Stabil seger i andra omgången

2022.02.27, kl 18:07
AIK besegrade Eskilsminne IF med 4–0 (3–0) i den andra omgången av gruppspelet i Svenska cupen 2021/2022. AIK:s mål gjordes av Nabil Bahoui (2), Zachary Elbouzedi och Henry Atola.

För första gången genom tiderna ställdes AIK och Eskilsminne IF mot varandra. Hemmalaget spelar till vardags i Division 2 Västra Götaland och kunde inte spela på sin ordinarie hemmaarena Harlyckans IP i Helsingborg då de har naturgräs där. Av samma anledning kunde matchen inte heller spelas på Olympia, utan cupmötet fick genomföras på plan 10 på Olympiafältet. AIK inledde cupspelet med att besegra Örgryte IS med 2–0 efter två mål av Nabil Bahoui och Eskilsminne IF fick 0–0 hemma mot Örebro SK. AIK åkte ner till matchen utan Per Karlsson, Alexander Milošević, Jetmir Haliti och Rasmus Bonde som alla saknades på grund av sjukdom och skador. Chefstränaren Bartosz Grzelak tog ut följande startelva till mötet med Eskilsminne IF; Kristoffer Nordfeldt, Josafat Mendes, Mikael Lustig, Sotirios Papagiannopoulos, Erick Otieno, Yasin Ayari, Sebastian Larsson (K), Bilal Hussein, Zachary Elbouzedi, Nabil Bahoui och Nicolás Stefanelli. På bänken satt Amar Abdirahman Ahmed, Budimir Janošević (mv), Jesper Ceesay; Henry Atola, Tom Strannegård, Erik Ring och Ahmad Faqa.

Solen sken över Helsingborg då domaren Kristoffer Karlsson blåste igång matchen och termometern visade på 4° då Nicolás Stefanelli satte igång det historiska cupmötet inför 1 365 åskådare. AIK kopplade omgående kommandot i matchen och redan i den tredje matchminuten noterades 1–0. Zachary Elbouzedi stal bollen från högerbacken Danijal Omanovic och fick den till Nicolás Stefanelli som lyfte fram bollen till Nabil Bahoui i straffområdet. Tvåmålsskytten i mötet med Örgryte IS förra helgen kom till ett perfekt läge och förivrade sig inte utan tryckte från nära håll stenhårt in bollen till vänster om målvakten Harry Lomsten. Stort jubel nedanför AIK-klacken på kortsidan. Anfallet inleddes med att Bilal Hussein med huvudet bröt ett uppspel och fick fram bollen mot straffområdet. Två minuter senare tog sig Joe Mendes fram längs högerkanten och fick en perfekt passning från lagkaptenen Sebastian Larsson vid mittlinjen. Precis innan kortlinjen slog Joe Mendes ett inlägg mot den bortre, vänstra stolpen där Nabil Bahoui dök upp och i målgården nickade han med kraft in bollen i mål. Den målgivande passningen var den historiskt första för AIK:s högerback i hans andra tävlingsmatch för Gnaget. 2–0 till AIK innan fem spelade minuter och matchen kändes avgjord.

Matchen tappade därefter något av sin fart efter den explosionsartade inledningen, men i den 23:e matchminuten tände det till igen då Yasin Ayari nickade mot mål i fritt läge, efter en misstänkt offsideposition på passningsläggaren Erick Otieno, och strax därefter föll högermittfältaren i offensivt straffområde, men utan någon signal från domaren. Två minuter senare kom AIK fram längs vänstersidan och tog sig med ett rörligt anfallsspel in i straffområdet och skapade tumult. Zachary Elbouzedi, Bilal Hussein, Nicolás Stefanelli och Nabil Bahoui passade varandra innan bollen hamnade hos Yasin Ayari som i kamp med William Nilsson fick fram bollen till Zack Elbouzedi som tryckte till med högerfoten och via ryggslutet på lagkaptenen Victor Wahlgren studsade bollen in i mål. 3–0 för AIK och var inte matchen över tidigare så var den det nu. Efter en knapp halvtimmes spel var mittbacken Sotirios Papagiannopoulos nära att utöka ledningen, men hans nick efter Sebastian Larssons högerhörna gick strax över ribban.

I den 33:e matchminuten tog sig Joe Mendes återigen ner mot kortlinjen och slog ett fint inlägg som nådde Nabil Bahouis panna, men AIK:s nia nickade strax utanför den vänstra stolpen då han knuffades lite i ryggen av högermittfältaren Casper Seger. Efter 45 minuters spel blåste domaren av halvleken och tvåmålsskytten Nabil Bahoui fick gå till en TV-intervju. Fem minuter in på den andra halvleken spelade Mikael Lustig ut bollen till Yasin Ayari på högerkanten och hans direkta inspel fångades upp till höger i straffområdet av Nicolás Stefanelli. Argentinaren lyfte in bollen framför mål där Nabil Bahoui mötte och nickade bollen i den högra stolpen. I den 58:e matchminuten fick Zack Elbouzedi iväg ett pressat markskott, men målvakten räddade. Strax därefter genomförde AIK sina första byten då Sebastian Larsson och Nicolás Stefanelli ersattes av Erik Ring och Amar Abdirahman Ahmed samtidigt som Nabil Bahoui tog över lagkaptensbindeln. Zack Elbouzedi var i den 66:e matchminuten nära ett mål då han från vänsterkanten sköt ett överraskande skott som dock räddades av målvakten.

I den 71:a matchminuten kom AIK:s nästa dubbelbyte då Jesper Ceesay och Henry Atola ersatte Bilal Hussein och Zack Elbouzedi. Med fyra minuter kvar av ordinarie tid bröt Nabil Bahoui fram centralt och spelade fram inhopparen Henry Atola till vänster i straffområdet och debutanten gjorde inget misstag utan rullade in bollen i mål och det var 4–0 till AIK. I den 89:e matchminuten var det dags för ännu en AIK-debutant då Ahmad Faqa ersatte Sotirios Papagiannopoulos som mittback. Efter en dryg minuts stopptid blåste domaren av matchen.