Statyn får sällskap

2018.06.14, kl 13:28
AIK Fotboll utvecklar miljön kring statyn utanför Friends Arena över Isidor Behrens och Rudolf ”Putte” Kock.

Den 6 november 2016 reste AIK Fotboll och dess supportrar en staty över grundaren Isidor Behrens och legendaren Rudolf ”Putte” Kock på Putte Kocks plats utanför Friends Arena. Statyn finansierades utav kampanjen ”Res Isidor” som nådde stor framgång och renderade i cirka 9 000 sålda matchtröjor där en riktad del av intäkten investerades i statyn. Konstnären som anlitades, Jonas Högström, fångade ett klassiskt AIK-möte mellan de bägge herrarna Behrens och Kock på AIK:s 60-årsjubileum på Berns Salonger i Stockholm 1951.

Nu utvecklar AIK Fotboll miljön kring statyn och nyligen restes två granitbänkar på varsin sida om statyn. AIK Fotboll anser givetvis att miljön kring statyn är minst lika betydelsefull som verket och ser ständigt över små förbättringar som man kan åstadkomma tillsammans med andra för området viktiga aktörer, såsom samfälligheten tillika markägaren för Putte Kocks plats och Rodamco som driver Mall of Scandinavia. AIK Fotboll ställer sig mycket tacksamma för det fina samarbetet som klubben har med bägge dessa parter och förutsättningarna att skapa en AIK-känsla kring vår hemmaarena blir enklare med sådana goda och respektfulla relationer.

Statue-benches_1920x1080

Statyn omgiven av de nya bänkarna.

Bench_1920x1080

Närbild på en av bänkarna.

En annan stor betydelse till bänkarnas uppkomst är att AIK Fotboll sedan resandet av statyn har upplevt ett antal utmaningar kring placeringen. Ett av de mest problematiska är det faktum att statyn och dess omgivning används i alldeles för stor omfattning som en förlängning av den rekommenderade cykelparkering strax intill statyn. Under framförallt sommartid har allmänheten valt att ställa sina cyklar i direkt anslutning till konstverket och därav lämnat konsekvensen av en tämligen ovärdig inramning och miljö. AIK Fotboll har i samråd med samfälligheten och Rodamco beslutat sig för att granitbänkarna kan bli en bra och tydlig markering mot den formen av scenarios.

Text: AIK Fotboll

Exklusiva partners

CSR-partner

Ligapartners

© AIK Fotboll 2018