• Fjärdedomare
    Niklas Abrahamsson, Sollefteå
2017.09.21, kl 19:00

AIK tappade två viktiga poäng

Efter att övriga topplag tappat poäng i den 24:e omgången hade AIK en jättemöjlighet att ta in på lagen ovanför i tabellen då man på bortaplan mötte 13-placerade GIF Sundsvall som saknade en mängd spelare, men den chansfattiga matchen slutade 0-0.
GIF Sundsvall - AIK 2017

AIK:s startelva.

Med Malmö FF i klar serieledning ligger fokuset först och främst på att säkra en plats i nästa års Uefa Europa League samt att som vanligt nuförtiden bli bäst i stan. Förutsättningarna för AIK var mycket bra, trots avsaknaden av den avstängde lagkaptenen Nils-Eric Johansson och forwarden Chinedu Obasi. AIK trivs på bortaplan mot Giffarna och hade inför matchen inte förlorat på Norrporten Arena/Idrottsparken sedan 2003. Hemmalaget var dessutom oerhört brandskattat och saknade en mängd spelare p g a skador och avstängningar, bland annat förstemålvakten Tommy Naurin och båda mittbackarna. Gnaget är även seriens bästa lag på konstgräs så allt talade för tre poäng.

1

GIF Sundsvall inledde matchen piggt och tvingade Oscar Linnér till en räddning redan efter 40 sekunder då David Batanero klippte till. Det hettade till rejält framför AIK-målet i den åttonde minuten då David Batanero med en elegant framspelning från egen planhalva nådde Peter Wilson som löpte sig fri centralt. Wilson nådde bollen i straffområdet och tvingades till ett lobbförsök då Oscar Linnér var på tårna och kom ut. Bollen studsade en dryg meter utanför den högra stolpen och AIK kom undan med blotta förskräckelsen.

24

Spelbilden var att AIK försökte hitta ytor på offensiv planhalva medans Giffarna var rätt nöjda med den poäng de hade från start då allt utom en förlust måste betraktas som en bonus. AIK hade oerhört svårt att skapa målchanser och matchens nästa blev även den hemmalagets. I den 24:e minuten vann Dennis Olsson en andraboll och tog sig fram mot AIK:s straffområde och bollen hamnade hos lagkapten Eric Larsson som sköt ett skott som Jesper Nyholm täckte. Returen gick till Linus Hallenius som försökte trycka in bollen i det bortre, vänstra hörnet, men Oscar Linnér räddade till en resultatlös hörna.

28

Fyra minuter senare, i matchens 28:e spelminut, skapade AIK sin bästa målchans. Jesper Nyholm hittade Henok Goitom på offensiv planhalva och han spelade vidare till vikarierande lagkaptenen Stefan Ishizaki som med en elegant touch fann framrusande Johan Blomberg till vänster i straffområdet. Ensam med William Eskelinen sköt han ett skott som var på väg in i mål, men målvakten lyckades med yttersta delen av vänsterfoten förhindra ett ledningsmål och Nicolás Stefanelli nådde inte returen före David Myrestam och chansen var över. 0-0 i paus efter en oerhört händelsefattig halvlek.

57

Den andra halvleken blev även den chansfattig. Den första målchansen gick till Sundsvalls Eric Larsson som i den 57:e minuten drog till från ca 30 meter och tvingade Oscar Linnér till en bra räddning under ribban. Sex minuter senare spelade Stefan Ishizaki in bollen till Nicolás Stefanelli som inte avslutade direkt och Sebastian Rajalakso kunde reda upp situationen. I den 70:e minuten byttes Simon Thern in och endast 143 sekunder senare hade han stått för två av AIK:s tre avslut på mål. Tiden rann iväg och det kändes mer och mer som om matchen skulle sluta mållös. I den 90:e minuten slog Stefan Ishizaki en vänsterhörna som nådde Per Karlsson vid den bortre stolpen, men bollträffen blev inte ren och bollen studsade i gaveln. 0-0 och AIK tog därmed inte chansen att koppla ett litet grepp om Uefa-platserna. Till sist måste domarinsatsen hyllas efter en strålande genomförd match av Patrik Eriksson.