdes AIK mot San Jose Earthquakes och matchen slutade 0–0. Närmast mål var Kwame Amponsah Karikari som hade en jättemöjlighet i den 87:e minuten, men målvakten räddade hans nick och bollen gick via ribban och stolpen ut. San Jose fick en spelare utvisad i den 60:e minuten då Pontus Engblom gjordes ned i friläge. AIK avslutade turneringen mot hemmalaget Portland Timbers inför 17 357 åskådare och föll med 0–1 efter att Kris Boyd svarat för segermålet i den sjunde minuten efter att hans nick överlistat Ivan Turina i AIK-målet.

2013 var AIK tillbaka i the City of Roses och premiärmatchen i försäsongsturneringen spelades den 17 februari 2013 då FC Dallas stod för motståndet. Matchen slutade 0–0, men båda lagen hade bra lägen att spräcka nollan. AIK hade de bästa chanserna (Kennedy Igboananike, Ibrahim Moro och Daniel Gustavsson), men även Dallas hade ett jätteläge genom Kenny Cooper i den andra halvleken där AIK-försvaret kastade sig och täckte skottet. Tre dagar senare var det dags för ett nytt möte med San Jose Earthquakes, men även detta år slutade mötet mållöst. AIK spelade med endast tio spelare från den 39:e minuten då Ibrahim Moro fick rött kort.

Den sista matchen spelades mot Portland Timbers inför 14 968 åskådare på Jeld-Wen Field, men AIK lyckades inte få revansch från förlusten året innan. I den 28:e minuten lyckades Robin Quaison med ett fint instick hitta Henok Goitom som snyggt rundade målvakten Donovan RIcketts och satte 1–0 ur snäv vinkel. Med kvarten kvar av ordinarie tid kvitterade Portland Timbers genom Michael Harrington och på stopptid var man mycket nära att avgöra, men Ivan Turina svarade för en superräddning och sträckte efter räddningen upp näven i luften som en segergest.

AIK:s uttagna matchtrupp består av 2 Daniel Granli, 3 Per Karlsson, 7 Sebastian Larsson, 8 Enoch Kofi Adu, 9 Rasmus Lindkvist, 10 Chinedu Obasi, 12 Claus Royo, 14 Heradi Rashidi, 17 Adam Ben Lamin, 18 Bilal Hussein, 19 Saku Ylätupa, 20 Tarik Elyounoussi, 21 Daniel Sundgren, 23 Budimir Janošević (mv), 24 Robin Jansson, 31 Christos Gravius, 32 Niklas Persson, 34 Oscar Linnér (mv), 36 Henok Goitom, 43 Cletus Nombil.

New York City FC anlände till Abu Dhabi den 29 januari och mötte FC Köpenhamn den 3 februari. Danskarna vann med 2–0 efter två sena mål och den före detta AIK-spelaren Ebenezer Ofori spelade den andra halvleken för New York City FC. De 30 spelarna som är på plats i Abu Dhabi är Sean Johnson (mv), Brad Stuver (mv), Jeff Caldwell (mv), Luis Barraza (mv), Alex Rando (mv), Anton Tinnerholm, Joe Scally, Abdi Mohamed, Maxime Chanot, Sebastien Ibeagha, Tayvon Gray, Alex Callens, Nico Benalcazar, Ronald Matarrita, Ben Sweat, Alex Ring, Ebenezer Ofori, James Sands, Justin Haak, Keaton Parks, Tony Rocha, Juan Pablo Torres, Dante Polvara, Maxi Moralez, Danny Bedoya, Veljko Petkovic, Jonathan Lewis, Jesus Medina, Valentin Castellanos, Ismael Tajouri-Shradi.

Matchen sänds live av C More med start kl 13:55. Köp matchen via den här länken så stödjer du AIK Fotboll ekonomiskt.