34

Benjamin Mbunga Kimpioka

Den 1 april 2022 meddelade AIK Fotboll att klubben var överens med Benjamin Mbunga Kimpioka och hans engelska klubb Sunderland AFC om en omgående transfer till AIK och avtalet mellan parterna gäller till och med den 31 december 2024.

  • Född
    21 februari 2000
  • Längd
    182
  • Vikt
    --
  • Födelseort
    Uppsala
  • Tävlingsmatcher i AIK (inför 2023)
    23

Benjamin Mbunga Kimpioka, född måndagen den 21 februari 2000 på Akademiska sjukhuset i Uppsala, började spela fotboll i moderklubben Knivsta IK. Som tolvåring flyttade han vidare till IK Sirius FK där han spelade ungdomsfotboll med Uppsala-klubben innan han upptäcktes av engelska agenter. Den 1 juli 2016 skrev Benjamin Mbunga Kimpioka på ett kontrakt som ungdomsproffs med akademin hos Sunderland AFC, vars A-lag då spelade i Barclays Premier League, och han började spela med deras U18-lag. Under säsongen 2016/2017 blev det 29 matcher i U18 Premier League, varav 23 från start, och han svarade för fem mål. Den efterföljande säsongen blev det tolv matcher från start i U18 Premier League och han svarade för tio mål.

Det blev säsongen 2017/2018 även debut för Sunderlands U23-lag i Premier League 2 Division one där han noterades för ett mål på nio spelade matcher, varav sex i startelvan. 2018/2019 blev det spel med U23-laget i Premier League 2 Division two och det blev sammanlagt 19 matcher, varav 17 från start, och två mål för Benjamin. Debuten för A-laget i Sunderland AFC skedde i English Football League Trophy, en cupturnering för de 48 klubbarna i League One och League Two, då ”The Black Cats” den 4 september 2018 mötte Stoke Citys U21-lag (4–2 efter straffsparkar) inför 7 644 åskådare på Stadium of Light i Sunderland. Benjamin inledde på bänken i tröja nummer 48 under ledning av den skotske managern Jack Ross och ersatte Charlie Wyke i den 75:e matchminuten.

Det blev ytterligare tre inhopp för honom i ligan och fem matcher på bänken då Sunderland AFC slutade på femte plats i League One. Man tog sig fram till final i kvalet till Championship, men föll på stopptid med 1–2 mot Charlton Athletic FC inför 76 155 åskådare på Wembley Stadium i London den 26 maj 2019. Ligadebuten för Sunderland AFC kom den 2 oktober 2018 då man i den elfte omgången av League One mötte Peterborough United FC (2–2) inför 28 727 åskådare på Stadium of Light. I den 92:a matchminuten ersatte svensken forwarden Jerome Sinclair. Det första målet för ”The Black Cats” kom hemma på Stadium of Light mot Carlisle United FC (3–1) i EFL Trophy den 9 oktober 2018 då han svarade för 1–0-målet redan i den tredje matchminuten.

Även säsongen 2019/2020 blev det fyra inhopp i League One då Sunderland AFC slutade åtta i tabellen. Benjamin bytte till tröjnummer 31 inför säsongen och det första målet i League One kom den 23 november 2019 då han framspelad av Grant Leadbitter kvitterade till 1–1 hemma mot Coventry City FC i matchens sista ordinarie minut. Han hade i matchen ersatt William Grigg åtta minuter tidigare. Det blev även elva matcher, varav nio från start, med klubbens U23-lag i Premier League 2 Division two och svensken noterades för tre mål. Den 1 oktober 2020 meddelade Sunderland AFC att man tecknat ett nytt avtal med Benjamin Mbunga Kimpioka som löpte över ett år med en option på ytterligare ett år, detta efter att avtalet mellan parterna löpt ut under sommaren.

Säsongen 2020/2021 startade han sex matcher i Premier League 2 Division two och gjorde fyra mål innan Sunderland AFC den 27 mars 2021 meddelade att man var överens med Torquay United FC, hemmahörandes i National League, om en utlåning av Benjamin under resten av säsongen 2020/2021. Debuten för honom skedde borta mot Dagenham & Redbridge FC (0–1) den 27 mars 2021 då han inledde på bänken under ledning av den engelske managern Gary Johnson innan han ersatte Scott Boden i den 57:e matchminuten. Det blev sammanlagt tio matcher, varav tre från start, för honom då Torquay United FC slutade tvåa i tabellen.

Under säsongen 2021/2022 spelade Benjamin Mbunga Kimpioka fyra tävlingsmatcher med Sunderland AFC. Det blev två inhopp i League One, ett inhopp i Ligacupen och en match från start i EFL Trophy. Han svarade för ett ligamål hemma mot Sheffield Wednesday FC (5–0) inför 34 652 åskådare på Stadium of Light den 30 december 2021 då han fastställde slutresultatet i den 75:e matchminuten. Han startade även 13 matcher för U23-laget i Premier League 2 Division two och svarade för fyra mål. Den 30 september 2021 sändes han iväg till Southend United FC på ett månadslångt lån. Debuten för ”The Shrimpers” skedde den 2 oktober 2021 då man i National League mötte Solihull Moors FC (0–2) på ARMCO Arena i Solihull, West Midlands då han startade matchen i tröja nummer 33 under ledning av den engelske managern Phil Brown. Det blev sammanlagt två matcher från start för honom i Southend United FC innan han återvände till Sunderland AFC.

Den 1 april 2022 meddelade AIK Fotboll att klubben var överens med Benjamin Mbunga Kimpioka och hans engelska klubb Sunderland AFC om en omgående transfer till AIK och avtalet mellan parterna gäller till och med den 31 december 2024. Benjamin var ännu inte på plats då AIK den 2 april 2022 inledde Allsvenskan på ett soligt Bravida Arena i det vita bortastället och åkte på en rejäl smäll mot BK Häcken. Hemmalaget hade 2–0 efter 14 minuters spel och vann till slut med 4–2 efter ett hattrick av Alexander Jeremejeff.

Tävlingsdebuten för honom skedde i den tredje omgången då AIK den 17 april 2022 ställdes mot de regerande svenska mästarna Malmö FF (0–3) inför 20 122 åskådare på Eleda stadion i Malmö. Benjamin Mbunga Kimpioka var uttagen i matchtruppen av chefstränaren Bartosz Grzelak och inledde på bänken i tröja nummer 22. Hemmalaget hade en 2–0-ledning i paus och i den 64:e matchminuten var det dags för AIK-debut för Benjamin då han ersatte Nicolás Stefanelli. AIK kom igen efter den poängmässigt tuffa starten på seriespelet och noterade några tunga vinster på hemmaplan under våren i form av 1–0 mot IFK Norrköping FK, 1–0 mot Djurgården, 1–0 mot IFK Göteborg och 2–0 mot Malmö FF. Den 15 maj 2022 möttes AIK och Hammarby i ett hett derby på Tele2 Arena och matchen slutade 3–3. Sex dagar senare tog serieledande AIK emot IK Sirius FK (2–2) inför 25 619 åskådare på Friends Arena i Solna och ställningen var 2–2 i paus efter att AIK för andra hemmamötet i rad mot Uppsala-laget hamnat i ett tvåmålsunderläge. Benjamin Mbunga Kimpioka ersatte Nicolás Stefanelli i den 65:e matchminuten.

I den 72:a matchminuten kom den stora chansen för AIK. Bortalagets Tim Björkström spelade från högerbackspositionen en alltför kort bakåtpassning till egen målvakt och inhopparen Benjamin Mbunga Kimpioka snappade upp bollen i straffområdet, rundade målvakten Tommi Vaiho till vänster och fick skottläge med vänsterfoten mot det tomma målet. AIK-forwarden valde istället att gå ner till kortlinjen, vände upp och sköt med högerfoten mot mål från dålig vinkel. På mållinjen befann sig lagkaptenen Marcus Klingenberg Mathisen och fick bollen på sin vänsterarm som dock var placerad längs kroppen och därför blev det ingen straffspark för AIK. Eller? I en reprisvinkel kändes det mer som att armen var lite utsträckt och av bollträffen åkte in mot kroppen, men oerhört svårt att konstatera till hundra procent.

AIK behöll bollen genom Benjamin Mbunga Kimpioka som spelade upp den till Amar Abdirahman Ahmed som flög fram till vänster i straffområdet och avslutade med kraft en bit upp i den närmaste, vänstra stolpen sex sekunder efter att bollen rensats bort på mållinjen. Oerhört nära AIK-ledning. I den 75:e matchminuten slog Joe Mendes ett inlägg från sin högerkant och denna gång nådde bollen huvudet på Benjamin Mbunga Kimpioka, men nicken gick utanför den vänstra stolpen. Det blev dock inga fler mål i matchen och då signalen ljöd för full tid innebar det att AIK:s första poängtapp på hemmaplan sedan den 22 maj 2021 var ett faktum.

Den 29 maj 2022 var det dags för Benjamins första start i AIK-tröjan då man ställdes mot Helsingborgs IF på Olympia i Sundets pärla. Han var på planen då Gnaget i den andra halvleken vände ett 0–1-underläge till seger med 2–1 efter mål av Sebastian Larsson och Jordan Larsson. AIK gick till sommaruppehållet som tabelltvåa efter en stark vår. Spelet började dock hacka rejält för AIK efter omstarten av Allsvenskan och svaga resultat i serien följdes av ett rent kämpande för att ta sig vidare både från den andra och den tredje kvalomgången i Uefa Europa Conference League 2022/2023.

När AIK den 10 juli 2022 mötte IF Elfsborg (2–2) på Borås Arena gav Benjamin Mbunga Kimpioka AIK ledningen med 2–1 i den 49:e matchminuten efter att Nicolás Stefanelli gett honom öppet mål, men hemmalaget kvitterade efter ett självmål av AIK:s argentinare. I ”bortamötet” med ukrainska FC Vorskla på Tele2 Arena i Stockholm den 21 juli 2022 startade Benjamin då AIK föll med 2–3, men hemmamötet veckan därpå gav avancemang efter förlängning och stor dramatik.

Den 11 augusti 2022 ställdes AIK mot KF Shkëndija på National Arena Todor Proeski i Skopje i returmötet mellan lagen i den tredje kvalomgången i Uefa Europa Conference League 2022/2023. Det första mötet på Friends Arena en vecka tidigare hade slutat 1–1 efter att gästerna tagit ledningen innan matchklockan tickat 30 sekunder, men John Guidetti kvitterade i den 17:e matchminuten efter ett riktigt klassmål då han nickade in Sebastian Larssons inlägg. Returen i Nordmakedonien stod efter 90 minuters spel också 1–1 efter Yasin Ayaris kvittering i den andra halvleken och resultatet stod sig även över förlängningen trots en press från hemmalaget. Benjamin Mbunga Kimpioka skulle inlett på bänken, men fick starta cupmatchen då John Guidetti strax innan avresan från hotellet kastade in handduken med symptom för covid-19. Det oavgjorda resultatet innebar att det var dags för Gnagets första match genom tiderna i Uefa-spelet där AIK skulle kliva fram för ett straffavgörande.

Sedan debuten i Mässcupen 1965 hade AIK aldrig tidigare tagit en match till förlängning, närmast var man borta mot SC Braga den 3 augusti 2017 då det återstod cirka tio sekunder av förlängningen när det portugisiska hemmalaget avgjorde med ett 2–1-mål. Sebastian Larsson klev fram för att slå den första straffsparken mot KF Shkëndija och tryckte till bollen hårt. Avslutet gick förbi målvakten Ferat Ramani, som bytts in inför straffavgörandet, men slog i ribban och studsade in på planen igen. En mardrömsstart för AIK som dock avancerade i turneringen tack vare mål av Bilal Hussein, Nicolás Stefanelli samt Axel Björnström och en räddning av målvakten Kristoffer Nordfeldt.

AIK svarade för en riktigt svag insats i bortamatchen med tjeckiska 1.FC Slovácko den 18 augusti 2022 när lagen möttes på Městský fotbalový stadion Miroslava Valenty i Uherské Hradiště. Gnaget föll med hela 0–3 efter två sena mål och var i och med det resultatet nästan utslagna i play-off redan innan returen på hemmaplan. AIK Fotbolls styrelse beslutade under ett extrainsatt styrelsemöte på eftermiddagen den 19 augusti 2022 att Bartosz Grzelak efter 80 tävlingsmatcher som chefstränare i AIK inte längre skulle leda herrlaget. Henok Goitom blev tillförordnad chefstränare och två dagar senare var det dags för spel i Allsvenskan igen då IFK Norrköping FK väntade på PlatinumCars Arena i Norrköping med Nabil Bahoui som lagkapten då Sebastian Larsson inledde på bänken. 12 765 åskådare på plats såg AIK flyga fram till en 3–0-ledning i den första halvleken efter vackra mål av Yasin Ayari, Nicolás Stefanelli och Nabil Bahoui.

AIK bjöd på årets överlägset bästa spel, men en onödig utvisning på luxemburgaren Vincent Thill i slutet av den första halvleken stoppade bortalagets skönspel. I den andra halvleken fick AIK fokusera på försvarsspel och två sena baklängesmål i slutminuterna höll på att ställa till det då AIK fick avsluta matchen med endast nio spelare på planen efter Collins Sichenjes skada, men med sekunder kvar av stopptiden gjorde Erick Otieno 4–2 i öppet mål.

Glysisvallen i Hudiksvall var spelplatsen för AIK i den andra omgången av Svenska cupen 2022/2023 och Hudiksvalls Förenade FF (4–2) stod för motståndet där 1 371 åskådare hade samlats den 31 augusti 2022. Benjamin Mbunga Kimpioka startade matchen och AIK var länge pressade. Ställningen var 1–1 då Sebastian Larsson, Nicolás Stefanelli och debutanten Taha Ayari byttes in i den 57:e matchminuten och två minuter senare kopplade Gnaget greppet om avancemanget då Nicolás Stefanelli slog in en retur bakom inhopparen Sebastian Jonsson i hemmamålet. Strax därefter ökade Erik Ring på till 3–1. Benjamin missade därefter sju raka tävlingsmatcher på grund av en underkroppsskada. AIK slutade på femte plats i Allsvenskan, 14 poäng efter seriesegrarna BK Häcken som tog sitt första SM-guld.

Det blev 23 tävlingsmatcher, varav åtta från start, för Benjamin Mbunga Kimpioka under debutåret och han svarade för ett mål. Han noterades inte för någon målgivande passning eller något gult kort. Den 23 januari 2023 meddelade AIK Fotboll att man var överens med den schweiziska klubben FC Luzern om ett utlåningsavtal fram till och med den 30 juni 2023 gällande Benjamin Mbunga Kimpioka. När han återvände till AIK under sommaren 2023 valde han tröjnummer 34.

Den 3 oktober 2017 debuterade Benjamin Mbunga Kimpioka för det svenska P17-landslaget då de mötte Schweiz (2–4) på Stade de Chailly i Montreux. Benjamin inledde matchen i tröja nummer 17 under ledning av förbundskaptenen Hans Wildow. Det första landslagsmålet kom med P18-landslaget då man mötte Rumänien (1–2) den 14 oktober 2018 då han byttes in i den 59:e matchminuten och 25 minuter senare kvitterade till 1–1. Den senaste landskampen spelade han med U21-landslaget då de i EM-kvalet den 9 juni 2022 mötte Italien (1–1) på Olympia och Benjamin ersatte då Isak Jansson i den 81:a matchminuten. Det har inför säsongen 2023 blivit spel i elva U21-landskamper samt tio U19-landskamper och Benjamin har svarat för fem mål.

Text: Stefan Mellerborg
  • Moderklubb
    Knivsta IK
  • -2011
    Knivsta IK (U)
  • 2012-16
    IK Sirius FK (U)
  • 2016-22
    Sunderland AFC
  • 2021
    Torquay United FC (lån)
  • 2021
    Southend United FC (lån)
  • 2022
    AIK
  • 2023
    FC Luzern (lån)

Huvudpartners

Ligapartners dam

Affärspartners

Samhällspartner

Välgörenhetspartner

© AIK Fotboll 2024

Sök på AIK Fotboll