Bitter förlust mot BK Häcken FF

2024.05.18, kl 18:18
Efter Maja Johanssons ledningsmål såg AIK ut att gå mot en skräll hemma mot topplaget BK Häcken FF. Men gästerna vände och vann med 2–1 (0–0) efter två mål under de sista åtta minuterna av ordinarie speltid.

Det var 25 grader varmt och klarblå himmel över Solna när de båda lagen stegade ut på Skytteholms IP för matchen som tillhörde den sjunde omgången av OBOS Damallsvenskan 2024. Jesper Björk och hans tränarteam formerade sitt lag enligt följande: Vendela Persbeck – Monica Hagström, Jennie Nordin (K), Patricia Fischerová, Annika Svensson – Beata Olsson, Ella Reidy, Olivia Lindstedt, Daniella Famili, Michelle Rojas Flores – Adelisa Grabus. I motståndarnas startelva noterade vi Rosa Kafajis namn, landslagsanfallaren som har fått sin fotbollsfostran i Allmänna Idrottsklubben. På bänken återfanns en annan före detta AIK-spelare i Matilda Nildén.

Innan avspark var det dock fokus på en annan spelare, nämligen Emma Engström. 24-åringen spelade nyligen sin 100:e match i den svartgula tröjan och fick till ljudet av publikens hejarop och applåder motta en matchtröja med just nummer 100 på ryggen samt en blombukett som räcktes över av sportchefen Herish Sadi. Engström inledde lördagens match på avbytarbänken.

Adelisa Grabus gjorde avspark, men det var gästerna från Hisingen som inledningsvis tog tag i taktpinnen spelmässigt. AIK försvarade sig dock väl mot laget som så sent som i mars spelade kvartsfinal i Uefa Women’s Champions League. Dessutom visade AIK att man var kapabla till att hota i offensiven, som när Michelle Rojas Flores i matchminut sju avslutade med ett tungt skott som dock missade målet med knapp marginal.

BK Häcken hade det mesta av bollen i sin ägo, men lyckades sällan omsätta detta i klara målchanser under matchinledningen. Och de gånger som avslutslägen uppstod var målvakten Vendela Persbeck med på noterna. Istället höll det på att bli riktigt farligt åt andra hållet i matchminut 33 när Adelisa Grabus sprang på en långboll. Jennifer Falk i gästernas mål lämnade sitt straffområde för att avvärja, men missbedömde bollbanan och skarvnickade i stället bollen bakom sig. Grabus såg sin chans och tog sikte på bollen och det tomma målet, men Falk som insett faran ställde sig i vägen och blockerade AIK-forwardens löpväg. Publiken ropade på målchansutvisning, men huvuddomare Sofie Borck Janeheim delade inte den åsikten utan lät spelet fortgå.

När signalen för halvtidsvilan ljöd var det inte orättvist att resultatet fortfarande var oavgjort. Efter pausen skruvade dock gästerna upp tempot ytterligare i sin jakt på ett ledningsmål, men AIK-försvaret fortsatte att freda sitt mål på ett imponerande sätt. Efter en timmes spel var det dags för Matilda Nildén att hoppa in på sin gamla hemmaarena då BK Häcken genomförde ett dubbelbyte (även Felicia Schröder byttes in för att öka det offensiva trycket) och det var nära att Nildén fick spräcka målnollan efter bara sju minuter på planen, men hennes direktavslut från nära håll reflexräddades av Vendela Persbeck.

Sex minuter senare skulle en inhoppare dock göra matchens första mål, men det var varken Nildén eller Schröder som gjorde det – utan AIK:s Maja Johansson som bytt av Beata Olsson bara tio minuter tidigare. På sin 19-årsdag firade Johansson med att bryta in i straffområdet från sin högerposition och skjuta in 1–0 intill Jennifer Falks vänstra stolpe. Stort jubel hos AIK-spelarna som nu hade rejäl skrällvittring.

Den återstående matchtiden handlade det mesta om försvarsspel för de svarttröjade och man såg länge ut att lyckas. Men som man brukar säga: släkten är värst. För i den 82:a matchminuten slog Rosa Kafaji ett inlägg som friställde Matilda Nildén som bara kunde raka in kvitteringen med högerfoten.

Häckenspelarna var dock inte nöjda där utan fortsatte att jaga ett ledningsmål mot ett vilt kämpande AIK-försvar. Matchklockan skulle precis ticka upp på 90 minuter när Anna Sandberg drog till från distans – och fick på en pangträff. Över Vendela Persbeck, via ribban letade sig bollen över mållinjen: 2–1 till BK Häcken.

På stopptid lyckades AIK mobilisera ett tryck mot BK Häckens mål och hemmalaget önskade en straffspark då lagkaptenen Jennie Nordin såg ut att göras ner av två motståndare vid straffpunkten, men någon kvittering fick vi aldrig och matchen slutade med en bitter uddamålsförlust. Chans till revansch får spelarna nästa lördag, då det är Kif Örebros tur att gästa Skytteholms IP i en minst sagt viktig match i tabellens nedre regioner. Säkra din plats på AIKbiljett.se redan nu så ser vi till att kämpa hem de tre poängen tillsammans.

Text: Olle Östman