Andreas Söderkvist, Ängelholm
  • Fjärdedomare
    Antti Kanerva, Olofstorp

Äntligen spräcktes sviten i Borås

Efter sju sorger och åtta bedrövelser tog AIK sin första trepoängare i Borås på nästan 15 år. AIK vann med 2–1 efter att ha svarat för en riktigt stark första halvlek då man dominerade spelet och rättvist tog ledningen genom Henok Goitom. Hemmalaget kvitterade innan paus, men i den 47:e minuten dunkade Jesper Nyholm in 2–1 vilket också blev slutresultatet.
IF Elfsborg - AIK 2017 Startelva

AIK:s Startelva

Innan avspark hölls en tyst minut dels för offren i bussolyckan i Sveg den 2 april och för offren på Drottninggatan den 7 april. Båda lagen spelade även med sorgband. Redan efter 15 sekunder höjdes pulsen i matchen efter att Kristoffer Olsson fällt den före detta AIK-spelaren Daniel Gustavsson och omgående fått sig en pratstund med den för dagen utmärkte domaren Johan Hamlin. I den sjunde minuten kom IF Elfsborg i en snabb spelvändning och Daniel Gustavsson slog från högerkanten in bollen framför AIK-målet och Sauli Väisänen tog det säkra före det osäkra och spelade ut bollen till hörna. Vänsterhörnan slogs kort av Simon Lundevall och spelades sedan in framför AIK-målet och det blev mycket farligt i andraläget då Alex Dyer fick skottläge vid den högra stolpen, men Sulejman Krpić täckte det farliga avslutet.

Simon Thern var oerhört pigg i den första halvleken och i den elfte minuten blixtrade han till för första gången efter att ha fått bollen utanför Elfsborgs straffområde och skjutit ett kvickt skott som gick strax över ribban. AIK spelade med fart, var kompakta och gav inte hemmalaget någon möjlighet att föra spelet utan det var AIK som såg riktigt starka ut under de första 45 minuterna. I den 13:e minuten skapade AIK en vass chans i andraläget efter en hörna. Kristoffer Olsson slog ett bra inlägg från högerbacksposition på offensiv planhalva mot den bortre delen av straffområdet där lagkapten Nils-Eric Johansson nickade ner till Henok Goitom vid den vänstra stolpen. AIK-forwarden vände bort bevakande Jon Jönsson och sköt strax utanför det närmsta krysset. Tre minuter senare kom AIK i ännu ett snabbt anfall och denna gång avslutade Simon Thern över ribban.

I den 25:e minuten kom det rättvisa ledningsmålet för bortalaget efter att Sulejman Krpić fått en boll på vänsterkanten från Kristoffer Olsson och hittat en fristående Stefan Ishizaki utanför straffområdet. Ishi drog till ett patenterat skott och Kevin Stuhr Ellegaard tvingades att släppa en retur och först framme var Henok Goitom som enkelt placerade in bollen i det högra hörnet. AIK fortsatte att dominera spelet efter målet och i den 30:e minuten var det nära mål efter att Stefan Ishizaki slagit en hörna från höger som Jesper Nyholm kom upp på framför mål, men nicken gick strax över ribban.

I den 36:e minuten kom en kalldusch för AIK då hemmalaget kvitterade. Elfsborgs piggaste spelare Simon Lundevall tog sig in i AIK:s straffområde på vänsterkanten och ner till kortlinjen där han spelade in bollen till Per Frick som vid den närmaste stolpen lyckades vinkla till bollen så att den rullade in innanför den bortre, högra stolpen. 1–1 och det kändes för en kort stund som om den eviga förbannelsen att aldrig vinna borta i Borås skulle fortsätta ett år till. AIK skakade dock av sig chocken och fortsatte att föra spelet. Det var dock Elfsborg som skapade den bästa målchansen under slutet av den första halvleken då Issam Jebali i den 40:e minuten fick bollen centralt utanför AIK:s straffområde och sköt ett markskott strax utanför den vänstra stolpen. 1–1 i paus efter en i långa stunder mycket bra halvlek från AIK.

I den 47:e minuten bröt Jesper Nyholm ett uppspel och passade Henok Goitom till vänster utanför offensivt straffområde. Goitom höll i bollen perfekt och petade fram den till framrusande Nyholm som fick den i straffområdet och fullkomligt dunkade in den i det bortre, högra hörnet. Stort jubel då AIK återigen var i ledning. AIK spelade kontrollerat och bra efter målet, men i den 56:e minuten kändes det för första gången som om hemmalaget var på väg in i matchen på allvar. Känslan vara rätt och med en knapp halvtimme kvar fick Elfsborg mer och mer att säga till om.

AIK-spelarna svarade för ett starkt jobb över hela planen och Henok Goitom visade i den 63:e minuten upp vad som präglade AIK denna kväll när han jobbade stenhårt defensivt och stressade sin motståndare till att tappa bollen över sidlinjen och AIK fick ett inkast. AIK var nära att kanske avgöra matchen i den 65:e minuten efter att Daniel Sundgren tagit sig ner till kortlinjen på högerkanten och spelat in till Henok Goitom vars avslut ur bra läge täcktes av en försvarare. I den 77:e minuten lyfte Simon Lundevall in en frispark från vänsterkanten som nådde pannan på Joakim Nilsson, men nicken gick utanför den vänstra stolpen och samtidigt skadades Jesper Nyholm och fick vård ett tag.

Slutminuterna blev långa och nervösa. Nils-Eric Johansson fick kramp och fick flytta upp i anfallet under stopptiden medan hans plats som wingback togs av inhopparen Eero Markkanen. I den 95:e minuten tilldömdes Elfsborg en frispark i intressant läge på vänsterkanten och Simon Lundevall slog in bollen hårt framför AIK-målet där Denni Avdić kunde nicka undan den från det farliga området. Fem stipulerade stopptidsminuter blev nästan sex innan domaren blåste av matchen och signalen förkunnade att AIK noterat sin första allsvenska seger i Borås sedan den 11 augusti 2002 då AIK vann med 1–0 efter att Krister Nordin svarat för segermålet.