Sundgrens straff säkrade tre poäng

2019.02.16, kl 19:14
AIK besegrade Jönköpings Södra IF med 1-0 (1-0) inför 9 995 åskådare på Friends Arena efter att Daniel Sundgren svarat för segermålet i den 15:e minuten. AIK fick därmed en bra start på Svenska cupens gruppspel.

AIK inledde gruppspelet inför nästan 10 000 åskådare, men det var gästande Jönköpings Södra IF som var något hetare under matchens inledande minuter då de avlossade två skott mot AIK-målet som båda täcktes av Robin Jansson. Vid det andra tillfället kastade sig AIK-backen och styrde bollen till en hörna. I den åttonde minuten kunde och borde domaren Victor Wolf ha varnat bortalagets Philip Wiström som med en riktigt stygg tackling högg ner Tarik Elyounoussi. AIK tog mer och mer över spelet och i den 14:e minuten slogs bollen in i J-Södras straffområde och lagkapten Henok Goitom såg fasthållen ut framför mål, men bollen gick fram till Tarik Elyounoussi som i kamp med målvakten Frank Pettersson fälldes och domaren signalerade för en straffspark.

Daniel Sundgren klev för tredje matchen i rad fram till straffpunkten och slog med kraft in bollen i nätet nedanför Norra stå och AIK hade fått en bra start på eftermiddagen. Den följande 20-minutersperioden blev relativt händelsefattig, men i den 39:e minuten blixtrade AIK till igen då målskytten Sundgren tog sig ner till kortlinjen till höger i straffområdet och centrerade bollen, men försvaret rensade till en resultatlös AIK-hörna.

I den 49:e minuten fick Anton Salétros bollen till höger i straffområdet, vände bort sin bevakare och sköt ett hårt högt skott som tvingade Frank Pettersson till en bra räddning då han tippade bollen till ännu en resultatlös hörna. I den 57:e minuten skapade J-Södra sin första målchans då Amir Al-Ammari fick ett skottläge från straffområdeslinjen, men avslutet gick ett par meter utanför den vänstra stolpen. Bortalaget hade i den här perioden sin bästa sekvens i matchen och sex minuter senare tog sig Alexander Jallow fram till vänster i straffområdet och försökte nå en medspelare framför mål, men AIK-försvaret kunde spela ut bollen till en resultatlös högerhörna.

Chinedu Obasi kom in efter 16 minuters spel av den andra halvleken och i den 67:e minuten spelades han fram av Daniel Sundgren till ett bra läge till höger i straffområdet, men istället för ett avslut i fritt läge valde den rutinerade forwarden och försöka hitta Anton Salétros framför mål, men bollen rann precis förbi den “ryske” återvändaren. Tre minuter senare slog Sebastian Larsson en precis crossboll mot vänstersidan av straffområdet dit Rasmus Lindkvist klivit upp. Lindkvist drog till på volley och Frank Pettersson kunde med vissa problem parera det välriktade skottet. Med tio minuter kvar av ordinarie tid drev Chinedu Obasi fram centralt och inne i straffområdet tappade han bollen, men fick den åter av Henok Goitom. Obasi lade bollen tillrätta och sköt ett hårt markskott som bortamålvakten gjorde en fotparad på. Efter tre och en halv minuts stopptid blåste domaren av matchen och signalen förkunnade att AIK inlett gruppspelet med en trepoängare. AIK-målvakten Oscar Linnér höll sin 39:e nolla i sin 77:e tävlingsmatch.