AIK

Träningsmatch
1 – 2
Slutspelad
22 February, 18:00
Skytteholms IP
Publik: 200

Karlbergs BK

 • Domare
  Ozan Camlibel, Bromma
 • Ass.domare 1
  David Glavonjic, Danderyd
 • Ass.domare 2
  Georg Jomaa, Huddinge
 • Fjärdedomare
  --

AIK föll mot Karlbergs BK

Tre dagar efter att ha besegrat Gais i Svenska cupen ställdes AIK mot ett klart beskedligare motstånd då Karlbergs BK gästade Skytteholms IP, men det sämre rankade laget vann med 2–1 inför ca 200 åskådare.
AIK:s startelva inför träningsmatchen mot Karlbergs BK (1-2) på Skytteholms IP i Solna den 22 februari 2017.

AIK:s startelva inför träningsmatchen mot Karlbergs BK. Övre raden: Daniel Mushitu, Haukur Hauksson, Kyriakos Stamatopoulos, Noah Sonko Sundberg, Jesper Nyholm, Claus Royo. Nedre raden: Rickson Mansiamina, Anton Salétros, Simon Thern, Kristoffer Olsson, Christos Gravius.

En AIK-startelva bestående av de A-lagsspelare som inte spelade, eller spelade kort tid, i söndagens cupmatch mot Gais (1–0) samt tio U19-spelare tog emot Karlbergs BK på Skytteholms IP i Solna. Ett Solna som de senaste dagarna fått tillbaka lite av det vinterväder som drog in över staden i januari. Onsdagen inleddes med ett ymnigt snöväder, men vid 13-tiden avtog det och konstgräsplanen var rensad från snö då matchen inleddes.

Karlbergs BK slutade på andra plats i Division 2 Norra Svealand förra säsongen. I det efterföljande kvalet till Division 1 föll man med sammanlagt 2–4 mot IFK Luleå efter att i hemmamötet tvingats spela på Bosön med avsparkstid kl 00:20 med anledning av det kraftiga snöfallet vilket ledde till att Luleås spelarbuss hamnade i trafikkaoset och knappt tog sig fram till matchen. Ny tränare i Karlbergs BK är Pierre Gallo som spelade 100 tävlingsmatcher för AIK mellan 1992 och 1997.

Matchen inleddes oerhört avvaktande, men efter 10-15 minuter tog AIK ganska naturligt över spelet mot laget längre ner i seriesystemet. I den tolfte minuten brände det till för första gången då Kristoffer Olsson försökte nå Daniel Mushitu med en centralt slagen boll, men passningen blev lite för lång och kunde fångas in av målvakten Edvin Hall. Minuten därpå skulle AIK ha tagit ledningen efter en bra aktion av Anton Salétros då han på vänstersidan i straffområdet tog sig ner till kortlinjen och spelade snett inåt bakåt till Simon Thern som dock sköt rakt på målvakten i vad som var ett utmärkt läge.

I den 22:a minuten tilldömdes AIK en frispark i bra läge efter att Simon Thern fällts utanför straffområdet. Den från holländska SC Heerenveen inlånade spelaren tog själv hand om frisparken som gick i muren. Två minuter senare skapade Karlbergs BK sin första målchans då Binjam Habtegergish drog till på volley efter ett inlägg från vänsterkanten, men avslutet gick över målet. I den 25:e minuten fick Gabriel Beckman bollen i straffområdet och vände om, men avslutet gick strax utanför Kyriakos Stamatopoulos vänstra stolpe.

AIK tappade i mitten av halvleken den fart som man hade haft under en tiominutersperiod och det hände inte mycket under resten av halvleken förrän i slutminuterna. I den 42:a minuten tilldömdes AIK en ny frispark i bra läge, även denna gång efter att Simon Thern fällts. Anton Salétros tog hand om frisparken och försökte med en fräckis att sätta den bredvid muren och i den vänstra gaveln, men bollen gick en dryg meter utanför stolpen. Det mesta tydde på att halvleken skulle sluta mållös, men med knappt 90 sekunder kvar frispelades inhopparen André Nader av Gabriel Beckman och sköt in 1–0 till Karlbergs BK.

Den andra halvleken blev inte roligare för de AIK-supportrar som fanns på plats. I den 60:e minuten hamnade bollen hos Keivan Keshavarz utanför AIK:s straffområde och han drog till med fel fot och bollen seglade otagbart in i det högra krysset, 2–0 till laget från den svenska fjärdedivisionen. AIK hade under hela matchen svårt att få fast bollen uppe i planen vilket ledde till att målchanserna blev få. I den 77:e minuten fick inhopparen Housseinn Nightingale bollen på vänsterkanten av straffområdet och slog in den framför mål där målvakten stoppade den, men släppte en aptitlig retur som Albin Linnér slog in och reduceringen var därmed på plats.

Målet satte lite fart på AIK och man flyttade upp backen Noah Sonko Sundberg i det främsta ledet. Man skapade dock inga målchanser förrän i slutminuterna. I den 88:e minuten slog Christos Gravius ett inlägg från vänsterkanten som nådde en fristående Noah Sonko Sundberg som från några meter avslutade på volley, men bollen gick rakt på målvakten som inte hade haft en chans att reagera om bollen gått vid sidan av honom. I den andra stopptidsminuten slog Christos Gravius ytterligare ett inlägg från vänsterkanten som nådde Daniel Mushitu vars nick i trängt läge gick strax utanför den bortre högra stolpen. Sekunder senare blåste domaren Ozan Camlibel av matchen och försäsongsskrällen var ett faktum.

Text: Stefan Mellerborg

Matchfakta

AIK - Karlbergs BK 1-2 (0-1)

 • Domaren blåser igång matchen

 • 25'

  Byte

  Philip Andersson UT

  André Nader IN

 • 44'

  Mål

  0-1 André Nader (Gabriel Beckman)

 • 45'

  Domaren blåser av första halvlek

 • 45'

  Byte

  William Garcia UT

  Ivan Förlin IN

 • 45'

  Domaren blåser igång andra halvlek

 • 55'

  Byte

  Simon Thern UT

  Gabriel Aphrem IN

 • 55'

  Byte

  Kristoffer Olsson UT

  Bilal Mohammed IN

 • 55'

  Byte

  Rickson Mansiamina UT

  Albin Linnér IN

 • 60'

  Mål

  0-2 Keivan Keshavarz (-)

 • 66'

  Byte

  Arnold Kisisua UT

  Andreas Flyckt IN

 • 71'

  Byte

  Binjam Habtegergish UT

  David Lividikos IN

 • 71'

  Byte

  Anton Salétros UT

  Housseinn Nightingale IN

 • 71'

  Byte

  Haukur Hauksson UT

  Mark Gorgos IN

 • 76'

  Byte

  Sitapha Ndure UT

  Christopher Redenstrand IN

 • 76'

  Byte

  Gabriel Beckman UT

  Alenga Masimango IN

 • 77'

  Mål

  1-2 Albin Linnér (Housseinn Nightingale)

 • 81'

  Varning

  André Nader (tröjdragning)

 • 82'

  Byte

  Roman Tello UT

  Binjam Habtegergish IN

 • 93'

  Domaren blåser av matchen

Laguppställningar

AIK

Karlbergs BK

   #2 Haukur Hauksson
   #5 Jesper Nyholm
   #6 Simon Thern
   #7 Kristoffer Olsson
   #12 Daniel Mushitu
   #13 Kyriakos Stamatopoulos (mv) (K)
   #18 Noah Sonko Sundberg
   #19 Claus Royo
   #23 Rickson Mansiamina
   #29 Anton Salétros
   #31 Christos Gravius
   #9 Albin Linnér
   #16 Housseinn Nightingale
   #28 Alexander Snäcke
   #35 Samuel Brolin (mv)
   #37 Gabriel Aphrem
   #40 Mark Gorgos
   #43 Bilal Mohammed
   #44 Nicolaus Elfström
   Edvin Hall (mv) #1
   Sitapha Ndure #2
   Gabriel Beckman #4
   Michael Jahn (K) #5
   Keivan Keshavarz #6
   Binjam Habtegergish #8
   Arnold Kisisua #9
   Philip Andersson #10
   Roman Tello #19
   William Garcia #21
   Sebastian Bichler Bergenheim #25
   Christopher Redenstrand #3
   Ivan Förlin #7
   Andreas Flyckt #12
   David Lividikos #13
   Alenga Masimango #17
   André Nader #23
   Viktor Segerström (mv) #30

Huvudpartners

Ligapartners dam

Affärspartners

Samhällspartner

Välgörenhetspartner

© AIK Fotboll 2023

Sök på AIK Fotboll