Vad händer i AIK Fotboll just nu?

2020.04.20, kl 16:00
Även om det inte spelas några matcher för tillfället så innebär inte det att verksamheten har gått i ide. Vi summerar i korta drag vad som händer på sportkontoret, i herrlaget, i damlaget och i ungdomsverksamheten.

Sportkontoret
Med anledning av torsdagens besked från Folkhälsomyndigheten gällande matchspel för seniorverksamhet samt Svenska Fotbollförbundets riktlinjer baserade på detta har AIK Fotboll beslutat sig för att ställa in allt matchspel för både dam- och herrverksamheten tills vidare. Detta gäller med omedelbar verkan och berör således lördagens båda matcher då herrlaget planerade att spela mot Vasalunds IF och damlaget mot Hammarby IF DFF.

AIK Fotbolls reception och växel har tills vidare öppet kl 09-12 på vardagar. AIK Shops butik i Friends Arena har tills vidare stängt, men webbutiken är öppen dygnet runt. Personalen på sportkontoret är korttidspermitterade sedan den 1 april 2020 och det pågår i en månad, med möjlighet till förlängning. De som har möjlighet jobbar hemifrån för att i mesta möjliga mål förhindra smittspridning. Gällande den pågående situationen med corona så hålls dagliga möten via video både på ledningsnivå, men även av de respektive avdelningarna. Det förs från klubbens sida en löpande dialog med SEF, samarbetspartners och andra klubbar.

Kampanjen “Det som får oss att leva – inte bara existera” startade den 20 mars i syfte att samla in 5 miljoner kr till klubben och den 20 april, kl 09:50 hade 3 104 045 kr samlats in. Vid samma tidpunkt hade 6 274 Svartgula matlådor köpts av klubbens samarbetspartners och supportrar för att stödja den hårt arbetande vårdpersonalen i Storstockholm, och som samtidigt är en utsträckt hand till restaurangnäringen samt en liten hjälp till de människor som är i behov av mat. Stort tack för stödet!

Herrlaget
AIK:s herrlag startade tisdagen den 14 april upp verksamheten igen efter påskledigheten. En stegring i verksamheten stod på planeringen för att förbereda truppen till den första träningsmatchen under försäsong två. Energin var stor hos spelare och ledare när laget äntligen startade upp på Karlbergs, för årstiden, mycket fina naturgräs som hittills har gett tre stycken bra grästräningar. Alla såg fram emot den inplanerade träningsmatchen mot Vasalunds IF, men torsdagens besked från FHM och senare även från SvFF gör nu att vi får avvakta ytterligare besked om när vi kan förvänta oss att starta upp igen med matchförberedande träning. Suget är enormt, men vi kan bara anpassa oss efter de direktiv och riktlinjer som ges. I slutändan är det människor som vi jobbar med och hälsan kommer alltid först. Tre av spelarna var under förra veckan med i fotograferingen av den nya bortatröjan. Förra onsdagen klev Nabil Bahoui in i EA Sports #StayAndPlay Cup där spelare från 20 europeiska klubbar deltog. Nabil avancerade till semifinal efter att ha besegrat i tur och ordning Mohamed Ihattaren från PSV Eindhoven med 4-2, Phil Foden från Manchester City FC med 2-1 och Bruno Guimarães från Olympique Lyonnais med 4-0. I semifinalen föll han med 2-3 efter golden goal mot FC Köpenhamns Mohamed Daramy.

Damlaget
Spelarna fick en bra start på veckan då de kl 08:30 på Påskdagen återupptog den kollektiva träningen på Skytteholms IP och fortsatte sedan med styrketräning på Råsunda IP på eftermiddagen. Damlagets samtliga träningar är fortsatt stängda för att förhindra smittspridning. Träningsveckan har både belastat spelarna fysiskt, men också förberett laget taktiskt inför den planerade träningsmatchen mot Hammarby i Stockholm Challenge vilken nu inte spelades. Tre av spelarna var under förra veckan med i fotograferingen av den nya bortatröjan. Den årliga lagfotograferingen tog plats i Vasalundshallen i torsdags kväll.

Ungdom
Den gångna veckan har lagen fortsatt träna för sig själva (pojkakademin hade ledigt över påsk). Dock med en begränsning av antal spelare på given träningsyta för att minska risk för spridning av smitta. Viss ordinarie verksamhet pågår fortsatt på sportkontoret, främst av administrativ art, med bland annat ansökan om stöd från Uefa gällande forskningsprojekt kopplade till tränarskap och karriärövergångar samt hantering av corona generellt. Utbildningsverksamheten genomförs i den mån det går och då i digital form där tränarna för lag 8-14 år får video och text att jobba med på egen hand. Utöver detta försöker vi förbereda organisationen på ett så bra sätt som möjligt i form av att upprätthålla kontakt och dialog med samarbetspartners inom skolsamarbeten, föreningssamarbeten och andra intressenter för att snabbt vara igång när tillfälle ges för det.

Text: AIK Fotboll

Exklusiva partners

Ligapartners

© AIK Fotboll 2020

Sök på AIK Fotboll