AIK

Svenska cupen Gruppspel, Match 3:3
3 – 1
4 mars, 15:00
Tele 2 Arena, Johanneshov
Publik: 7 828

Halmstads BK

 • Domare
  Jonas Eriksson
 • Ass. domare 1
  Mathias Klasenius
 • Ass. domare 2
  Daniel Wärnmark
 • Fjärdedomare
  Fredrik Hansson
2018.03.04, kl 15:00

AIK vidare till kvartsfinal

På söndagen avslutade AIK svenska cupens gruppspel genom att ta emot och besegra Halmstads BK på Tele2 Arena. Matchen slutade 3-1 (1-0) efter bland annat varsitt mål på straff, och AIK vinner därmed gruppen och avancerar till kvartsfinal.
DSC_2819

AIK:s startelva

5

Den första straffsparken i matchen kom tidigt, redan efter knappt fem minuter. Ett högt inlägg från höger gick mot Henok Goitom som revs ner nära mål, och Tarik Elyounoussi satte straffen lågt intill målvakten Malkolm Nilssons högra stolpe, tidigt ledningsmål för AIK vilket också satte en viss prägel på den kommande matchbilden. Gästerna tvingades att försöka resa sig snabbt, men hade svårt att få fast bollen när man vann den. AIK å sin sida spelade sitt karaktäristiska metodiska uppbyggnadsspel, och skapade en del chanser utav det, men det var tämligen glest mellan dem.

20

Jesper Nyholm skapade efter tjugo minuters spel ett fint skottläge åt Kristoffer Olsson genom en offensiv räd, men Olssons skott gick rakt på Malkolm Nilsson. Fem minuter därefter testade Enock Kofi Adu ett långskott på en andra boll, men sköt en bit över mål. Ytterligare fem minuter därpå var det målskytten Elyounoussi som skapade sig en ny chans efter väggspel med Kristoffer Olsson, men avslutet kom ur svår vinkel och Malkolm Nilsson kunde parera till en hörna. Mot slutet av halvleken hade även Nabil Bahoui ett skapligt skottförsök, men även den gången kunde Nilsson avvärja.

45

Som synes var det mest bara AIK i den första halvleken, som totalt sett spelade bra även om man hade det svårt att hitta lägena i straffområdet mot ett väl samlat HBK. Hallänningarna å sin sida åstadkom i det närmaste ingenting framåt i den första halvleken, med undantag av en nick efter en hörna i halvlekens slutminut, som tvingade Oscar Linnér att sträcka ut och tippa ut till en ny hörna.

46

Ett par minuter senare var man framåt igen på en spelvändning och fick då också sin straffspark. Per Karlsson kom ut sent med ett täckande ben efter en riktningsförändring, och krokbenet var tydligt. Straffen förvaltades väl av Pontus Silfwer som satte bollen i nättaket till 1-1, totalt sett kanske inte helt rättvist, men ändå ett logiskt kvitteringsmål för ett Halmstad som spelat upp sig rejält efter paus.Den andra halvleken fick en klart annan matchbild än den första. Halmstad, som var tvungna att vinna matchen för att snuva AIK på gruppsegern och avancemanget, flyttade upp laget en bit i plan, och inledningsvis fick man hemmalaget lite ur balans, vilket till slut också resulterade i en straffspark och ett kvitteringsmål. Först hade man dock skapat sig två bra kvitteringschanser, knappt tolvminuter in i halvleken. Ett tungt skott från central position lyckades Linnér tippa ut till en hörna, och på den efterföljande hörnan fick gästernas Dida Rashidi till ett farligt skott på en studsande andraboll, skottet smet dock tätt utanför den bortre stolpen.

68

AIK skulle dock ganska snart komma att återta ledningen. Tarik Elyounoussi utnyttjade ett försvarsmisstag från gästerna, satte fart mot straffområdet, och med en smart passning i sidled frispelade han Kristoffer Olsson som behärskat rullade in 2-1 bakom en chanslös Nilsson i HBK-målet. Därefter byttes Elyounoussi ut, efter ett mål och en assist för andra matchen i rad, och ersattes av Nicolas Stefanelli.

88

Just Stefanelli var också inblandad i det som skulle komma att bli matchens sista mål. AIK utnyttjade de ytor som Halmstad lämnade i sin offensiva forcering när Henok Goitom fint chippade fram Stefanelli i djupled, som i sin tur ur svag vinkel fint lyfte bollen över utrusande Nilsson, och precis framför mål störtade Rasmus Lindqvist fram och tryckte in 3-1 med knappt tre minuter kvar av ordinarie tid. På stopptid hade Kristoffer Olsson ytterligare ett jätteläge att utöka ledningen efter att Lindqvist och Stefanelli stått för fint förarbete, men Malkolm Nilsson kom ut snabbt, nära Olsson och kunde med en fotparad avstyra ytterligare mål.

AIK vinner alltså matchen med 3-1, vilket innebär att man vinner grupp B efter tre segrar på lika många matcher, och får därmed också fördelen av hemmaplan i en kommande kvartsfinal i svenska cupen.

Följande gäller nu:

AIK Möter Örebro SK hemma på Friends Arena den 13 mars kl 18:30 (Tiden Pga Champions league). Biljetter till matchen släpps nu på tisdag klockan 10:00 via www.aikbiljett.se. Mer information kommer senare

Vinnaren får möta vinnaren mellan Djurgården och BK Häcken på hemmaplan efterföljande helg.

Matchfakta

AIK - Halmstads BK 3-1 (1-0)

 • Domaren blåser igång matchen

 • 5'

  Varning

  Markus Klingenberg

 • 6'

  Mål

  Tarik Elyounoussi

  Straff

 • 10'

  Varning

  Enock Kofi Adu

 • 21'

  Varning

  Andreas Hadénius

 • 45'

  Domaren blåser av första halvlek.

 • 46'

  Domaren blåser igång andra halvlek.

 • 61'

  Mål

  Pontus Silfwer

  Straff

 • 62'

  Byte

  Ahmed Yasin IN

  Nabil Bahoui UT

 • 68'

  Mål

  Kristoffer Olsson

  (Tarik Elyounoussi)

 • 69'

  Byte

  Nicolas Stefanelli IN

  Tarik Elyounoussi UT

 • 71'

  Byte

  Kosuke Konishita IN

  Tryggvi Hfafn Haraldsson UT

 • 75'

  Byte

  Andreas Bengtsson IN

  Thomas Boakye UT

 • 79'

  Byte

  Johan Oremo IN

  Andreas Hadénius UT

 • 85'

  Byte

  Joel Ekstrand IN

  Haukur Hauksson UT

 • 88'

  Mål

  Rasmus Lindkvist (Nicolas Stefanelli)

 • 93'

  Domaren blåser av matchen.

Laguppställningar

AIK

Halmstads BK

   #34 Oscar Linnér
   #2 Haukur Hauksson
   #3 Per Karlsson
   #5 Jesper Nyholm
   #7 Kristoffer Olsson
   #8 Enock Kofi Adu
   #9 Rasmus Lindkvist
   #15 Robert Lundström
   #17 Nabil Bahoui
   #20 Tarik Elyounoussi
   #36 Henok Goitom (K)
   #11 Stefan Silva
   #13 Kyriakos Stamatopoulos
   #14 Robert Taylor
   #16 Anton Salétros
   #19 Ahmed Yasin
   #22 Nicolas Stefanelli
   #26 Joel Ekstrand
   Thomas Boakye #2
   Alexander Berntsson #3
   Markus Klingenberg #6
   Höskuldur Gunnalaugsson #7
   Pontus Silwfer #8
   Gabriel Gudmundsson #10
   Tryggvi Hfafn Haraldsson #11
   Peter Larsson (K) #15
   Dida Rashidi #16
   Andreas Hadénius #26
   Malkolm Nilsson #30
   Johan Oremo #9
   Simon Andersson #12
   Jonatan Svedberg #14
   Kosuke Konishita #20
   Andreas Bengtsson #21
   Oscar Petersson #24
   Jesper Westerberg #28

Exklusiva partners

CSR-partner

Ligapartners

© AIK Fotboll 2018